Dostupni linkovi

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Holandije pozvali na pravdu tokom posjete Ukrajini


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock tokom posjete crkvi u Buči gdje je pronađena masovna grobnica, 10. maj 2022.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da bi Ukrajina u nekom momentu trebala postati punopravna članica Evropske unije iako ne može postojati prečac do članstva.

Govoreći zajedno sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, Baerbock je naglasila da će Njemačka smanjiti svoj uvoz ruske energije na nulu, "i to će tako ostati zauvijek".

Ona zajedno sa holandskim ministrom vanjskih poslova boravi u Kijevu, a zaustavili su se i u predgrađima Buči i Irpinu, gdje su ruske snage optužene da su počinile ratne zločine prije povlačenja prošlog mjeseca.

Baerbock i njen holandski kolega Wopke Hoekstra trebali bi se susresti i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Povlačenje ruskih snaga iz Buče i drugih gradova u blizini Kijeva otkrilo je mučne dokaze o brutalnim ubistvima, mučenju, masovnim grobnicama i neselektivnom gađanju civila u borbama. To je potaknulo pozive iz nekoliko zemalja, kao i Ujedinjenih nacija i Međunarodnog krivičnog suda, na istrage radi utvrđivanja jesu li počinjeni ratni zločini.

Ukrajinska policija je saopštila da je većina civila ubijenih u Buči umrla od prostrijelnih rana. Nekim žrtvama su, kako su rekli, ruke bile vezane na leđima.

Baerbock je rekla da se žrtvama duguje pravda.

"Ove žrtve smo mogli biti mi", rekla je nakon obilaska Buče s ukrajinskim glavnim tužiteljem.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruske vlasti tvrde da ruske snage nisu napale civile u Ukrajini i rekle su da su snimci iz Buče na kojima se vide tijela civila koji leže na ulicama postavljeni kako bi se opravdale nove sankcije Zapada i poremetili mirovni pregovori.

Holandski ministar Hoekstra ponovio je pozive Baerbockove da se mogući ratni zločini u potpunosti istraže.

"Bombardirane kuće i zgrade prikazuju uticaj koji rat ima na živote muškaraca, žena i djece koji ovdje žive", rekao je on na Twitteru.

"Ova djela ne mogu proći nekažnjeno. Holandija se zalaže za utvrđivanje istine i postizanje pravde", dodao je.

Posjeta je također znak obnavljanja odnosa između Kijeva i Berlina zbog ranijeg odgovora Njemačke na rat i politike smirivanja njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera prema Moskvi kada je ranije bio ministar vanjskih poslova. On je od tada priznao da je politički stav bio pogrešan.

Od kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara na hiljade ljudi je poginulo. Preko 5,5 miliona osoba pobjeglo je iz zemlje u strahu od rata, a prema posljednjim podacima UN-a preko osam miliona je interno raseljeno.

Izvor: Reuters, AFP, dpa

XS
SM
MD
LG