Dostupni linkovi

Vladajuće ne plaši koalicija Nikolića i Koštunice


Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica, septembar 2010
Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica, septembar 2010
Dogovor opozicionih lidera Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice, Demokratsku stranku - predvodnicu vladajuće koalicije u Srbiji – bar za sada, posebno ne zabrinjava. U DS-u su i dalje uvereni da opozicija nema neki ozbiljan program koji bi ponudila građanima kao alternativu.

"Ovo predstavlja jednu vrstu pragmatskog ujedinjavanja koje nema nikakvu ideološku osnovu. To se radi na političkoj sceni, ali u tom smislu neće predstavljati nikakvu novu snagu, već samo pokušaj da uvećaju broj svojih pristalica i da se SNS jasno pozicionira kao lider u opoziciji", ocenjuje Jelena Trivan, potperdsednica Demokratske stranke.

Nikolićevi naprednjaci zadovoljni su postignutim dogovorom i, kako kažu, prevaziđenim nesuglasicama. Glavna prepreka dosadašnjim dogovorima bili su stav o Kosovu i pitanje – da li Evropska unija ima alternativu.
"Najveći probelem je bio opiranje DSS-a promeni Ustava, jer su oni mislili da to podrazumeva i ukidanje preambule Ustava u kojoj se kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije", kaže Borislav Pelević.


"Najveći probelem je bio opiranje DSS-a promeni Ustava, jer su oni mislili da to podrazumeva i ukidanje preambule Ustava u kojoj se kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Naravno, kod nas nema nikakvih promena u tom pitanju, jer se mi se zalažemo da ono bude u sastavu Srbije. Promenu Ustava smo tražili isključivo zbog toga da se smanji broj poslanika, broj ministarstava i broj državne administracije, koji je enormno visok u odnosu na uslove u kojima Srbija živi”
, navodi funkcioner SNS-a Borislav Pelević.

A kada je u pitanju Evropska unija...

"Tu jeste bilo spora, ali morate uzeti u obzir i to da u mnogim članicama EU postoji evroskepticizam. Mi se zalažemo za evrointegracije. Trenutno, DSS – ne, ali, u svakom slučaju, to nije razlog da mi ne sarađujemo”, kaže Pelević.

Demokratska stranka Srbije još uvek ne ide van okvira zajedničkog saopštenja, u kome je u utorak kratko naznačeno “ da će se razgovarati o svim temama, uključujući i one o kojima imaju različita mišljenja".

Ilićeva očekivanja


Koštuničin dugogodišnji saveznik - predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, sada koalicioni partner naprednjaka, ne krije zadovljstvo što je došlo do ovih razgovora i što su otklonjene nesuglasice.

“Mislim da će ova koalicija dobiti izuzetno veliku podršku. E sad, da li će to biti izborna, ili postizborna koalicija, videćemo. Ja, ipak, očekujem da će to biti jedna zajednička izborna koalicija”
, kaže Ilić.

Velimir Ilić
Ilić je ubeđen novi opozicioni blok ima dovljno snage da utiče na vladajuću koaliciju da raspiše vanredne parlamentarne izbore i da na njima odnese pobedu.

"Ovaj deo koalicije, na čelu sa Nikolićem, prešao je 40 odsto popularnosti kod građana Srbije, što je izuzetno veliki procenat. Još malo je potrebno da bi se pobedilo ubedljivo i formirala jedna ozbiljna vlada koja će rešiti mnoge probleme u Srbiji”
, tvrdi Ilić.

Koliko ovo ujedinjavanje opozicije zabrinjava vladajuću garnituru i koliko su izvesni vanredni parlamentarni izbori.

"Ne znam o kojim izborima pričate! Ova Vlada, koliko ja znam, nije izgubila većinu. Koliko znam, izbori su sledeće godine i biće ranije ukoliko Vlada izgubi tu većinu. Dakle, u ovom trenutku, Srpska napredna stranka bi mogla da sedne i da nauči politički sistem i Ustav, i da shvati kako se, i kada, raspisuju izbori. A kada je reč o rejtinzima, o njima ćemo govoriti onda kada uđemo izbornu kampanju i kada izađemo sa rezultatima. Jedni sa stirporom, drugi sa rezultatima”
, kaže Jelena Trivan.

Ovo stranačko ukrupnjavanje očigledno govori da se opozicija priprema za izbore, kaže prigramski direktor CESID-a Đorđe Vuković, ali smatra da se to neće značajnije reflektovati na politički scenu Srbije:
"Ono što je problem Srpske napredne stranke, sa stanovišta budućeg osvajanja vlasti, jeste činjenica da oni ne mogu da okupe sve koji čine relevantne aktere opozicije", ocenjuje Đorđe Vuković.


"Ono što je problem Srpske napredne stranke, sa stanovišta budućeg osvajanja vlasti, jeste činjenica da oni ne mogu da okupe sve koji čine relevantne aktere opozicije. Oni su tu, prosto, onemogućeni u delu koji čine pristalice Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske partije. To je za njih veliki problem. Ovo je, očigledno, na neki način samo smirivanje onog što su bile loše tenzije između ove dve stranke, ali ne vidim da to bilo šta značajno menja na partijskoj sceni Srbije”
, ocenjuje Vuković.

Upitan, koliko razlike u pogledima oko Evropske unije mogu da utiču ne buduće zajedničko delovanje ove dve opozicione stranke, Vuković kaže:

"Taj kolač vlasti je dovoljno sladak, da biste progutali neku pilulu toga što je neki vaš postojeći politički stav. Postoje veliki animoziteti između DS-a i DSS-a, i onda u toj situaciji, ukoliko DSS bude u prilici da obori vlast Demokratske stranke, on će pristati i na neke čudne kompromise, zamo zarad toga.”
XS
SM
MD
LG