Dostupni linkovi

Nikolić: Tužilac Vukčević da razmisli šta kopa po Srbiji


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić stao je u odbranu načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, protiv koga je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio istragu.

Fond za humanitarno pravo nedavno je objavio dosije u kojem se nalaze, kako tvrde, dokazi da je 37. motorizovana brigada, kojom je komandovao Diković, učestvovala u ratnim zločinima 1998. i 1999. godine na Kosovu. Nakon novih dokaza koje je Fond izneo, Vukčević je najavio pokretanje istrage u slučaju Diković.

Predsednik međutim ponavlja da "stoji uz generala Dikovića", dodavši kako zna da je Diković "čestit čovek", te da je siguran da "nije nikakav ratni zločinac".

Uz odbranu načelnika načelnika Generalštaba, Nikolić se, u intervjuu beogradskoj "Politici" obratio i tužiocu za ratne zločine, Vukčeviću.

"Sada će meni jedan čovek iz Srbije, koji je vrhovni tužilac za tu materiju u zemlji, 16 godina posle bombardovanja, da kaže da će nešto da ispituje. I mandat mu je istekao. Neka malo razmisli šta on to kopa po Srbiji. Ali, nije jedini. Počela je ponovo neka orkestrirana kampanja", rekao je predsednik Srbije.

Uz retoriku karakterističnu za neka prošla vremena, Nikolić dalje dodaje da "tužilac za ratne zločine u Srbiji ne treba da bude 'pijun Haškog tribunala', niti ruka koja treba da potpisuje dekrete koji stižu iz Haga".

Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

"Svaki tužilac treba da bude samostalan i on u Srbiji ima tu potpunu samostalnost, ali nema nezavisnost. On (Vukčević) misli da je organ nekog drugog samostalnog tužilaštva", istakao je Nikolić.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije se ovim povodom još uvek nije oglasilo.

Danilović: Nikolić krši Ustav

Advokat Rajko Danilović za RSE je ocenio da je Nikolić unapred, apriori, zauzeo stav da je Diković nevin, što se, prema njegovoj oceni, može tumačiti "kao kršenje ustava, kao nepoštovanje funkcije koju vrši predsednik države".

"Ne može on iznad drugih institucija koje imaju tek da se izjašnjavaju o eventualnoj odogovornosti Dikovića, da zauzima stav", poručuje Danilović.

DS: Pritisak na tužilaštvo

Opoziciona Demokratska stranka, saopštila je da je "nemoguće prisetiti se slučaja u novijoj evropskoj istoriji da je predsednik neke države pritiskao tužilaštvo na način na koji to danas čini Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić", bezmalo preteći tužiocu za ratne zločine govoreći da Vukčević "malo razmisli šta to kopa po Srbiji, isključivo zbog činjenice da je Vukčević najavio istragu o navodima da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković umešan u ratne zločine".

"Umesto da, poštujući vladavinu prava, građenu uprkos velikom protivljenju i njega lično i politike koju je godinama zastupao, zauzme stav da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, a da je teret dokazivanja upravo na pravosudnim organima zemlje čiji je predsednik, Tomislav Nikolić izabrao je da javno, putem medija, preti Vladimiru Vukčeviću, pokazujući time da suštinski ne razume ni koncept pravne države, ni vladavine prava, ni procesuiranja ratnih zločina, a samim tim ni evropske vrednosti za koje se, očigledno, samo deklarativno zalaže", saopšteno je iz DS-a.

Retorika i način mišljenja devedesetih

Predstavnik REKOM-a, reditelj Lazar Stojanović, kaže da ga poslednja izjava Tomislava Nikolića uopšte nije iznenadila.

Lazar Stojanović
Lazar Stojanović

"On radi ono za šta, kako on to razume, su ga birači izabrali. On zapravo vodi jednu politiku koju država odavno više ne vodi. Međutim, zaokret koji je izvršila partija čiji je on nekada bio predsednik on nije pratio i na krivini je ispao", ocenio je Stojanović za RSE.

"Vraća se retorika i način mišljenja devedesetih", dodaje advokat Rajko Danilović, osvrćući se na Nikolićeve ocene poput "pion Haškog tribunala".

Podsetimo da su tužilac i zamenik tužioca za ratne zločine već nekoliko meseci izloženi što osporavanju od strane zvaničnika, pre svega iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, što pretnjama koje su im stizale sa i dalje nepoznatih adresa. U delu javnosti, to je tumačeno kao pokušaj da se tužilaštvo učini "patriotskijim".

"Mislim da je to na tragu jedne još opasnije politike - pokušaji da se ukloni prvo Sud za ratne zločine, pa razume se i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, imamo još od vremena ministra Stojkovića (ministra pravde Zorana Stojkovića, op.a.) u vreme vlade Vojislava Koštunice. To je politika jednog dela političkog aparata kod nas koji ne samo da ne završava rat na Kosovu, rat u Hrvatskoj, rat u Bosni, nego ne završava ni rat protiv čitavog sveta koji je vodio u vreme NATO", kaže Lazar Stojanović.

"Hoće da stave tačku, da završe taj neprijatni posao, koji im je nametnut, a koji nikada nije bio iskren", zaključuje Rajko Danilović i dodaje da "takav odnos prema tužilaštvu pokazuje odnos prema događajima... Opravdanje zločina, opravdanje zločinaca znači jedan krajnje neobjektivan odnos prema događajima".

XS
SM
MD
LG