Dostupni linkovi

Njemačka postigla dogovor o gašenju elektrana na ugalj


Termoelektrana u blizini Kelna, ilustrativna fotografija
Termoelektrana u blizini Kelna, ilustrativna fotografija

Njemački zvaničnici usaglasili su plan o gašenju elektrana na ugalj od 2035. godine do kraja te decenije, saopštila je danas vlada ove zemlje, prenosi Asošijejted Pres (AP).

Komisija koju je imenovala vlada preporučila je prije godinu dana da Njemačka prestane da koristi ugalj za proizvodnju električne energije najkasnije do 2038. godine u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Napori da se ove ideje pretoče u politiku bili su u zastoju u prethodnih nekoliko mjeseci jer pojedine oblasti, naročito manje razvijeni istok Njemačke, veoma su zavisne od vađenja lignita, prenosi AP.

Zvaničnici federalne vlade i guverneri pogođenih pokrajina usaglasili su "put prema gašenju" elektrana na ugalj na sastanku koji je završen rano jutros, navodi se u vladinom saopštenju, prenio je AP.

Dodaje se da će plan biti preispitan 2026. i 2029. godine da bi se utvrdilo da li Njemačka 2035. godine može da obustavi proizvodnju struje sagorijevanjem uglja, tri godine prije krajnjeg roka. Ostali detalji za sada nisu poznati.

Njemačka dobija više od trećine električne energije sagorijevanjem uglja i generiše velike količine gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, čime se doprinosi globalnom zagrijavanju, piše AP.

XS
SM
MD
LG