Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rudari vide pomoć u Vanji Ćalović


Rudnik u Beranama, ilustrativna fotografija, Foto: Savo Prelević
"Nikšićki rudari u agoniji", "Vlada digla ruke", tako glase naslovi u današnjoj podgoričkoj štampi. I dok se traži izlaz iz pat pozicije u kojoj i uprava rudnika i Vlada poručuju kako su učinili sve što je u njihovoj moći, oči radnika uprte su u Vanju Ćalović, direktorku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. Tako se došlo u paradoksalnu situaciju da radnici umjesto od sindikata i Vlade pomoć traže od aktiviste nevladinog sektora.

"Ulazak u jamu nikome nećemo dozvoliti bez Vanje Ćalović. Sada tražimo Vanju Ćalović i advokata koga ona izabere da nas zastupa" - ove riječi predstavnika nikšićkih rudara Marka Nikolića ilustruju kako se povjerenje rudara u zastupanju njihovih interesa svelo na aktivistkinju nevladinog sektora Vanju Ćalović, koja je od početka ukazivala kako su krivci za situaciju u kojoj su se našli poslodavci i Vlada, koja dopušta drastično kršenje privatizacionog i kolektivnog ugovora.

Takvim stavovima suprostavlja se ministar ekonomije Branko Vujović koji tvrdi kako Ćalović samo govori ono što rudarima lijepo zvuči:

“Ne može se poštovati privatizacioni ugovor ako se ne može poštovati kolektivni ugovor. I šta je tu rješenje? Treba znači da raskinemo ugovor a to znači stečaj! Prosto su to priče nerazumne. Mi možemo da kažemo da li je prije početka krize poštovan privatizacioni ugovor, ja tvrdim da jeste. Dakle, te prozivoljne priče i saopštenja štete samo radnicima, jer ih dovode u zabludu."


Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Na pitanje kako se došlo u situaciju da rudari više vjeruju Ćalović, a ne sindikatu koji bi trebalo da zastupa njihova prava sama Vanja Ćalović odgovara:

"Nijesam iznenađena što ne zovu predstavnike Saveza Sindikata Crne Gore da ih oni zastupaju zato što ih je upravo Savez Sindikata Crne Gore na čelu sa gospodinom Radulovićem doveo do ovoga do čega ih je doveo i do dana današnjega rukovodstvo Saveza Sindikata Crne Gore nije reklo nijednu riječ, a kamoli pokušalo bilo šta ozbiljnije da uradi da ti ljudi izađu iz jame. Moram vam reći da sam ja to rekla i rudarima takođe da ni u kom slučaju niti mogu niti smijem niti želim da preuzmem odgovornost da im kažem da je nešto što im Vlada ili poslodavac nudi dobro ili loše. Ono što ja mogu da pomognem na osnovu desetogodišnjeg iskustva u MANS-u to je da se vode su razgovori koji su konstruktivni."


Vršilac dužnosti predsjednika Saveza Sindikata Zoran Masoničić ističe i kako sindikat čini sve kako bi se našao izlaz iz postojeće situacije. Kada je riječ o ulozi Vanje Ćalović u tome kaže:

"Svaki pojedinac ili više njih ima pravo da se odredi ko će koga da zastupa u nekom postupku. Ako je to njihov izbor u svakom slučaju, Savez sindikata nema ništa protiv da to radi, ali u onim situacijama po onim pitanjima nadležnosti pravnog zastupanja kada je u pitanju sindikalna scena Vanja Ćalović nema prava na takva zastupanja."


I u Uniji Slobodnih sindikata učinili su sve da pomognu kolegama, ističe Srđa Keković:

“Međutim ono što je za nas ograničavajuća okolnost jeste da su kolege iz rudnika članice Saveza Sindikata Crne Gore i svako naše žešće uplitanje u konkretnom slučaju moglo bi da se protumači kao naš poklušaj da se miješamo u stvari Saveza Sindikata i da želimo da otimamo njihovo članstvo.”


Zauzimanje direktorke MANS-a za nikšićke rudare prethodnih dana bio je povod za žestoku polemiku između nje i vladinog biroa za odnose sa javnošću koji tvrdi kako Ćalovićka podstiče nerealne zahtjeve rudara i čini sve da razbije svaku mogućnost za postizanje dogovora radnika i vlasnika kompanije.

Istovremeno Branko Vujović ponavlja kako je Vlada ispunila sve obaveze prema nikšićkim rudarima i da ne može snositi odgovornost za ono što se dešava i što se može dešavati u rudniku:

“Odgovornost je na onima koji su organizatori i koji su se opredijelili za istrajavanje na takav vid protest u jami ovih 10 dana. Dakle, pri činjenici da smo ispunili sve zahtjeve nije logično očekivati da postoji neka naša odgovornost.”

Vanja Ćalović, pak, odgovornost za neželjene posljedice u štrajku nikšićkih rudara adresira upravo na ministra Vujovića:

"Koji je lično potpisao ugovor o privatizaciji i koji je bio dužan da obezbijedi da se taj ugovor poštuje i koji to nije učinio. Druga osoba koju bismo možda mogli staviti na prvo mjesto jer se mimo ustavnih i zakonskih ovlašćenja miješao u to je premijer Milo Đukanović koji je pismom mislio da može riješiti problem i lažnim obećanjima da može zaustaviti te ljude u traženju svojih prava. To su dvije osobe koje treba da snose i političku i moralnu, ako hoćete i ljudsku odgovornost, ako se bilo kome u toj jami bilo šta desi."

Pročitajte i ovo:
Skup podrške nikšićkim rudarima koji štrajkuju u jami

XS
SM
MD
LG