Dostupni linkovi

Njemačko ekonomsko usporavanje, alarm za Evropu


Tvornica Volkswagen automobila u Drezdenu.
Tvornica Volkswagen automobila u Drezdenu.

Usporavanje rasta njemačke ekonomije u 2018. je znak da njemački izvoznici trpe zbog hlađenja globalne ekonomije izazvanog trgovinskim tenzijama, ali i znak za uzbunu u Evropi u kojoj su mnogi vezani za njenu najveću ekonomiju, smatraju svjetski mediji.

Izvozna mašina

Vijest o tome da je Njemčka zabilježla najslabili ekonomski rast -- od 1,5 posto -- u posljednjih pet godina dolazi u trenutku kada je i ekonomski razvoj u eurozoni 'slabiji od očekivanog', kako je izjavio šef Evropske centralne banke Mario Draghi.

'Nedavni ekonomski razvoj je bio slabiji nego što je bilo očekivano i neizvjesnosti, vezane za globalne faktore, su i dalje istaknute,' prenio je Reuters.

Ekonomski izgledi za Evropu i svijet su se natmurili nakon što je rast u Njemačkoj naglo usporio prošle godine, pogođen slabijim izvozom u Kinu i na druga tržišta i slabijom domaćom potražnjom, piše Wall Street Journal, i dodaje :

"I dok je najveća evropska ekonomija jedva izbjegla recesiju na kraju prošle godine, prema podacima državne statističke agencije, slabiji njemački rast pali na uzbunu zvona širom kontinenta, gdje su mnoge kompanije vezane za njemačku izvoznu mašinu."

Evropsko sidro

Uticaj hlađenja kineske ekonomije je poseban razlog za zabrinutost jer je Njemačka, koja proizvodi luksuzne automobile i kapitalnu robu, samo jedna od nekoliko zapadnih ekonomija koje su uspjele prodrijeti na kinesko tržište, i ako taj uzrok rasta nestane ekonomisti se plaše da da bi njemačka mogla postati prenosnik kineskog slabljenja što bi označilo promjenu u globalnog ekonomskom ciklusu nakon nekoliko godina rasta, piše njujorški poslovni dnevnik:

"Njemačka je ključna za evropski rast i predvodnik je globalne ekonomije zbog svoje velike uključenosti u svjetsku trgovinu. Nakon decenije robusnog rasta, ova država je postala sidro na kontinentu čije se druge velike ekonomije suočavaju sa političkim i ekonomskim izazovima."

Ova uloga je sada ugrožena, jer se izvozu okrenuta njemačka privreda našla na udaru rastućih spoljnih rizika, uključujući mogućnost haotičnog Brexita, nemira u Francuskoj, rastućeg američkog protekcionizma i kineskog usporavanja, kaže WSJ i citira Richarda Zhanga, izvršnog direktora za Kinu u proizvođaču auto dijelova Hugo Kern & Liebers.

“Ovo podsjeća na 2008," kazao je Zhang, čija firma očekuje da prihodi u Kini budu 20-25 posto manji od planiranih za fiskalnu godinu koja završava u junu, umjesto dosadašnjeg godišnjeg rasta od 15 posto.

Oblaci na horizontu

Njemačka je vjerovatno izbjegla recesiju prošle godine, mada bi naknadni podaci mogli promijeniti taj zaključak, piše BBC:

"Ono što je jasno je da je ekonomija prošla kroz težak period u drugoj polovici prošle godne. Čitava eurozona je značajno usporila u trećem kvartalu godine. Dvije velike ekonomije, Njemčka i Italija, su se smanjile u tom periodu, iako su Španija i Francuska zabilježile razuman rast."

Njemačka, kao vodeći izvoznik, je posbeno izložena globalnoj trgovinskoj klimi, i usporavanje u globalnom poslovanju je važan dio gubitka njemačkog zamaha, a Kina je važan element u toj priči, jer je to treće najvažnije tržište za Njemačku, piše britanski medij.

Njemačka orjentiranost na izvoz je također čini ranjivom na tenzije u globalnoj trgovini koje dolaze iz Sjedinjenih Država -- nove tarife na čelik i aluminij i sukob sa Kinom, zaključuje BBC:

"Za Njemčku, i šire za evrozonu, svakako su se pojavili oblaci na horizontu."

XS
SM
MD
LG