Dostupni linkovi

Stojadinović: Poštujemo oba entiteta


Ninoslav Stojadinović
Ninoslav Stojadinović
Ninoslav Stojadinović novi je ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini. Univerzitetski je profesor, a na tu dužnost došao je iz Stockholma. U intervjuu za RSE kaže kako dobro poznaje bosanskohercegovačke prilike, slaže se sa ocjenom da Srbija i Bosna i Hercegovina trebaju jačati odnose, ali i da sve optužnice koje srbijansko tužilaštvo vodi protiv državljana BiH treba preispitati. Najavljuje i da će se kao ambasador zalagati za jačanje kulturnih i obrazovnih veza na nivou dvije države. Sa ambasadorom Stojadinovićem razgovarali smo u Sarajevu.

RSE: Nedavno ste preuzeli ambasadorsku funkciju, univerzitetski ste profesor, akademik, u Sarajevo ste došli iz Švedske. Koliko poznajete prilike u BiH?

Stojadinović: Ja sam imao i pre onog krvavog rata u BiH izvanredne kontakte sa kolegama sa univerziteta, sa određenih fakulteta, sa nekim intelektualcima i van struke elektrotehnike. Te veze se nisu prekidale ni tokom rata čak, a ni posle toga, tako da u jednom segmentu - nauka, prosveta, kultura - ja izvanredno poznajem stanje i imam sve te kontakte. A što se tiče politike, ja sam bio poslanik i u Skupštini Srbiji i u onoj Skupštini Srbije i Crne Gore, tako da sam dosta toga znao. Bio sam i u Strazburu, sretao neke kolege iz Skupštine BiH. Mogu slobodno da kažem, bez skromnosti, sa dosta dobrim predzanjem sam došao.

RSE: Uoči dolaska u Sarajevo ste izjavili kako Srbija želi specijalne veze sa Federacijom. No ono što već godinama nedostaje na relaciji Sarajevo - Beograd je jačanje veza između dvije države, a ne entiteta pojedinačno.

Stojadinović: Naravno, vi ste apsolutno u pravu. Mi sa svakom suverenom državom na državnom nivou imamo odnose, i čak tu pravimo i strateške sporazume, npr. Nemačka, Italija, itd., ali BiH je specifična, ima dva entiteta, i mi poštujemo oba entiteta. Prirodno je da su nešto bolji odnosi bili sa RS zbog toga što u BiH živi preko miliona Srba.

RSE: Ali u RS žive i Bošnjaci i Hrvati. Zbog čega kažete prirodno?

Cilj da Srbija i BiH budu dve najprijateljskije susedne zemlje koje će u svim segmentima, od politike do kulture, da sarađuju i da budu primer dobrosusedskih odnosa.
Stojadinović: Slažem se, ali prirodno je što su prvo uspostavljeni. I to može da bude model i za drugi entitet. Na stolu je otvorena ponuda predsednika Tadića da identičan sporazum, sa svakom zapetom i tačkom, potpišemo sa Federcijom BiH: Naravno, krovna institucija, najbitnija je država BiH, koja, nažalost, ima samo nekoliko nadležnosti. Prema tome, idemo strateške sporazume na nivou Srbija - BiH, a sve po dubini - preko dva entiteta. Samo da vam navedem primer nemačke. Mi imamo izvaredan strateški sporazum koji su potpisali Angela Merkel i predsednik Tadić, ali to je generalni, sa smernicama, sa nekim najbitnijim stvarima. Međutim po dubini idemo sa pokrajinama.

RSE: Ali to su drugačije konotacije koje vi pominjete kada je u pitanju Njemačka i kada je u pitanju BiH.

Stojadinović: Jesu, ja sam znao da ćete vi to da mi kažete. Ali da li je važan put kojim mi idemo ka cilju, ili cilj da to budu dve najprijateljskije susedne zemlje koje će u svim segmentima, od politike do kulture, da sarađuju i da budu primer dobrosusedskih odnosa.

O optužnicama

RSE: Predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno je drugi put bio u zvaničnoj posjeti BiH tokom svog mandata. Za sve to vrijeme u nekoliko navrata posjećivao je i Banjaluku i Pale. Predsjedništvo BiH niti jednom nije bilo u Beogradu. Mogu li se tako rješavati brojna otvorena pitanja između BiH i Srbije?

Stojadinović: Da vas samo podsetim da je gospodin Tihić bio u Beogradu...
Ninoslav Stojadinović u razgovoru sa novinarkom RSE Dženanom Karabegović


RSE: Govorimo o stranačkoj posjeti, ne o posjeti u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda kada je obnašao tu funkciju.

Stojadinović: Ja sam u jednom intervjuu koji sam dao pre nekoliko dana u Banjaluci kada sam se sreo sa predsednikom RS i predsednikom Skupštine, a samo da vam kažem da ću već u utorak imati susret i sa predsednikom Federacije gospodinom Budimirom, izjavio da je bilo puno poseta predsednika Tadića, dve zvanične, tu ste u pravu, ali bilo je tu multilaterale, Igmanska inicijativa, samit privrednika u Mostaru itd. Nažalost, ja sam rekao baš da su s onu stranu Drine išle posete, s ove strane ne. Bilo je pojedinačnih poseta koje su sigurno doprinele otopljavanju odnosa, ali dok god Predsedništvo u ovom sastavu ne dođe u Beograd, ne u u funkciji trilaterale sa Hrvatima ili Turskom, i ne nastave se pregovori, neće biti nekih većih pomaka.

RSE: Ono što opterećuje odnose dvije države su optužnice za navodne ratne zločine koje srbijansko državljanstvo vodi protiv državljana BiH. Kako vi gledate na to da sve optužnice treba preispitati, odnosno da države na čijoj teritoriji se desio ratni zločin takve slučajeve trebaju procesuirati?

Stojadinović: Većina optužnica, kad se radi o Srbiji govorim, nasleđene su iz 90-ih, vi znate kakve su bile 90-e i, naravno, šta je bilo, i tu ne može da bude pomaka. Mi postupamo po tim optužnicama koje su takve kakve su. I to je razlog što je predsednik Tadić predložio da se sve što je nasleđeno preispita i ako je moguće revidira.

RSE: I na kraju da vas pitam: šta vi kao ambasador Srbije u BiH možete uraditi kada je u pitanju saradnja na nivou kulturnih i obrazovnih institucija između dvije države?

Stojadinović: Ja ću da budem neka vrsta pokrovitelja svih tih susreta, da ohrabrujem ljude da dolaze ovde, da ohrabrujem ljude iz BiH da gostuju u Beogradu i da sa skromnim sredstvima sa kojima raspolažemo uvek priredim neki prijem, druženje, da se ljudi iz Srbije i BiH druže, razgovaraju - jer to je, siguran sam, najbolji način. Znam kako smo mi u nauci i prosveti uspostavili odnose pre političara 10 godina, pa sigurno i više.
XS
SM
MD
LG