Dostupni linkovi

Nimic: Pravo je vreme za rešenje makedonsko-grčkog spora


Matthew Nimetz u Skoplju
Matthew Nimetz u Skoplju
"U Skoplju sam video veoma ozbiljan i konstruktivan pristup ovom pitanju, koje ima nacionalni značaj, ali i implikacije na region i na Evropu", ocenio je posrednik u makedonsko-grčkim razgovorima o imenu Metju Nimic, nakon današnjeg susreta sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim u Skoplju.

"Imao sam intenzivne razgovore o pitanju o imenu. Video sam veoma snažan osećaj i želju da se problem reši. Nadam se da ćemo, na osnovu razgovora ovde i u Atini, intenzivirati proces koji je bio usporen u poslednjih nekoliko meseci i da vidimo da li ima šanse za rešavanje pitanja koje traje predugo na međunarodnoj agendi."

Očigledno, rekao je Nimic, pozicije su različite i potrebni su napori sa obe strane da bi se došlo do zajedničke pozicije.

"Videću kakva je situacija u Atini i videćemo šta ćemo dalje. Mislim da je ovo pravo vreme kada su vlade u obe zemlje ozbiljne i sposobne da se bave pitanjem o imenu. Međunarodna zajednica se nada, a i ja mislim da je ovo pravo vreme za rešenje spora."


Nimic je ponovio da u Skoplju nije doneo pisani dokument niti plan.

"Kao što znate, u proteklim godinama sam dao mnogo predloga, od kojih su neki još na stolu i bili su tema razgovora i mogli bi biti deo rešenja. Delovi rešenja su dobro poznati, ali ipak još uvek nemamo kompletno rešenje."


Nakon dvodnevnog boravka u Skoplju, Nimic u petak putuje u Atinu, gde će razgovarati sa grčkim premijerom Jorgom Papandreuom.
XS
SM
MD
LG