Dostupni linkovi

Njemačka uvodi obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike


Ilustrativna fotografija

Radnici u njemačkim bolnicama, ordinacijama i staračkim domovima morat će dokazati da su vakcinisati ili da su se oporavili od COVID-19 do sredine marta u sklopu novog zakona kojeg je parlament ove zemlje usvojio u petak.

Osim obavezne vakcinacije za određene profesije od sredine marta, novi zakon također omogućava za 16 saveznih država da zatvore barove i restorane, kao i da zabrane velike događaje zbog visoke stope zaraze.

"Apsolutno je neprihvatljivo da u ustanovama u kojima žive ljudi, koji daju svoje povjerenje u nas da ih zaštitimo, da ljudi nepotrebno umiru jer rade nevakcinisani", rekao je minstar zdravlja Karl Lauterbach.

Njemačka koja se nalazi na udaru četvrtog vala zaraze, ima relativno nisku stopu vakcinacije u poređenju sa ostatkom Evrope. Oko 69 posto stanovništva je potpuno vakcinisano, dok je najmanje 21 posto primilo dopusku vakcinu.

Pratite:

Novi zakon također ima za cilj da vakcinaciju učini dostupnijom tako što će omogućiti veterinarima, stomatolozima i farmaceutima da ih daju na određeni vremenski period.

Zavod za zarazne bolesti Instituta Robert Koch prijavio je u petak 61.288 novih slučajeva zaraženih korona virusom, a 484 osobe su preminule. Do sada je od pandemije umrlo više od 104.996 osoba.

Istraživanje emitera ZDF pokazalo je da se više od tri četvrtine Nijemaca zalaže za stroga ograničenja za nevakcinisane, dok 21 posto smatra da to nije ispravan put.

Gotovo 70 posto se zalaže da se vakcinacija učini obaveznom, što je korak koji podržava i kancelar Olaf Scholz i koji bi mogao biti uveden u praksu od kraja februara.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG