Dostupni linkovi

Članovi redakcije i glavni urednik beogradskog NIN-a dali otkaz


Naslovnica NIN-a od 5. decembra 2019. godine
Naslovnica NIN-a od 5. decembra 2019. godine

Urednički kolegijum Nedeljnih informativna novina (NIN) saopštio je 10. januara da su novinari te beogradske redakcije dali otkaz, pošto se ne slažu sa "promenom koncepcije" koju je najavila nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović.

Kako se navodi u saopštenju, oni će posao nastaviti u novom nedeljnom listu.

"Nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović najavila je promenu koncepcije nedeljnika NIN, ali nas nije uverila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kako smo dosad činili - beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva", navedeno je u saopštenju.

Na sajtu tog nedeljnika ranije istog dana je objavljeno da je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Milan Ćulibrk odlučio da se povuče sa uredničke funkcije posle 8. februara.

"U prelaznom periodu funkciju v.d. glavnog i odgovornog urednika štampanog izdanja NIN-a preuzeće Suzana Lakić, dugogodišnja nagrađivana ekonomska novinarka i urednica, sada direktorka kompanije NIN d.o.o, a Nenad Jaćimović će i dalje obavljati funkciju glavnog i odgovornog urednika sajta", saopštio je NIN.

Medijska kompanija Junajted media (United media) saopštila je 10. januara da će uskoro pokrenuti novi nedeljni list na srpskom tržištu u kojem će cela redakcija dosadašnjeg nedeljnika NIN nastaviti svoje poslovanje. U okviru ove kompanije rade beogradski dnevni listovi "Nova" i "Danas", kao i kablovske televizije N1 i NovaS.

Doskorašnja zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić izjavila je 4. januara da nije prihvatila ponudu menadžmenta da bude urednica "istraživačkog tima NIN-a".

Ona je tada za agenciju Beta kazala da je napustila tu redakciju, ali ne i novinarstvo.

Kompanija "Ringier Srbija", u čijem je vlasništvu dnevni list "Blic", prenela je krajem avgusta celokupan vlasnički udeo u NIN-u svojoj generalnoj direktorki Jeleni Drakulić.

Tada je poručeno da novi vlasnik neće uticati na rad i uređivačku politiku redakcije štampanog izdanja NIN.

Prvi broj NIN-a objavljen je 1935. godine.

NIN je bio jedan od retkih štampanih medija koji su imali kritički stav prema režimu Srpske napredne stranke i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Taj nedeljnik je, između ostalog, pisao o zloupotrebama u poslovima sa izvozom oružja iz Srbije, te o o poslovanju privilegovanih trgovaca oružjem koji su od državne fabrike "Krušik" dobijali oružje po povoljnijim cenama, ponekad nižim i od cene koštanja.

XS
SM
MD
LG