Dostupni linkovi

Nikolić i Dodik: Tesne veze ostaju prvorazdredni cilj


Tomislav Nikolić i Milorad Dodik u Beogradu, 8. avgusta 2012.
Tomislav Nikolić i Milorad Dodik u Beogradu, 8. avgusta 2012.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u sredu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da su odnosi Bograda i Banjaluke "u najboljem mogućem stanju" i izrazio očekivanje da će odnosi sa novim predsednikom Srbije doprineti jačanju specijalnih paralelnih veza.

Posle dužeg susreta izdato je zvanično saopštenje u kome se kaže da je razgovarano o implementaciji sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske.

"Održavanje tesnih i prijateljskih veza je prvorazredni zadatak“, saglasili su se Nikolić i Dodik.

Predsednik Republike Srspke je izneo stav da će nastaviti da promoviše poštovanje Rezolucije 1244, a predsednik Nikolić privrženost Dejtonskom sporazumu.

Dodik je rekao da je sa Nikolićem dogovorio da do kraja septembra u Banjaluci bude održana sednica Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, koji čine predsednici republika i premijeri, i najavio da će uskoro doći i do sastanka predsednika parlamenata RS i Srbije kao i susreta na nivou vlada.

“Mi smo konstatovali da je neophodno da zajedno dogovorimo neka politička pitanja vezana za politički status srpskog naroda“, rekao je Dodik.

Dodik je i posle sastanka sa Nikolićem izneo svoj lični stav koji često ponavlja, da je BiH "nesposobna da preživi" i da postoji samo zahvaljujući podršci međunarodne zajednice.

I posle ovog razgovora ostaje pitanje da li će se nešto promeniti u odnosima Beograda i Banja Luke, s obzirom na mnogo hladnije odnose Nikolića i Dodika u odnosu na česte zagrljaje Borisa Tadića sa entitetskim predsednikom iz Banja Luke?

"Neće biti promene odnosa između Beograda i Banja Luke, jer je to strateški cilj koji je zacrtan i koji nije rukovođen personalnim odnosima, ocenjuje Sonja Biserko.

“Neće biti promene odnosa između Beograda i Banja Luke, jer je to strateški cilj koji je zacrtan i koji nije rukovođen personalnim odnosima. Dodik nije samostalna figura, već je vezan za beogradske stratege, cilj je da se Republika Srspka zadrži izvan BiH, o čemu svedoči poslednja knjiga Dobrice Ćosića. Odnosi će biti na istoj liniji i na istom nivou sve dok Zapad ne reši da preduzme neke ozbljnije mere i akcije u cilju integracije BiH u funkcionalnu državu”, ocenjuje Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za Srbiju.

Sonja Biserko upozorava i na ruski faktor koji postaje uticajniji dolaskom naprednjaka na vlast:

“Pitanje je dokle će Rusija koristiti Srbiju u svom međunarodnom prestižu i da li je spremna da uloži novac kako bi sprečila bankrot Srbije.”

Nikolićeve poruke

Poznato je da su odnosi predsednika RS MIlorada Dodika i novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića u najmanju ruku uzdržani, opterećeni veoma srdačnim ličnim odnosima Dodika sa prethodnim predsednikom Tadićem.

Dodik je pružio neskrivenu podršku Tadiću u izborima a Nikolića dotle marginalizovao da mu je veštim manevrom poručio da nije dobrodošao na proslavu 20-te godišnjice Republike Srpske. Evo šta je tom prilikom, dakle u januaru ove godine, rekao Nikolić:

"Ja ne tražim da on pomogne Srpskoj naprednoj stranci na izborima, niti će on tražiti da SNS pomgne njegovoj, a isto tako tražim da ne pomaže drugim strankama na izborima u Srbiji sa funkcije na koj se nalazi. Ako on ume da razume, onda je odlično. Onda ćemo mi da sarađujemo izvanredno. Ako ne ume da razume, onda će ispasti da smo mi u pravu kada kažemo da predsednici Srpske i Srbije odnose između država svode na svoje lične odnose.“

Koji mesec kasnije, kao izabrani predsednik Srbije, Nikolić poručuje Dodiku:

Milorad Dodik na sastanku sa Tomislavom Nikolićem, Beograd, 8. avgust 2012.
Milorad Dodik na sastanku sa Tomislavom Nikolićem, Beograd, 8. avgust 2012.
"Ne može predsednik RS da me odvoji od Republike Srpske. Dakle, RS je deo BiH, prema Dejtonskom sporazumu ima pravo na specijalne veze i ja ću ih razvijati, predsednik RS je pogrešio, delimično se ispravio, čestitao mi je pobedu na izborima, ja ne pamtim neprijateljstva, pamtim samo prijateljstva.“

Od kad je Tomislav Nikolić ušao na Andrićev venac, Dodik je tri puta boravio u Srbiji, ali razgovora na najvišem nivou nije bilo, čime se, kako se komentariše u domaćim medijima, odstupilo od prakse čestih "susreta na vrhu", ustanovljene tokom mandata bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

(Dodik je, naime, u Beogradu boravio 1. jula na svečanoj akademiji povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari, zatim je 27. jula zajedno sa Tadićem bio gost "Škole prijateljstva" na Tari, a onda se 31. jula u Beogradu sastao sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.)

Boško Jakšić, komentator lista Politika, smatra da bi posledica izlaska prvog čoveka Srbije iz čvrstog zagrljaja sa Dodikom bila relaksacija odnosa sa Sarajevom.

"Promena bi mogla da bude u smislu normalizacije odnosa odnosno njihovog svođenja sa ličnog odnosa na racionalan, interesni. Jer, bez obzira na sve stepene bliskosti između Beograda i Banja Luke, ne mora da znači da su njihovi interesi uvek identični“, ocenjuje Jakšić.

Boško Jakšić kaže da ne postoji ravnoteža u benefitima iz takvih čvrstih zagrljaja Dodika i beogradskih zvaničnika:

„Moglo bi da se kaže da je Dodiku neophodniji Nikolić, nego Nikoliću Dodik. Verovatno on ima mnogo više interesa da dobije podršku Beograda. On je to do sada zloupotrebljavao, naplaćivao na sopstvenoj političkoj sceni. Srpski političari, uključujući i Tomislava Nikolića, nemaju taj stepen koristi sa dobrim odnosima sa Banja Lukom i Dodikom lično. Pre svega zbog toga što Dodik vrlo često remeti normalizaciju odnosa sa Sarajevom. Postavlja se kao brana, a sve zarad sopstvene pozicije unutar Federacije. Tako da taj komplikovani trougao trebalo bi da drugačije funkcioniše, da Beograd uspostavi mnogo bolje odnose sa Sarajevom, a da Dodik radi ono što on smatra da treba."

S obzirom na lakoću sa kojom je Dodik svojevremeno prijateljstvo sa Vojislavom Koštunicom, sa kojim je cupkao u Guči, brzometno zamenio zagrljajima sa Tadićem, ne treba sumnjati da će sličan manevar napraviti i sada. Ne zna se samo šta će ponuditi najnovijem predsedniku, da li samo srdačno rukovanje i uzdržan osmeh?
XS
SM
MD
LG