Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nisam sluga EU


Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić, bivši Šešeljev zamenik do juče je u javnosti važio za žestokog nacionalistu. Nakon razlaza sa Šešeljem i Srpskom radikalnom strankom, opisujući sebe kao umerenog nacionalistu, u ekskluzivnom intervjuu za RSE kaže da želi Srbiju mirnih i normalnih ljudi.

I dalje misli da Ratko Mladić ne treba da se nadje u Hagu jer bi to značilo nestanak RS, za ideologiju o Velikoj Srbiji kaže da više nije ostvarljiva ali predviđa mogućnost zajedničke države građana Srbije i Republike Srpske.

RSE:
Za Vas ovih dana govore da ste moderan političar desne orijentacije, reformator, pragmatičar. Kako biste Vi sebe opisali danas?

Nikolić: Ono što o meni govore, to je jedan deo mog političkog bića koji sam mogao da iskažem u Srpskoj radikalnoj stranci. Mislim da će ubuduće biti još više izraženo da sam potpuno demokratski orijentisan. Trudio sam se da to i u nastupima kao srpski radikal ostvarim, ali sada je preda mnom potpuna sloboda. Ali sa druge strane, moja briga za Srbiju koja je ugrožena sada sa više aspekata, najpre teritorijalno u oblasti suvereniteta, zatim ekonomski, socijalno, ostaje i dalje pa me možete nazvati i umerenim nacionalistom. Nacionalistom kakvi bi trebalo da svi gradjani Srbije budu, nacionalistom koji ovog časa brine o svojoj državi. Nema toliko potrebe da se brine isključivo o srpskom narodu, kao što je bilo za vreme ratova kada je narod bio napadnut, sada treba brinuti o svim gradjanima Srbije i celoj državi Srbiji. Nažalost, nisam uspeo da, kako vi kažete, reformišem Srpsku radikalnu stranku do mere da bude prihvatljiva za većinu i da vrši vlast. Bio sam zaustavljan uvek na tom putu zato što Vojislavu Šešelju nije odgovaralo da stranka bude na vlasti dok je on u Hagu. Čak i kada je prihvatio da možemo da pravimo neku koaliciju, posle njegovih ultimativnih zahteva da ni sa kim ne pravimo koaliciju, tada je odredjivao da neko iz koalicije bude mandatar za sastavljanje vlade, a ne neko iz njegove rodjene stranke.

RSE: Kako može da se protumači onaj deo programa Vaše nove partije, Srpske napredne stranke, gde se pominje, doduše Vi kažete mirnim putem i poštovanjem volje naroda, mogućnost stvaranja jednog dana zajedničke drzave gradjana Srbije i Republike Srpske?


RS ne zamišljam samo u tesnim vezama sa Srbijom, zamišljam je u nekoj vrsti zajednice zato bi bilo glupo da postoje dve srpske države, jedna pored druge.
Nikolić: Sve što sam govorio kao član SRS ostaje u meni zato što sam se trudio da nikada, izuzev baš kad postoji takav nalog, ne izgovorim ono o čemu ja ne razmiljam ili na način na koji ja ne razmišljam. RS je entitet u BiH u državi koja uopšte ne može da živi i to je očigledno. Zavisi od preglasavanja, zavisi od veta, stranih predstavnika. Narodi se mire ali se entiteti ne mire. RS ne može da udje u zajednicu u kojoj će ponovo da bude preglasavana. Uostalom kako omogućiti Kosovu i Metohiji da dobije nezavisnost, a RS koja je sporazumom u Dejtonu postala država da izgubi sve atribute države i da bude utopljena u nešto u čemu se već nalazila do 1992. i to nije funkcionisalo. Zbog toga ja mislim da će gradjani RS imati jednog dana pravo na samoopredeljenje. Sve što može da se uradi referendumom, samopredeljenjem, sve što je predvidjeno Poveljom UN, ja sebi dozvoljavam da izgovaram. RS ne zamišljam samo u tesnim vezama sa Srbijom, zamišljam je u nekoj vrsti zajednice zato bi bilo glupo da postoje dve srpske države, jedna pored druge. Da li će to biti federacija, konfederacija, unitarna država, do nekog državnog oblika u kome će srpski narod konačno na svim teritorijama na kojima je imao svoju državu, i bio i ostao u većini, zadovoljiti svoje državotvorne ambicije.

RSE: A da li ta Vaša odrednica u programu o RS može da se protumači da Vi u potpunosti ne odustajete od ideologije SRS? Da li to može da se poveže sa ideologijom radikala o Velikoj Srbiji?

Nikolić: Pa, ne može. Zato što i radikali znaju da je to deo programa napisan 1990. kada je to zaista bilo moguće i ostvarivo, i kada su jednog časa srpske vojske, da li Krajine ili RS, ili JNA, bile na tim granicama. Danas mi tražimo da nam UN priznaju Kosovo i Metohiju /KiM/ u sastavu Srbije u granicama u kojima je Srbija članica UN. Hrvatska je članica UN sa Republikom Srpskom krajinom, ja ne mogu da kažem nama dajte KiM a Republici Hrvatskoj uzmite Republiku Srpsku krajinu. Zato što poštujem princip. Ali mogu da kažem ono što smo i u programskim principima naveli, da nikada neće biti dobrih odnosa sa Hrvatskom sve dok ne omogući da Srbi raspolažu svojom imovinom, dok ne omogući povratak. Znači, ja ne mogu, izbegavao sam i poslednjih godina, na pitanje da li ćete ići na granicu Karlobag – Ogulin – Karlovac - Virovitica ja sam govorio to je moj san, ja bih voleo da je to ostvareno, ja bih voleo da sada živim u takvoj državi. Ali taj san će čekati neka druga vremena, neki drugi raspored snaga u svetu, neko drugo pravo naroda na samoopredeljenje. Očigledno je da za Srbe ne postoji pravo naroda na samoopredeljenje, jednog dana mi ćemo imati to pravo, ja sam u to ubedjen, i to pravo prvo ćemo realizovati u RS.


Nikada na vlasti sa Demokratskom strankom

RSE: Šta je ono od čega ćete odustati, šta je ono što u Srpskoj naprednoj stranci neće nikako biti a što je bilo u SRS?

Nikolić: Prvo, nikada više nećemo biti grubi, ni na rečima, ni na delu, zato što zelim Srbiju mirnih i normalnih ljudi, želim sukob ideja a ne ljudi. Zatim ćemo uspostaviti novi odnos vlasti i opozicije. Znači postoje momenti kada narod shvati da je drzava ugrozena, u tim slučajevima ja ne mogu da budem opozicija. U normalnim situacijama u kojima se birači opredeljuju, pa se onda prave koalicije, mi nikada nećemo biti sa Demokratskom strankom na vlasti. Nikada. Za lokalne izbore, od sledećih, prepustiću kao i do sada našim lokalnim aktivistima sa kime će.

RSE: A zašto tako kategorički otklanjate tu mogućnost koalicije sa Demokratskom strankom u nekoj mozda čak i daljoj budućnosti? Da li to znači da ipak nemate nameru da pravite neki veći politički zaokret u svom političkom delovanju?

Nikolić: Ne, ne, ja pravim politički zaokret. Ja sam ubedjen da ćemo Srbiju politički u dva bloka svrstati. Jedan oko Demokratske i jedan oko Srpske napredne stranke. Ne mogu da zamislim da će u ovom drugom bloku neko biti jači od nas. Znači moramo mi da budemo stožer. Ako bismo mi sada rekli hoćemo sa Demokratskom strankom dobili bismo jednopartijski sistem, koga bismo imali u opoziciji. Šta bismo stvorili od Srbije. Ja ne bih upšte mogao da istražim sta je radio DS. Sumnjam u mnoge privatizacije, kako bih to radio prema koalicionom partneru?

RSE: Govorili ste da bi Vaš mogući koalicioni partner bio Koštunica i njegov DSS, ne čini li Vam se sada da ste se možda udaljili od politike DSS-a i da su sada Koštunica i Šešelj bliži po političkim shvatanjima?

Nikolić: To približavanje Šešelja i Koštunice traje poodavno. Ja sam jedno vreme zadržavao to, zato što nisam shvatao šta to u stvari Vojislav Koštunica hoće. Od čoveka koji je parafirao Sporazum o pridruzivanju EU, od čoveka pod čijom se vladavinom, mislim, 18 Srba našlo u Hagu, odjednom je postao čovek koji ne želi da razgovara sa EU, koji ne želi nikakv papir sa EU, čak ni onaj koji je on parafirao, koji je u Zakonu o ratifikaciji izmenjen tako da liči na onaj koji je on parafirao. Odjednom je to postao čovek zatvoren u ideologiji Vojislava Šešelja. Ja vidim to njihovo lično približavanje, verovatno će se sada stranke prbližavati. Ja ne mogu na to da utičem. Ali ono što je Vojislav Koštunica od 2000., pa i ranije radio, do prošle godine, možda do izbora, do kampanje to Srppska napredna stranka radi sada. I Vojislav Kostunica je postao predsednik Jugoslavije što je bio prepoznatljiv kao umeren, za saradnju sa Rusima, a ne odbacujući Zapad. Uostalom da je 2000. odbacio Zapad ne bi bio kandidat za predsednika Jugoslavije od strane DOS-a.


Sa Zapada projekti, kapital, inevesticije, na istoku tržzište, sa istoka sirovine i energenti - to je bio program koji sam ja šest godina promovisao kao program Srpske radikalne stranke i nisam bio opominjan.
RSE: A kako reagujete na neke najave sa Zapada da ste Vi sada prihvatljivi za saradnju a nisu Vas prihvatali ranijih godina, pogotovo kada ste bili ozbiljan kandidat za predsednika Srbije. Kako reagujete na te komentare i koliko ćete biti otvoreni za neke uticaje sa Zapada i za saradnju?

Nikolić: Vidite, ja sam samo zahvaljući tome što Zapad ovde ima ogroman uticaj izgubio predsedničke izbore. Danas mi ne odgovara to što Zapad ponovo radi, zato što time kao da pomaže Srpskoj radikalnoj stranci da se oslobodi anateme da dalje više sa njom nije moglo. Postavlja se eto, on je zapadni špijun, Zapad ga sad forsira i protežira. Znači mi hoćemo sa vama, samo mi smo zaista ljudi, mi smo narod, mi smo država, nećemo da puzimo pred vama i nećemo sa odobravanjem da gledamo kako nam uzimate delove teritorije. Ako to prestane, zašto ne bismo saradjivali sa Zapadom. Sa Zapada projekti, kapital, inevesticije, na istoku tržzište, sa istoka sirovine i energenti - to je bio program koji sam ja šest godina promovisao kao program Srpske radikalne stranke i nisam bio opominjan. E sad, kad mene optuže da sam engleski špijun, pa engleski ambsador odmah posle toga kaže da ceni ovo što sam uradio, naravno on time otkriva da ja nisam špijun jer špijuna bi krio ne bi ga otkrivao, ali to nekako se napakuje jedno za drugim i deluje jako grubo u odnosu na mene kome ne pada na pamet da padne pod bilo čiji uticaj, ili da mu bilo ko komaduje. S tim što moram da vam kažem da sam spreman da razgovaram sa svakim. Ali ti razgovori nisu ponuda i tražnja, meni je samo dovoljno da Ruska Federacija, kao što je to shvatio ruski ambasador, da ovom podelom SRS mi nismo postali ljudi koji su protiv Rusije, i da EU shvati da podelom SRS taj drugi deo nije postao sluga EU. Jer kako sam vodio SRS u odnosu na EU, ja ću tako da vodim Srpsku naprednu stranku ako budem izabran. Neću samo imati kočnice koje su mi stizale iz Haga.

RSE: Kad već govorite o tim uticajima, pre par dana, ste priznali da su službe bezbednosti svojevremeno slale Šešelju redovno izveštaje, i da su povremeno patriote iz tih službi govorili Šešelju šta je patriotsko a šta ne, a da ste Vi tu praksu prekinuli. Da li možete da nam kažete koliki su zapravo uticaj službe bezbednosti imale na SRS?

Nikolić: Pa, nisu imale na Srpsku radikalnu stranku, imale su na ponašanje Vojislava Šešelja. Ne izmišljam ja tu rupu na saksiji. Vojislav Šešelj je od tih izveštaja napravio dve knjige, Laufer i Laufer me nije zaboravio. Te knjige su izveštaji koje je dobijao. Taj Jadranko Vuković je donosio te izveštaje. On je bio kurir. Pet dana je donosio meni, ovakvi crveni koverti, ja sam mu onda rekao Jadranko, mene to ne interesuje. Ja sam tu praksu prekinuo, petog dana sam je prekinuo. Da li su ti izveštaju posle odlazili na drugu stranu - ne znam. Da li neki način Vojislav Šešelj dolazi do njih - to ne znam, ne mogu da garantujem. Ali mislim da jesu zato što Vojislav Šešelj ume da prihvati takve izveštaje kao zdravo za gotovo. Cesto su to bili tačni izveštaji. Ali su ga često i uvlačili u nešto što su sluzbe želele. Cesto je optuživao neke ljude za ubistva a neke nije optuživao, a imao je veliku medijsku prohodnost, mediji su citirali, promovisali i on je voleo da bude čovek koji otkriva izvšioce dela. Nikad on nije vršio nikakvu istragu, to su mu dostavljani podaci, najverovatnije iz tadašnje Državne bezbednosti, ne znam od kada je Bezbednosno – informativna agencija kako to ide. Znači ta veza je postojala ali to nije bila institucionalna veza, nije on bio čovek državne bezbednosti. Mislim da je to jedna grupa ili jedan čovek u državnoj bezbednosti u želji da javnost sazna šta se radi, a što on ne može da kaže, obaveštavao o tome Vojislava Šešelja, znajući da će ovaj odmah da izadje u javnost. Možda su te izveštaje dobijali i drugi, ali niko drugi nije izlazio u javnost sa podacima da zna neke tajne izuzev Vojislava Šešelja.


Nije Vojisav Šešelj ratni zločinac


RSE: Iako nastavljate da razmenjujete poprilično oštre i teške optužbe sa Šešeljem, čini se da se ipak ne distancirate u svemu od njega. Vi i dalje smatrate da Šešelj u Hagu brani srpske nacionalne interese?

Nikolić: Pa, ja bih se tu distancirao od sebe samog. Od čega ja da odustanem, od toga da smo bili najbliži saradnici 18 godina? Neću. Od toga da sam bio bundžija ali da nikada nisam rekao ne može više ovako. Neću. Ne mogu, nije bilo tako…

RSE: Od njegove politike za vreme 90-ih, onoga zbog čega je optužen, zbog čega se nalazi u Hagu?

Nikolić: Ne, ne mogu, tu zaista ne mogu da pronadjem uporište za ovako besomučnu borbu Haškog tirubunala protiv Vojislava Šešelja. Ako imate ubice za koje je dokazano koliko su ljudi pobili i koliko su ubistava naredili, organizovali, i ako ti ljudi izadju iz Haga posle 2-3 godine ili čak ne budu osudjeni za delo, držati Vojislava Šešelja šest godina za priču o tome kako je svojim govorima mogao da podstakne nekog, kako je dizao narod na bunu, kako je bio učesnik nekog udruzenog zločinačkog poduhvata u kome ljudi ne moraju da se poznaju ni da komuniciraju, bitno je da imaju istu ideju. To je nemoguće, nije Vojislav Šešelj ratni zločinac. Ali ne može da me isprovocira bilo šta loše da kažem o njemu osim ovoga što je sušta istina i što nas je razdvojilo, pa čak ni tim izjavama da sam izdajnik, da nemam moralni kredibilitet, i nešto što me jako začudilo, da sam ja gotov u svakom pogledu…

RSE: Kako to doživljavate, da li možda kao pretnju?

Nikolić: Znate, to je čovek koji je već pretio mojoj prorodici. Ne znam zaista šta mu to treba. On to namerno govori. Vojislav ne kaže ništa što mu izleti, sve pripremi, to je meni kao neko upozorenje, kao da mene neko, nešto, može sad da zaustavi u svemu ovome. Ako Vojislav Šešelj misli da smo sada u nekom sukobu ja bih voleo da to ostane na nivou političkog sukoba.


Mladić ne sme da se nadje u Hagu

To je jedini način da Republika Srpska bude osudjena, da njih dvojica budu u Hagu i da budu osudjeni, a onda se postavlja tzv. medjunarodno pravo kako će da uništi RS kao državnu tvorevinu nastalu genocidom, nastalu ratnim zločinom.
RSE: Da se na trenutak samo vratimo na Hag. Uslov za aktiviranje Sporazuma o pridruzivanju EU, za koji se Vi zalažete i zbog kojeg ste se i razišli sa Šešeljem, je izručenje preostalih haških optuženika Mladića i Hadzića. Vi ste svojevremno sa konferencija za štampu Srpske radikalne stranke poručivali Mladiću da se ne predaje. U intervjuu nasem radiju u januaru rekli ste da Mladić nije u Srbiji, jer da jeste - bio bi uhapšen. Kakva bi sad bila Vaša poruka Mladiću?

Nikolić: Istovetna. Ja strahovito žalim i to što se Radovan Karadžić našao u Hagu, on jako dobro zna da tamo nije smeo da bude. To je jedini način da Republika Srpska bude osudjena, da njih dvojica budu u Hagu i da budu osudjeni, a onda se postavlja tzv. medjunarodno pravo kako će da uništi RS kao državnu tvorevinu nastalu genocidom, nastalu ratnim zločinom. Takva država ne može da opstane. Ako doživimo presudu Radovanu Karadžiću, predsedniku RS za genocid i Ratku Mladiću, vrhovnom komandantu Vojske, za genocid onda mi imamo presudu protiv RS. I njih dvojica kao odgovorni ljudi to su morali da znaju. Jedna stvar je kriti se od vlasti, onako naivno sam verovao da zaista nisu u Srbiji, odnosno da Karadžić garantovano nije, čak ni Zapad nije tvrdio da je Karadžić tu. Za Mladića sam ubedjen da, pa nema sladjeg zalogaja Borisu Tadiću nego da preda Karadžića i Mladića, i bio sam ubedjen toliko dugo koliko Boris Tadić odlučuje ko će biti uhapšen, da je nemoguće da su tu, a da ih nije predao. I taj Sporazum o pridruživanju, mada mislim da bi izmislili novi uslov - priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije - koji ne može da se ispuni. Ja ću pažjivo razmatrati šta se dešava, postoje indicije, mediji počinju da pričaju o hapšenju Mladića, kad to tako počne onda nije ni daleko od toga. Ko zna možda i jeste u Srbiji, možda je i lociran, možda čekaju momenat kada će ga izručiti. Ja to zaista ne znam. Ja bih voleo da nije. Ali, ne mogu da prihvatim da neko svoj život stavlja iznad svoje države. Državnik to ne sme da uradi, običan gradjanin može, on može da kaže - šta me briga…

RSE: Šta time hoćete da kažete?

Nikolić: Hoću da kažem da ne sme da bude u Hagu i da oni to dobro znaju. Da sam na njihovom mestu ja ne bih bio u Hagu i gotovo.

RSE: Ako se ne varam, ispravićete me, Vi ste svojevremeno govorili i da bi Ratko Mladić trebalo da se ubije?

Nikolić: Pa, znam na šta me navoditi. Vidim šta vi pokušavate…

RSE: Da li ste to želeli da kažete?

Nikolić: Pa kad vam kažem, samo što više neću takvu reč da kažem da vas ne bi neko citirao i koristio kasnije, ja samo ponavljam, on ne sme da se nadje u Hagu.

RSE: Da li se od Vas može očekivati da u slučaju eventualnog hapšenja Ratka Mladića organizujete miting protesta kao u slučaju Kardžića?

Nikolić: Da sigurno, sigurno. S tim što će pretpostavljam SRS dobiti nalog da sa nama nema ništa zajedničko i to bi onda značilo da treba organizovati dva mitinga što je nemoguće. Mozda bi to trebalo SRS da preuzme, da ona vodi, mi ćemo je pozvati, ako oni organizuju mi nećemo, ako oni neće onda ćemo mi.

RSE: Jedina opcija koja za Vas nije bila prihvatljiva u trenutku razlaza sa Šešeljem bila je penzija. Da li mislite da ste jači sada bez SRS ili ste to bili sa njom s obzirom da ste osvajaali preko dva miliona glasova za predsednika Srbije kao kandidat SRS?

Nikolić: Znate ta organizaciona struktura SRS je moćna, jaka. i pretpostavljam, mada mi ne krećemo sa livade, Srpska napredna stranka počinje sa nekih pozicija, mnogi iz SRS se učlanjuju kod nas, mnogi odbori prelaze, odborničke grupe, mnogi ljudi se javljaju i nude prostor, tako da ćemo mi organizaciono biti spremni u roku od nekoliko meseci za bilo kakvu vrstu izbora. A ono što je najvažnije u svemu tome ta politka, ideje, program, kojima sam ja dobijao mnogo glasova na izborima, ne ostaju u SRS. Da ostaju ja ne bih odlazio. Ja očekujem da, ako su te ideje pobedjivale a ne ja, da te ideje ponovo pobede kad budu sledeći izbori, i ja očekujem da od sad budemo veoma ozbiljan rival Demokratskoj stranci.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG