Dostupni linkovi

Nikšićki rudari na zboru


Rudari u Nikšiću, 2012.
Rudari u Nikšiću, 2012.

Rudari su ogorčeni zbog izjave Veselina Pejovića koju je predstavnicima Sindikata Rudnika saopštio na sastanku u Ministarstvu ekonomije, pa su mu, samo nekoliko sati kasnije, poručili da neće prihvatiti 'njegovu odluku'.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
Direktan link

Podsjetimo, stečaj u nikšićkom Rudniku uveden je krajem 2013. godine, a 30. septembra ističe sporazum sa Miodragom Dakom Davidovićem i firmom "Neksan" o poslovno-tehničkoj saradnji.

Davidović je, inače, nedavno za imovinu Boksita nudio: 4,4 miliona eura, 600 hiljada za socijalni program i garantovao posao za svih 192 zaposlena.

Međutim, ova ponuda za državu nije bila prihvatljiva, pa je raspisan oglas za prodaju cjelokupne imovine preduzeća. Jedini ponuđač bila je firma "Uniprom metali" nikšićkog biznismena Veselina Pejovića koji je za Boksite platio 5,9 miliona eura i poručio da ne želi da angažuje radnike.

Veselin Pejović
Veselin Pejović

Predstavnik sindikata Nikola Žugić je kazao na zboru, prenoseći rudarima utiske sa sastanka u Ministarstvu, da je 'Pejović bio neumoljiv', u stavu, da ga 'radnici ne interesuju jer je kupio imovinu preduzeća i ne zna kad će da otvori Rudnik'.

"Mi ćemo tražiti od sudije Privrednog suda da nas ostavi na radnim mjestima još nekoliko mjeseci, da u tom vremenu Pejović počne da radi, ako ne bude počeo da radi u tom vremenu mi ćemo tražiti da se povuče i da država s njim raskine sve dogovore koje je postigla. Da li je to dobro za radnike ili nije?! Mi jednostavno danas ne možemo drugo ništa da radimo ili da odemo da se sa gospodinom Pejovićem čupamo i da ga ćeramo fizički iz Boksita - mislim da to nije put, trenutno. Daćemo mu rok da on pokuša za dva-tri mjeseca da napravi firmu, mi smo tu", rekao je Žugić, te dodao:

"Juče smo mu rekli odgovorićemo na sve njegove zadatke, ako to ne može- neka se povuče, a mi ćemo naći investitora koji će to sve da nam obezbijedi. Imamo ga već! Ministarstvo ekonomije jednostavno nema ingerencije, Privredni sud vodi ovaj postupak, gospodin Pejović je kupio po Zakonu o stečaju imovinu- nije radnike. Platio je cijenu - nije još, ali će je platiti jer je platio depozit. Prema tome, Ministarstvo ekonomije je tu samo uslužni servis koji će da nam kaže - 'imate socijalni program kod nas ako vas Pejović ne želi."

Sidikalci Rudnika tvrde da 'imaju obećanje od Privrednog suda' da će ih zadržati na poslu još par mjeseci dok Pejović ne otvori Rudnike boksita. U ime svih okupljenih radnika rudar Božidar Đilas je uputio poruku državi, ali i novom vlasniku Boksita Veselinu Pejoviću.

"Evo par mjeseci doživljavamo prevare i laži od strane Ministarstva ekonomije i od strane sudije Privrednog suda Blaža Jovanića. Šta se dešava, obećavali su nam, a sve živo su nas slagali do sad. Doveli su nas pred svršen čin, obećavaju nam- a od prvog na Biro. Nadam se da smo složni bar u jednome - da na Biro nećemo - makar krv potekla. Jer ljudi ima ovdje 200 familija i znači taj Pejović ili taj Kavarić nije nadležan- itekako je odgovoran za ovo! Jer ovo je sve namještaljka... I šta bih još jednu stvar rekao svim radnicima- Podgorica! Protesti, ovi su 'pred Skupštine, a mi ćemo pred Vladu!", poručio je sindikalac-rudar Božidar Đilas.

XS
SM
MD
LG