Dostupni linkovi

Korupcija i pri dodjeli soba u studentskim domovima


Filozofski fakultet u Nikšiću, ilustrativna fotografija
Filozofski fakultet u Nikšiću, ilustrativna fotografija
Lela Šćepanović

Da li ima korupcije pri raspodjeli soba u studentskim domovima, i kako budući intelektualci iz Nikšića razmišljaju o toj pojavi?

Pri raspodjeli soba u studentskim domovima, iako je sve transparentno i javno, ima korupcije kao i u cijelom crnogorskom društvu, kažu studenti završnih godina na Filosofskom fakultetu u Nikšiću i dodaju da su ilegalci i i prodaja soba sastavni dio studentskog života.

"Sigurno da ima korupcije i ne samo u domu. Nijesam, međutim siguran da ljudi shvataju šta je u stvari korupcija. Ako nekome poklonite čokoladu kada vam nešto pomogne ili učini, da li je to korupcija? Ja mislim da jeste. Tako da, korupcije ima ne samo u domu nego i u cijeloj Crnoj Gori ali u kojem stepenu ne bih znao konkretno da kažem i ko, koliko i kako to radi."


Za ovu školsku godinu brucošima su već dodijeljene sobe, izjavio je član komisije i predstavnika studenata Filozofskog fakulteta Zoran Medenica. Medenica naglašava da je postupak bodovanja transparentan.

"Znam da je prethodnih godina javno objavljivan spisak sa bodovima svih kandidata i da su uvid u taj spisak mogli da imaju svi studenti u domu u Nikšiću jer sam se u to, kao običan student prethodnih godina mogao uvjeriti."

Medenica je potvrdio da je studentima ove, kao i prethodne godine dijeljen letak da prijave korupciju, ukoliko je primijete.

"Ovo je prva godina kako ja radim raspodjelu u studentskom domu u Nikšiću i za ovu godinu još nemamo podatak. Što se tiče prethodnih godina radile su moje kolege mislim da nije bilo prijava, ali to uzmite kao neprovjereno jer nemam te podatke"
, kaže Medenica.

Po pravilu, sobe u domu ,,Braća Vučinić,, dobijaju samo redovni studenti a najvažniji kriterijum je dobar prosjek u indeksu. Ostali, kako kažu budući profesori engleskog i italijanskog jezika, moraju da se snalaze:


XS
SM
MD
LG