Dostupni linkovi

U rekonstruisanoj vladi sve po starom


Nova-stara vlada u Skupštini Srbije, 14. mart 2011.
Nova-stara vlada u Skupštini Srbije, 14. mart 2011.
Kao što nije bilo iznenađenja oko „novih“ lica u rekonstruisanoj Vladi Srbije tako ih nema ni oko ekspozea novo-starog premijera Mirka Cvetkovića. Osim što odlaze pojedini ministri koji su loše radili stiče se utisak da je rekonstrukcija posledica iznuđenog raščišćavanja odnosa u vladajućoj koaliciji, a ne potreba da se menja nešto što nije davalo rezultate.

Skoro ništa novo u rekonstruisanoj Vladi Srbije. Prioriteti isti kao i jula 2008. kada je formirana, počev od što bržeg ulaska u EU, preko očuvanja Kosova, reformi, do pune saradnje sa Haškim tribunalom. Čak su i novi ministri već viđena lica. Ipak očekuju se bolji rezultati.

Novo-stari premijer Mirko Cvetković, koji će voditi i finansije, uz poruku da će najveći izazov za vladu biti smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda obećava da će rekonstrisani kabinet voditi čvrstvom rukom.
Mirko Cvetković, 14. mart 2011.

„Zbog toga ću se lično potruditi da uvedem nultu toleranciju za nered, bahatost i sve ono što iskače iz zacrtane zajedničke politike. Svi članovi ove Vlade moraće od danas da budu još odgovorniji svom radu, skromniji u svom držanju, vredni u cilju postizanja rezultata, sa još više sluha za potrebe građana“,
obećava Cvetković.

Rekonstrukcija vlade nema podršku opozicije. Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović i pored „očigedne namere vladajuće koalicije da nešto promeni“ ne vidi ni jednu meru u ekspozeu kojom će se to uraditi. Zato za njega to nije promena politike.

„Mi smo iskompromitovali evropsku ideju. Doveli smo sebe u poziciju da pre podne varamo Moskvu, popodne Brisel a u međuvremenu Peking i Vašington. Gde je danas ta evropska Srbija? U duploj akciznoj politici, onoj koja naše društvo tera da plaća nekvalitetniji benzin? Gde je evropska politika u međusobnim odnosima, u Sandžaku? Gde je evropska politika u odnosu prema regionu, kako se oseća naš ambasador u Podgorici koji čak nije ni obavešten da smo mi u međuvremenu izbrisali strategiju o odnosu prema Srbima u dijaspori i regionu u kojoj smo za njih tražili ono što sami nikome ne dopuštamo?“, pita Jovanović.

Dugme i napon

Osam ministara nije dobilo zeleno svetlo za rekonstruisanu vladu. Zato je za Velimira Ilića iz Nove Srbije bila logična i promena premijera, a ekspoze je doživeo kao „prepun obećanja i prazne priče“.

’Pozdravi premijera i reci mu nema više zamajavanja i kajanja prošao vam je rok trajanja. Ni jednoj vladi ništa ne vredi ako joj je narod u bedi’, citira Velimir Ilić.

„Javio mi se jedan naš poznati pesnik, inače i akademik, i napisao je jedan stih, ’kaže pozdravi premijera i reci mu nema više zamajavanja i kajanja prošao vam je rok trajanja. Ni jednoj vladi ništa ne vredi ako joj je narod u bedi’. Ja mislim da je kroz ove stihove sve rečeno“, poručuje Ilić.

Iako partner vladajućoj koaliciji i Savez vojvođanskih Mađara ima zamerke. Poslanik Balint Pastor kaže da je veoma loš signal što ova vlada neće imati ministra iz Vojvodine.

Premijer nije govorio o članovima svog kabineta pa ni onima koji će se sada pridružiti. Ali ih zato opozicioni poslanici nisu štedeli u kritikama. Tomislav Nikolić, lider naprednjaka upitao je ministarku pravde Snežanu Malović „zar je nije sramota da posle toliko prekora EU da je uništila pravosuđe želi i dalje da bude ministar pravde“.

„Gospodine Jeremiću, koji ste vi Vuk Jeremić“, upitao je Nikolić šefa diplomatije.
„Onaj što piše predloge rezolucija ili onaj koji posle brani dobijene predloge rezolucija? Pogledajte nova lica u vladi, ko se prihvatio da bude, samo ko je stranački morao ili onaj ko ne zna šta će kući dokon“, zaključuje Nikolić.

Lider naprednjaka nije štedeo ni premijera rekavši da je centar moći Vlade u kabinetu predsednika Srbije.

„Kad vam naredi, kad pritisne dugme, vi dobijete napon, kad isključi dugme vama isključe napon“, rekao je Nikolić premijeru.

Slabe šanse za uspeh


Za stranku Vojislava Koštunice je već tradicionalno sporno što je vlada sve svoje karte stavila na jednu jedinu temu - evrointegracija – zbog čega su, kaže Slobodan Samardžić, poslanik DSS svi sektori delovanja vlade podložni uticaju inostranih faktora, EU i SAD.
Novo-stara vlada, 14. mart 2011.

„Jedino vam mogu odati priznanje na ministarstvu koje vodi ministar Dulić. On je do sada bio zadužen za površinu Srbije, bio je ministar prostornog planiranja. Bio je zadužen za visinu Srbije, bio je ministar za ekologiju i zaštitu životne sredine. Sada je to minstarstvo kompletirano ministarstvom za dubinu Srbije, to je rudarstvo. I sav taj posao u sve tri prostorne dimenzije on će obavljati sa svojom spremom ortopedskog hirurga. U krajnjoj liniji cela ova vlada mi nekako deluje kao ortopedska hirurgija koja interveniše na kičmi Srbije i zato je ona stalno povijena. Srbija ide u svetlu budućnost povijene kičme, ako je to rešenje onda neka vam je alal", rekao je Samardžić.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija uzvraća opoziciji da ona ne nudi alternativu.

„Rado bismo slušali one koji ne podržavaju ovu vladu kada bi zaista davali neke predloge. Rado bismo slušali one koji ne podržavaju ovu vladu kada bi zaista ukazivali na neke greške. Uvrede, diskvalifikacije, poništavanje svega zaista ne zaslužuje ozbiljan odgovor“, poručuje Kolundžija.

Socijalista Branko Ružić tvrdi da su njihovi ministri radili odlično, ali i priznaje da je možda moglo bolje.

„Pokušavali smo da neke stvari pokrenemo sa mrtve tačke, u mnogome smo uspeli, možda smo mogli i bolje, ali morate biti svesni činjenice da oni koji rade moraju nekada i da pogreše“,
kaže Ružić.

Premijer poručuje da građani Srbije treba da žive bolje danas i odmah. Opozicija ne veruje da će rekonstrukcija doprineti da u preostalih godinu dana budu ispunjena obećanja data prilikom formiranja vlade ako to već do sada nije učinjeno. U to ne veruje ni Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

„Niko im nije branio ni prethodni put kada su rekli da šta će ispuniti da to urade. Tako da ja ne verujem da sada postoji šansa da odjednom postanu uspešni“, procenjuje Stevanović.

Rekonstruisana Vlada ubuduće će imati 17 resora i 21 člana, umesto dosadašnjih 24 ministarstava i 27 članova kabineta.

Izabrana nova Vlada Srbije

Izabrana nova Vlada Srbije

Skupština Srbije izabrala je u ponedeljak uveče nove članove vlade koja ima 17 resora i 21 člana umesto dosadašnja 24 ministarstva i 27 članova vlade.

Za izbor novih članova vlade glasalo je 129 poslanika, protiv je bilo 19 i nije bilo uzdržanih.

Za izbor nove vlade glasali su poslanici iz koalicije Za evropsku Srbiju, koalicije oko Socijalističke partije Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođenskih Mađara.

Iz opozicije su glasali samo poslanici Demokratske stranke Srbije koji su bili protiv.

Glasanje je obavljeno prozivkom, a novi članovi vlade su, po izboru u parlamentu, položili zakletvu.

Premijer Mirko Cvetković je u rekonstruisanoj vladi istovremeno i ministar finansija, dok je Verica Kalanović iz G17 plus nova potpredsednica vlade. Dušan Petrović iz Demokratske stranke izabran je za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, a Nebojša Ćirić iz G17 plus za ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Milutin Mrkonjić iz Socijalističke partije Srbije izabran je za ministra za infrastrukturu i energetiku, Milan Marković iz DS-a za ministra za ljudska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, a Žarko Obradović iz SPS-a za ministra prosvete i nauke.

Za ministra zdravlja izabran je Zoran Stanković koga je na to mesto predložio G17 plus, dok je Oliver Dulić iz DS-a izabran za ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Za ministra kulture, informisanja i informacionog društva izabran je Predrag Marković iz G17 plus, a za ministra vera i dijaspore Srđan Srećković iz Srpskog pokreta obnove.

XS
SM
MD
LG