Dostupni linkovi

Nikšić i dalje bez vlasti: Konflikt opozicionih šefova


Zgrada Opštine Nikšić, foto: pobjeda.co.me
Zgrada Opštine Nikšić, foto: pobjeda.co.me
Nakon višenedjeljnih pregovora opozicione stranke nisu uspjele da dogovore formiranje vladajuće koalicije u Nikšiću, a epilog je iznošenje teških optužbi između visokih funkcionera Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore. Da li razmjena oštrih kvalifikacija onemogućava postizanje bilo kakvog opozicionog sporazuma o međusobnoj saradnji?

Ono što je izrečeno na vanrednim pres konferencijama povodom neuspjeha u dogovoru oko formiranja vladajuće koalicije u Nikšiću ne daje preveliku nadu da će se postići dogovor opozicionih stranaka da stupe u savez u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori.

Podsjetimo, lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović je nazavao lidere članica Demokratskog fronta nacionalistima i prevarantima okrivljujući ih za izigravanje prethodnog dogovora.

"Možete prenositi neistine Nebojše Medojeviča i Andrije Mandiča koliko hoćete, ali bih želio da znate jedno – Pozitivna Crna Gora nacionalistima i prevarantima, odnosno pojedincima unutar Demokratskog fronta, neće prepustiti vođenje grada Nikšića", rekao je Pajović.

Takođe na vanrednoj pres konferenciji predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je uzvratio tvrdnjom da Pozitivnoj smetaju Srbi na čelnim pozicijama u Opštini Nikšić:

"Oni ne žele Srbina na čelu Nikšića. Mnogo je poštenije i mnogo bolje da kažu da oni imaju problem sa srpskim narodom u Crnoj Gori. Mnogo je poštenije da priznaju kakve to rezerve imaju u odnosu na srpski narod i šta to njima smeta kod srpskih političara u Crnoj Gori."

To je epilog višenedjeljnog pregovaranja opozicionih stranaka koje su osvojile većinu u Nikšiću, a jedan od povoda je bio što su odbornici Demokratskog fronta nedavno na konstitutivnoj sjednici ignorisali svečani dio na kome je intonirana državna himna i time po mišljenju Pozitivne prekršili postignuti dogovor.

Odgovarajući na pitanje da li je optužbama i kvalifikacijama pređena granica nakon koje je onemogućen dalji dijalog i formiranje saveza i saradnje, kako u Nikšiću tako i na državnom nivou, članica Savjeta Pozitivne profesorica Božena Jelušić izražava bojazan da događaji u Nikšiću ne idu u korist opoziciji u najširem smislu, iako smatra da u Pozitivnoj postoji volja za nastavkom dijaloga.

"Pozitivna Crna Gora je ovdje, ako bih ja mogla majčinski da govorim ispala iskrena i naivna. Ali je meni mnogo milije da su oni iskreni i naivni i da drže do građanskih principa zbog kojih je ova partija i formirana nego da su politikanti, da su ljudi koji silu na sramotu žele neke funkcije, neku moć, građenje nekakve insfrastrukture na primjer na nekakvom novcu ili slično, nego su prosto išli srcem u nešto što su smatrali da je u Crnoj Gori moguće da se ostvari", kaže Božena Jelušić.

Nemoguća misija

Koča Pavlović
Koča Pavlović
Na drugoj strani, funkcioner Pokreta za promjene članice Demokratskog fronta Koča Pavlović najavljuje da će ta koalicija vrlo brzo izaći sa novim zaključcima i preporukama koje se odnose na sadašnju situaciju. Pavlović kaže da bi bilo značajno napraviti koaliciju u Nikšiću iz više razloga, ali da je ujedno iznenađen nastupom lidera Pozitivne Darka Pajovića.

"Iznenadio sam se, moram reći, jednim malim kapacitetom za politički dijalog, izvjesnim političkim diletantizmom koji je juče demonstriran. Lično mislim da je gospodin Pajović juče sebe diskvalifikovao za bilo kakvo dalje pregovaranje kada su u pitanju ovako komplikovane, složene i osjetljive teme kakva je koalicija u Nikšiću. Bila bi ogromna, neizmejrna šteta da se ne napravi koalicija u Nikšiću i ja zaista lično vjerujem da je način da se to uradi tako što će se prosto razgovori o kolaiciji u Nikšiću prepustiti Nikšićanima", smatra Pavlović.

Jedna od posljedica izostanka dogovora uz teške međusobne optužbe, prema riječima profesorice Jelušić, je okretanje partije samoj sebi i sopstvenoj izgradnji, ali ujedno polaže nadu u predstojeće razgovore sa liderom Demokratskog fronta Miodragom Lekićem.

"Mislim da će se Pozitivna Crna Gora okretati upravo tome – građenju jedne građanske partije, partije koja zaista okuplja i statistički gotovo potpuno oponaša demografski sastav Crne Gore. Ja sam sigurna da će se sa gospodinom Lekićem pregovori nastaviti", zakjučuje Jelušić

"Prosto se radi o tome da je misija koju su oni sebi dali nemoguća. Nemoguće je napraviti koaliciju sa Demokratskim frontom a istovremeno ne nparaviti koaliciju sa Srbima, srpskom strankom ili preciznije da kažem - sa NOVOM", kaže Koča Pavlović iz Demokratskog fronta.

Komentarišući događaje u opoziciji, direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocjenjuje da opozicija šalje vrlo lošu poruku javnosti kada je riječ o mogućnosti da bude kredibilna alternativa vlasti.

"Moram reći da sam kao građanka iznenađena rječnikom koji je isplivao tokom ovog procesa pregovora, nedopustivo je nizak nivo komunikacije među opozicionim strukturama. Opozicija ovako šalje jednu vrlo lošu poruku kada je riječ o mogućnosti da bude kredibilna alternativa vlasti i postavlja se pitanje šta su stvarne ambicije opozicije. Da li neko u toj priči cijeni da mu je isplativije da ide na nove izbore, što bi svakako bila greška jer u tom ponovljenom ciklusu opozicija u cjelini ne može da bude na dobitku. Mislim da su stvari otišle daleko. Dogovor je realno manje moguć nego prije par dana, ali nije nemoguć", smatra Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG