Dostupni linkovi

Nikolić u Rusiji: Signali Moskve o spoljnoj politici Srbije


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je dvodnevnu posetu Rusiji, tokom koje će se sastati s predsednikom Vladimirom Putinom i patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom. Nikolić će, kako je najavljeno, primiti i nagradu Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu.

Susret Nikolića sa Putinom predviđen je za četvrtak, a prema najavi Kremlja, dvojica zvaničnika će „razmotriti stanje i perspektive razvoja strateškog partnerstva“.

Takođe, kako je najavljeno, neće biti potpisana nikakva dokumenta, niti će biti zajedničkih izjava.

Inače, pred put u Moskvu, Nikolić je za ruske medije rekao da „Srbija i Rusija imaju ekskluzivne političke odnose, a Moskva zna da građani Srbije ne žele u NATO“.

Nikolić je izjavio i da „Rusija uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO“, i dodao da je sporazum o davanju diplomatskog imuniteta Ruskom humanitarnom centru u Nišu toliko važna tema za Moskvu, to bi rešili onda kad je pravljen ugovor o razminiranju terena.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra ipak da će dominantna tema biti spoljnopolitička koncepcija aktuelne vlasti Srbije.

„Svakako će Rusija, na određeni način, tražiti nekakvu, možda dodatnu vrstu garancije da Srbija na evropskom putu neće revidirati vlastiti odnos ka zvaničnoj Moskvi. Čini mi se da će to biti prioritet, kao i sasvim verovatno tema statusta humanitarnog centra koji se nalazi u Nišu“, rekao je Đukanović za RSE.

Na pitanje da li bi Nikolić mogao u Moskvi da dobije sugestije u vezi tih tema, Đukanović kaže da je za „očekivati tu vrstu nekakvih sugestija koje će se uputiti predsedniku Srbije vezano za spoljnopolitički kurs naše zemlje“.

„Međutim", ističe Đukanović, "treba ipak imati u vidu da dominantne instrumente formulisanja implementacije spoljne politike Srbije, ima vlada Srbije, tako da, s tim u vezi, ne bi trebalo očekivati nekakve značajne promene.

„Iako je Vlada Srbije ta koja i formuliše i dominantno implementira spoljnu politiku, u svakom političkom sistemu institucija predsednika jeste na određeni način bitna“, kaže Đukanović na pitanje da li je onda Nikolić sagovornik za tu temu.

„Ne bi trebalo ni potceniti, ni preceniti značaj ove posete Nikolića Moskvi. Naravno da će biti određenih signala koje će Moskva slati u kontekstu, pre svega, nepodržavanja bilo kakvih aspiracija srpskog članstva u NATO ili nešto slično, ali što se tiče evropskog puta ne mislim da će Moskva u ovom trenutku potencirati na ovom pitanju, već da će možda očekivati tu jednu vrstu garancija da neće doći do značajnijeg remećenja odnosa ili da kažem promene u odnosima Beograda i Moskve na evropskom putu Srbije“, ocenio je Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

XS
SM
MD
LG