Dostupni linkovi

Niš: Policajac udario dopisnika RSE


Predrag Blagojević
Predrag Blagojević

Urednika Internet portala "Južne vesti" i dopisnika RSE, Predraga Blagojevića na Nišvil džez festivalu je policajac dva puta udario u glavu, dok su ga vodili u stanicu policije u Nišu, radi utvrđivanja identiteta jer nije pokazao ličnu kartu. Blagojević kaže da je do privođenja došlo nakon kratke rasprave zbog toga što kod sebe nije imao ličnu kartu, a sve je počelo na ulazu u “Midnight Jazz Stage”.

„Organizatori su mi rekli da u taj zatvoreni deo može da se uđe sa pićem, ali mi je obezbeđenje reklo da ne mogu. Ostavio sam limenku ispred i zamolio čoveka iz obezbeđenja, koji je bio vrlo korektan, da pozove nekoga iz organizacije, da bi smo razjasnili. Dok smo nas dvojica razgovarali pritrčao je policajac koji mi se od početka obraćao sa ti i rekao mi – Daj ličnu kartu. Kod mene se u tom trenutku javio neki mali revolt. Rekao sam, u redu, ali zašto me legitimišete, šta sam uradio? Tu je krenula rasprava sa policajcem koji je odlučio da bi trebalo da me vode na proveru identiteta, s obzirom da ja odbijam da pokažem ličnu kartu. Dok su me dvojica policajaca vodila ka marici, jedan od njih me je dva puta otpozadi udario u glavu, uz komentar – Nemoj da se praviš pametan“, ispričao nam je Blagojević.

Novinara su potom odveli u policjsku stanicu, gde su, kako nam je rekao, prema njemu bili korektni. Utvrdili su mu identitet i pustili ga, a iz stanice je otišao u Hitnu pomoć, gde je izvadio potvrdu o zadobijenim povredama. Blagojevića je, nakon incidenta, telefonom pozvao načelnik Policijske uprave u Nišu koji mu je rekao da je formirao posebnu komisiju koja bi trebalo da proveri šta se dogodilo, a zvao ga je i načelnik Unutrašnje kontrole, koji ga je zamolio da da izjavu o događaju i da u ponedeljak dođe do policije.

Iako policija istražuje ovaj slučaj, dve stvari ostaju sporne, navodi Blagojević. „Čak i da sam, recimo, ja kriv, meni je potpuno neverovatno da u 21. veku policajci sebi daju za pravo da udaraju ljude. Ja sam zaista, najiskrenije verovao da je to prosto nemoguće. Ono što je najgore jeste što imam utisak da se sada čitava prašina digla zbog toga što je policajac udario novinara, a ne zato što je udario, pod znacima navoda, običnog građanina... Posebno je poražavajuća činjenica da su mi u policiji rekli da se izvinjavaju zbog toga što me nisu prepoznali. Šta to znači? Da bi ’običnog građanina’ mogli tako da maltretiraju, ali pošto sam ja novinar, malo bi drugačije gledali na novinara, pa se to ne bi desilo“, kaže Blagojević.

Mediji prenose i izjavu načelnik Policijske uprave u Nišu, Srđana Grekulovića, koji, kako navode, kaže da je veoma iznenađen ovim što se dogodilo. “Proverićemo sve do detalja, ako su policajci to uradili, ja ću sve da ih sankcionišem maksimalno. Međutim, moramo najpre sve to da ispitamo do najsitnijih pojedinosti”, rekao je Grekulović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas hitno pokretanje postupka protiv policajaca koji su pretukli niškog novinara Predraga Blagojevića.

Dva novinarska udruženja navela su u saopštenju da su zaprepašćena policijskom torturom i postupkom policajaca koji su zloupotrebili položaj i pretukli novinara.

XS
SM
MD
LG