Dostupni linkovi

Niskobudžetne aviokompanije: Kako kupiti jeftinu kartu


Ilustracija
Ilustracija
Autor: Erica Gornall, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

„Nemoguće da si platio manje od mene kad si kupio kartu tjedan kasnije“, rekla je jedna putnica Easyjeta svojoj prijateljici koja je sjedila do nje.

Dok su njih dvije na aerodromu Marco Polo u Veneciji čekale let za London, žena koja je svoju kartu platila više je postajala sve nervoznija.

Njena prijateljica je očito pogriješila u računici, insistirala je. Kao i mnogi od nas, ona pretpostavlja da cijena karata raste kako se približava datum leta.

Međutim, istraživanje BBC-ja pokazuje da bismo trebali preispitati neke stvari koje mislimo da znamo o cijenama avionskih karata.

Cijene karata najpopularnijih aviokompanija na linijama iz Londona ka velikim europskim gradovima uključujući Rim, Barcelonu i Berlin su praćene tijekom šest tjedana.

Rezultati istraživanja su pokazali da cijene mogu pasti i porasti nekoliko puta tijekom tog razdoblja.

Naprimjer, cijena karte za Ryanair-ov let iz Londona za Rim sredinom aprila je pala čak šest puta u razdoblju od šest tjedana prije polaska.

Dakle, možete uštediti novac ukoliko sačekate dan-dva, pri čemu je u nekim slučajevima ušteda doista primjetna.

„Mi znamo da li smo iznad ili ispod limita kupljenih mjesta“, kaže Michael Cawley, zamjenik izvršnog direktora Ryanaira.

„Ukoliko smo iznad tog limita, povećavamo cijene jer moramo usporiti tempo kupovine mjesta, a ukoliko smo ispod limita, moramo sniziti cijene“, objašnjava on.

Ovo je klasični menadžent potražnje koji ima smisla za niskobudžetne aviokompanije jer njihov poslovni model jednako zavisi od ostalih stvari: rezervacije hotela, prodaji pića u avionu i iznajmljivanju auta, kao i o prodaji karata.

Kako kažu iz Ryanaira, sve se svodi na „popunjavanje sjedišta“ jer manje putnika znači manje prilika za prodaju hrane, pića i poklona u avionu.

U samo nekoliko dana karta iz Londona za Barcelonu sa Irskom aviokompanijom je pala sa 68 na 41 euro pa na 33 eura i onda natrag na 49 eura.

U Easyjetu je sve vezano uz pakete karata. Karte za svaki let se prodaju u „paketima“, pri čemu su skuplji paketi karata koje se prodaju bliže datumu leta, objašnjava Paul Simmons, direktor Easyjeta za Veliku Britaniju.

No, iako su cijene uglavnom više što je bliže datum leta, cijene mogu pasti ukoliko kompanija želi prodati čitav paket karata i preći na slijedeći, skuplji paket.

Ukoliko je potražnja za let mala, sustav se možda nikad neće prebaciti na slijedeći, skuplji paket.

„Proces prelaska s jednog na drugi paket je sporiji ukoliko je niska potražnja tako da se možda neće ni doći do najskupljeg paketa pa će cijene ostati niže“, kaže Simmons.

Izgleda da se upravo to desilo Easyjetovom letu iz Londona za Berlin 12.aprila. Istraživanje BBC-ja je pokazalo da ukoliko ste kupili kartu 13.marta platili ste je 106 eura, a 10.aprila, samo dva dana prije leta, cijena karte je skočila na samo 117 eura.
Kako uštediti

Kako onda kupiti najpovoljniju kartu?

„Dani u sedmici variraju. Utorak je naša najslabija karika sa stajališta prihoda. Što znači, ako ste fleksibilni i ako možete letjeti na godišnji odmor od utorka do utorka, umjesto od subote do subote, vjerovatno ćete uštediti novac", kaže Simmons.

Također, provjerite stranice koje uspoređuju cijene letova. Ponekad je British Airways, koji se obično smatra najskupljom britanskom aviokompanijom sa punom uslugom, jeftiniji od nekih „niskobudžetnih“ kompanija.

Naprimjer, let za Barcelonu sa BA je u čitavom praćenom razdoblju bio jeftiniji od Easyjeta. Easyjet je jeftiniji samo ukoliko kupite kartu šest sedmica ranije ili svega nekoliko dana prije polaska.

Iako se Ryanair još uvijek smatra najjeftinijim, oni obično lete na aerodrome koji su daleko od grada.

Simon Calder, koji prati avionsku industriju već duže vrijeme, upozorava putnike da ne miješaju „niskobudžetne“ aviokompanije i cijene.

„Niskobudžetne aviokompanije su kompanije koje imaju niske troškove, ali ne nužno i niske cijene letova“, kaže Calder.

„Niskobudžetna aviokompanija može imati visoke cijene avionskih karata. A visokobudžetna kompanija može imati niske cijene. Ključna stvar vezana uz niskobudžetne aviokompanije je to da, što su niži troškovi letenja, to je veća mogućnost za zaradu i ponude koje su pristupačne klijentima“, zaključuje Calder.
XS
SM
MD
LG