Dostupni linkovi

Predsjednik Albanije u Sarajevu: Ponovo razmotriti priznanje Kosova


Predsjednik Albanije Bujar Nišani tokom posjete Sarajevu u srijedu potencirao je kod vlasti BiH da ponovo razmotre prizanje Kosova.

Nišani je potvrdio da je u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH “pokrenuo pitanje revizije i ponovnog razmatranja mogućnosti priznavanja Kosova od strane BiH, kao i priznavanje dokumenata kosovskih građana".

"Vjerujem da bi to bio dobar korak i za Kosovo i za cijeli region. Podijelio sam svoj stav sa članovima Predsjedništva BiH jer je moja želja da BiH prizna Kosovo. Mislim da je to i realnost", naveo je Nišani.

On ocijenio da to priznanje "nije nikakav atak na neku drugu zemlju, nego doprinos stabilnosti i saradnji u regionu".

Nišani je kazao i da su BiH i Albanija zemlje koje pripadaju istom regionu i imaju težnje ka evropskim integracijama, te je izrazio punu podršku suverenitetu i integritetu BiH, čestitajući bh. institucijama na do sada poduzetim reformama.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon razgoviora članova Predfsedjništva sa predsednikom Albainije, izjavio je da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, a nije izostala ni podrška Albanije BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Čović je dodao da treba intenzivirati odnose BiH i Albanije u kulturnoj, privrednoj i svakoj drugoj oblasti.

XS
SM
MD
LG