Dostupni linkovi

Njemačka će raspustiti jedinicu specijalnih snaga zbog krajnje desnih veza


Pripadnici KSK jedinice tokom vježbe, 2015. godine

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer kaže da je naredila djelomično raspuštanje elitne specijalne komandne jedinice KSK (Das Kommando Spezialkräfte), koja je bila pod sve većom kritikom zbog desničarskog ekstremizma u svojim redovima.

Osnovana 1996. godine, reputacija KSK-a bila je narušena 2003. godine kada je njezin tadašnji zapovjednik bio prisiljen u prijevremenu mirovinu nakon što je optužen da je blizak krajnje desnim ekstremistima, vezama koje od tada nastavljaju kvariti reputaciju jedinice.

U maju 2020. njemačka policija zaplijenila je oružje, eksploziv i municiju tokom racije na privatnom posjedu vojnika KSK-a u istočnoj državi Saskoj. Bilo je nekoliko nedavnih krajnje desnih incidenata u jedinici, pokazuje dokument ministarstva, javlja Reuters.

"Analiza trenutnih događaja i desničarskih ekstremističkih slučajeva jasno pokazuje da je KSK, barem na nekim područjima, postao neovisan posljednjih nekoliko godina, pod nezdravim utjecajem pojedinih vođa", kazao je državni sekretar odbrane Peter Tauber.

Njemačka pokušava zaustaviti porast nasilne krajnje desne ideologije. U februaru je 43-godišnji rasista u gradu Hanau ubio devet osoba, uglavnom imigranata, prije nego što je ubio majku i sebe.

Kao dio poteza ministrice Kramp-Karrenbauer Operacije, KSK operacije bit će premještene u druge postrojbe u najvećoj mogućoj mjeri, a vježbe zapovjedništva i međunarodna suradnja bit će obustavljeni do daljnjeg.

Jedinica KSK je osnovana 1996. godine i ima oko 1.000 vojnika obučenih za krizne situacije poput oslobađanja talaca u inozemstvu, što do tada nije bilo moguće bez pomoći snaga drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG