Dostupni linkovi

Niz novih potresa u Zenici posljedica smirivanja tla


Popravka krovova u jednom od zeničkih naselja, foto: Šerif Babić.
Popravka krovova u jednom od zeničkih naselja, foto: Šerif Babić.
Piše: Šerif Babić

Zeničani će nakon više decenija mirnog perioda morati da se navikavaju na zemljotrese, upozoravaju u u Upravi civilne zaštite Zeničko dobojskog kantona.

Nakon snažnog zemljotresaod 4,7 po Rihteru u prvim satima subote, 28. jula, uslijedio je niz manjih potresa, a najnoviji je registrovan u ponedjeljak u 11 sati, što je ponovo izazvalo uznemirenje građana.

Niz potresa u Zenici nakon najjačeg u noći s petka na subotu posljedica je smirivanja tla,
tvrde stručnjaci.

Osim neprospavane noći, najjači zemljotres u posljednjih 40 godina u Zenici je prouzročio manje materijalne štete, između ostalog oštećenja zidova i dimnjaka, obrušavanje fasada, oštećenja balkona, u jednom slučaju pucanje sajle lifta, te pad bojlera u privatnoj kući što je izazvalo pucanje cijevi i poplavu.

I u nedjelju uveče u Zenici su registrovana dva slabija zemljotresa u 18,53 i 19,32 sata.

Potres koji se dogodio u ponedjeljak u 11,01 sati imao je magnitudu u hipocentru 4,6 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale.

Evidentiran je kratkotrajni nestanak električne energije u nekim područjima zbog pomjeranja ulja u trafoima.

(FOTOGALERIJA: Zenica nakon zemljotresa u subotu, 29.7.2012. Foto: Hasan Kreho)


U Upravi civilne zaštite ZDK pripremili su letak sa uputama o ponašanju u slučajevima zemljotresa.

"Želim istaći da se građani moraju pripremati i educirati o svim važnim aspektima ponašanja u slučajevima zemljotresa", izjavio je Sead Džanović, direktor Uprave.

Prema njegovim riječima, stambeni objekti u Zenici pokazali su se kvalitetnim u posljednjim potresima, pri čemu se u narednom periodu veća pažnja mora posvetiti nadzoru i poštivanju svih predviđenih standarda kvaliteta materijala i otpornosti na seizmičke aktivnosti.
XS
SM
MD
LG