Dostupni linkovi

Nikolić odlučio da ne ide za Božić u Gračanicu

  • RSE

Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da neće ići za Božić u Gračanicu, istakavši da neće da mu Priština odredjuje da li će on otići na Kosovo ili ne.

"Ne idem za Božić u Gračanicu. Neću da mi Priština odlučuje da li mogu da idem na naše Kosovo. Očigledno je da Euleks čeka da vlasti u Prištini to dozvole", rekao je Nikolić za "Kurir" od subote.

On je dodao da će zbog toga morati da promeni svoj stav prema Euleksu, kao i prema Briselu, jer je Euleks, kako kaže, još jednom pokazao da nije statusno neutralan kako se predstavlja, već da radi onako kako mu Priština kaže.

"Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo dok sam bio predstavnik opozicije, a ne dozvoljavaju mi ni sada kada sam predsednik Srbije", kazao je Nikolić.

Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuqi izjavio je u petak da su zahtev predsednika Srbije Tomislava Nikolića da posjeti Kosovo odbile kosovske vlasti.

Kuqi je za Radio-televiziju Kosova rekao da će se posete srpskih zvaničnika omogućiti samo na osnovu reciprociteta, odnosno onda kada zvaničicima kosovskih institucija bude omogućeno da posete Albance u Preševskoj dolini.

Kuqi je rekao da je odluka donesena nakon konsultacija s međunarodnim partnerima.

Prethodno je predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije osudio misiju EULEX na Kosovu koja, kako je saopšteno iz Beograda, nije odgovorila na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Nikolić je podneo zahtev 28. decembra EULEX-u u Prištini da 7. januara u Gračanici učestvuje u Božićnoj liturgiji, a pošto još nije stigao odgovor u Nikolićevom kabinetu zaključuju da EULEX nije statusno neutralna misija i da nije u stanju osigurati bezbednost bilo koga.

"S obzirom da još nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine", saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Portparol misije EULEX Irena Gudeljević za Radio Slobodna Evropa je izjavila je, međutim, da se ova misija ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo.

"Zahtev za ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo šalje se specijalnom predstavniku Evropske unije u Beogradu. Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Prištini prosleđuje taj zahtev Vladi Kosova, a odgovor se vraća na isti način, tako da smo mi samo informisani o svemu tome", rekla je Gudeljević.

Inače, kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, Nikolić očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine "obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244 UN".

"Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska unija zalaže", piše u saopštenju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG