Dostupni linkovi

Njemački neonacisti treniraju u Rusiji


Član Ruskog carskg pokreta, organizacije na SAD-ovoj listi terorističkih organizacija, februar 2015.
Član Ruskog carskg pokreta, organizacije na SAD-ovoj listi terorističkih organizacija, februar 2015.

Sudjelovanje u paravojnoj obuci u Rusiji je legalno.

Takva se obuka odvija pod okriljem DOSAAF-a, odnosno Dobrovoljnog društva za suradnju s vojskom, avijacijom i mornaricom (Добровольное Общество Содействия Армии, Авиации и Флоту), organizacije čiji osnivanje datira još iz vremena Sovjetskog Saveza, prenosi Deutsche Welle (DW).

Partizan iz Sankt Peterburga

Stvarni trening, u kojem su navodno sudjelovali Nijemci, odvija se u klubu koji se pojavljuje pod dva različita imena: "Rezerv" ili "Partizan", u vojnom objektu na periferiji Sankt Peterburga. Do 2018. godine njegovi članovi bili su navedeni na internetskoj stranici gradskog ureda Sankt Peterburga kao navijačka skupina iz okruga Viborg.

Pozivajući se na njemačke sigurnosne izvore, njemački magazin Focus je objavio da su članovi omladinskog krila (Junge Nationalisten) krajnje desne Nacionalne demokratske stranke (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) i neonacistički Treći put (Der Dritte Weg) završili obuku u kampu kojim je upravljao Ruski carski pokret (Русское Имперское Движениe) koji su Sjedinjene Američke Države stavile na listu terorističkih organizacija.

Što se tiče njemačkog NDP-a, ta stranka je politički beznačajna i ima nekoliko stotina članova, ali je njihova mladež vrlo aktivna pa, primjerice, pod krinkom kampanja za zaštitu okoliša pokušava pridobiti nove pristalice svog rasno-rasističkog pokreta.

Stranka Treći put je jedna od najradikalnijih u Njemačkoj. Odlikuju je nacionalsocijalizam i odbijanje demokracije. Osnovali su je članovi ekstremno desničarskog udruženja s juga Njemačke jer mu je prijetila zabrana rada, a zabrana stranke mnogo je teža nego zabrana udruženja.

Iz njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova su za Focus kazali da su upoznati s tim pitanjem, ali da nemaju konkretne informacije o osobama koje su navodno bile na obuci u Rusiji te da zakonski nije moguće zabraniti nekome putovanje u Rusiju. Ukrajinski portal 112.international navodi da su se Nijemci koji su u kampovima u Rusiji obučavani upotrebi oružja, eksploziva i borilačkim vještinama, zajedno s nekoliko Šveđana i Finaca, pridružili ruskim militantima u istočnoj Ukrajini, odnosno regiji Donbas.

Ruski carski pokret se u Rusiji ne smatra terorističkom organizacijom, ali ih tamošnje vlast su njihovu internetsku stranicu klasificirale kao ekstremističku i trenutno je nedostupna. Njihovi kanali na društvenoj mreži Vkontakte i na aplikaciji Telegram su aktivni. Sami se definiraju kao "monarhisti, pravoslavni domoljubi, desni konzervativci koji se bore za superiornost bijelaca" koji su si kao cilj postavili "obnovu autokratske monarhije u Rusiji".

Također traže proglašenje ruske monoetničke države koju, kako navode, čine tri grane ruskog naroda – Rusi, Ukrajinci i Bjelorusi. Pandemiju COVID-a 19 nazivaju "takozvanom" i opisuju je kao "međunarodnu zavjeru".

Demonstracije u Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu zbog smrti Georga Floyda, između ostalog, opisuju kao "štovanje crnog đavola", navodi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Svoje ogranke Ruski carski pokret ima u St. Petersburgu, Moskvi i Nižnjem Novgorodu.

Na američkoj listi terorističkih organizacija

Ambasador Nathan Sales, koordinator za borbu protiv terorizma pri američkom Ministarstvu vanjskih poslova je 6. aprila 2020., kad je Ruski carski pokret stavljen na listu terorističkim organizacija, kazao kako je to potez bez presedana budući da je to prva strana bjelačka suprenacistička skupina koja se našla na listi terorističkih organizacija. Američko Ministarstvo za trezor stavilo je skupinu i njezine vođe Stanislava Vorobjeva, Nikolaja Truščalova i Denisa Garijeva na "crnu listu". Za skupinu je kazao da "ima krv nevinih na svojim rukama".

"Ruski carski pokret je teroristička skupina koja pruža obuku paravojnog stila za neonaciste i bijelačke supremaciste i igra istaknutu ulogu u okupljanju istomišljenika iz Europe i Amerike u zajednički front protiv onih koje percipiraju kao neprijatelje", kazao je Sales.

Sales je povezao Ruski carski pokret s nizom bombaških napada na tražitelje azila u ispred kafića i u azilantskom centru u Švedskoj tokom 2016. i 2017. godini. Švedski tužitelji su u predmetu protiv trojice muškaraca optuženih za napad naveli da su dvojica osumnjičenih otputovala u Sankt Peterburg u avgustu 2016. na 11-dnevnu vojnu obuku koju je provodio taj pokret.

Iako se ne smatra da Kremlj sponzorira tu skupinu, Ruski carski pokret je otvoreno angažirao borce za ruske separatiste koji se bore protiv vladinih trupa na istoku Ukrajine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG