Dostupni linkovi

Nikolić i Putin potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu


Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin potpisuju Deklaraciju o strateškom partnerstvu, 24. maj 2013.
Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin potpisuju Deklaraciju o strateškom partnerstvu, 24. maj 2013.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Rusije Vladimir Putin potpisali su u Sočiju Deklaraciju o strateškom partnerstvu nakon razgovora koji je, kako javljaju agencije, trajao znatno duže nego što je planirano. Predsednik Srbije je rekao da je tim činom ozvaničeno veliko prijateljstvo Srbije i Rusije, a Putin da je to impuls za razvoju odnosa dve zemlje. Državni vrh Srbije, koji je dokazao svoju evropsku orijentaciju, ovim činom, kako procenjuju analitičari, poručuje domaćoj javnosti da vodi uravnoteženu spoljnu politiku.

Više puta odlagani, više od decenije najavljivani sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom, najzad je potpisan. Putin je posle potpisivanja izjavio da će Deklaracija o strateškom partnerstvu dati jak impuls razvoju odnosa dve zemlje i da će omogućiti da se saradnja podigne na kvalitativno novi nivo.

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da je to veliki dan za Srbiju.

"Srbija je formalizovala svoje vekovno prijateljstvo i bratstvo sa Ruskom Federacijom", istakao je Nikolić.

Pre toga, predsednik Tomislav Nikolić je pozvao Putina da do kraja godine, u sklopu priprema za otpočinjenje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju, poseti Srbiju. U razgovoru ruskog predsednika sa delegacijom Srbije u kojoj su još i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministri Ivan Mrkić i Milan Bačević, predsednik Nikolić je posebno izrazio zahvalnost zbog stava Rusije u vezi sa Kosovom.

"Naši odnosi su sve bolji i idu veoma dobrom uzlaznom linijom. Srbija je izuzetno zadovoljna odnosom Ruske Federacije prema Srbiji. Uvek može bolje, ali Srbija je zahvalna Ruskoj Federaciji zato što je u našem problemu na Kosovu i Metohiji na pravoj strani, na strani međunarodnog prava", izjavio je predsednik Srbije.

Vladimir Putin je rekao da Moskva podržava briselske pregovore o Kosovu:

"I naravno, mi podržavamo naše srpske prijatelje koji sad vode pregovore sa Prištinom uz posredstvo Brisela, odnosno Evropske unije."

On je posebno govorio o zajedničkim projektima Rusije i Srbije:

"Najvažnija oblast za našu saradnju je energetski sektor, uključujući izgradnju Južnog toka. Početak ove izgradnje biće već do kraja ove godine i ruska strana preuzima na sebe 1,7 milijardi (dolara) troškova u ove svrhe".

Većinom politički potez

Deklaracija o strateškom partnerstvu predviđa da dve zemlje iskoriste maksimalne potencijale u oblasti ekonomije, trgovine, nauke tehnologije, obrazovanja i kulture.
Tomislav Nikolić i Vladimir Putin u Sočiju
Tomislav Nikolić i Vladimir Putin u Sočiju

Deklaracija je, dakle, načelni dokument o namerama, a Rusija u Srbiji najavljuje ili počinje da ostvaruje nekoliko infrastrukturnih projekata kao što su gasovod Južni tok, investicije u oblasti železnica. Ekonomista Milan Kovačević o tome da li Deklaracija ima veći politički ili ekonomski značaj kaže:

"Sporazumi te vrste na visokom državnom nivou su u većoj meri jedan politički potez. Političari na ovaj način jedino mogu podstaći ovaj proces - da bude više kontakata, više mogućnosti za ekonomske poslove".

Politikolog Jovan Komšić takođe razume ovaj potez aktuelne vlasti kao poruku domaćoj javnosti da je njena spoljna politika uravnotežena i da strateški nije okrenuta samo EU koja joj je nesumnjivi prioritet.

"Mislim da ne treba žuriti sa strahovima i ocenama da će strateška saradnja Srbije sa Rusijom zaustaviti evropsku orijentaciju Srbije", naglašava Komšić.

Da li su realne nade nekih domaćih aktera da će ruske investicije, pre svega u oblasti infrastrukture, imati značajne efekte u ozdravljenju srpske ekonomije? Milan Kovačević dovodi u sumnju takva očekivanja, a brinu ga i neki najavljeni krediti.

"Ja bih voleo da mi sada ne uzimamo nove kredite, pa makar to bilo i za pojačanje naše avijacije sa jedne strane, a sa druge strane ne znam šta će se dalje nastaviti sa Južnim tokom. Tu smo mi ušli u prilično nepovoljan sporazum. Sad i kod železnica po svoj prilici će polovinu uzeti Rusi da rade", navodi on.

Podsetimo, punih 13 godina je najavljivan je strateški sporazum sa Rusijom, u tom periodu je sačinjeno osam varijanti sporazuma, a nijedan nije potpisan. Poslednji put je ujesen 2011. godine objavljeno da je sporazum gotov i da će ga prilikom prvog susreta potpisati tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Od toga nije bilo ništa.

Inače, ima mišljenja da su nekada takvi sporazumi imali težinu, a da je danas to postala moda i da ima samo paradni karakter.
XS
SM
MD
LG