Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I predsednik Nikolić u protvgradnoj zaštiti


Grad u okolini Užica

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je na savest protivgradnih strelaca, koji u znak protesta zbog neisplaćenih ili mizernih nadoknada za taj posao, odbijaju da rade taj posao:

“Koliko god da je sve na savesti onih koji nisu platili reketaše, toliko i na samim reketašima. Zato što koliko god da je to niska cifra i koliko god da im država duguje, za to što su kao dežurali, a nose motorolu kada god krenu u šumu ili na njivu, oni bi trebalo da znaju da time što iz nekog svog revolta nisu izašli na raketnu stanicu, oštetili su mnoge ljude za koje i ne znaju kako će posle toga da prežive godinu.”

I ove godine ponavljaju se slike prethodnih. Usevi i imovina propadaju u naletima grada. Šteta u bajnobaštanskoj opštini od nedavnog grada je preko 50 miliona dinara, a u Kosjeriću više od 100 miliona. Poljoprivrednici, posebno malinari su ljuti na državu jer je opet zatajila protivgradna zaštita. Nema dovoljno protivgardnih raketa, niti strelaca. Veliki broj protivgradnih stanica trenutno nema ni jednu raketu. Nema ni sredstava u lokalnim budžetima da se nadoknadi ogromna šteta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link

Ovako govore meštani bajnobaštanskih sela koji su očajni, jer su im gradom uništeni malinjaci, zasadi pod šljivom, povrće. U Bajinoj Bašti je proglašena vanredna situacija a poljoprivrednici se ljute na državu, jer je godinama isti problem. Nema dovoljno protivgradnih raketa, niti strelaca. Ovakve vremenske prilike celo proleće dovele su do toga da se i onako mali broj dobijenih raketa brzo potroši, kaže Dragomir Krljanac iz Radarskog centra Užice. Navodi da ima stanica koje trenutno nemaju ni jednu raketu:

„I na teritoriji koju pokriva ovaj Centar za protivgradnu zaštitu imao je do sada dosta dejstva tako da se i ono malo raketa kojih je bilo u startu sezone, početkom aprila, potrošilo. Trenutno je prosek dve i po rakete po protivgradnoj stanici. Naprimer stanice u Požegi, Tometino Polje ka Kosjeriću i Duškovci u ovom trenutku nemaju ni jednu raketu, a situacija je takva da im ih i ne možemo dopremiti, niti izvršiti nekakvu preraspodelu, jer raketa nema.“

Uništeni usevi
Uništeni usevi

Ko je kriv za ovakvo stanje, ko nije nabavio dovoljno raketa za protivgradne stanice, zašto nema dovoljno strelaca, zašto nisu plaćeni za svoj rad? Na ova pitanja nema odgovora, jer još uvek nije zaklonski razgraničeno šta je u ovakvim situacijama nadležnost republike, a šta lokalne samouprave. To je osnovni problem, kaže zamenik užičkog gradonačelnika Vidoje Drndarević. On iznosi podatak da u Užicu nekoliko stanica nema ni jednog strelca i dodaje:

„Gospodo, ili donesite zakon da protivgradna zaštita bude obaveza lokalne samouprave ili neka sve obaveze budu u vašoj nadležnosti kako to stoji sada u zakonu. Mi kao lokalna samouprava u Užicu smo ipak doneli odluku da zbog velikih žalbi protivgradnih strelaca na malu nadoknadu koju dobijaju od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, izdvojimo isto toliki iznos od 4000 dinara mesečno kako bi sve protivgradne stanice bile pokrivene. Na teritoriji Grada Užica ima ih 30, a obaveza je da imaju po dva strelca. Trenutno su četiri stanice bez strelaca. Neke lokalne samouprave u okruženju nisu ni dinara izdvojile iz svog budžeta za strelce, pa vidite. Strelci više neće da rade i zbog toga je došlo do velikih šteta na malinjacima, uništeno je povrće, voćnjaci.“

Najveći problem trenutno je što u budžetima lokalnih samouprava nema sredstava za nadoknadu štete od ovog nevremena. Jedino rešenje u budućnosti biće osiguranje poljoprivrednih dobara, kao i kupovina mreža koje će malinjake štititi od grada, kaže Nikola Maksimović, član Štaba za vanredne situacije u Užicu, direktor Gradske direkcije za izgradnju:

„Grad Užice trenutno nema sredstava u budžetu za nadoknadu ove štete, iako smo poljoprivrednicima rekli da dođu u svoju mesnu kancelariju ili u gradsku upravu i prijave je. Komisije su još na terenu, oštećeni su lokalni putevi, na reci Lužnici u okolini Užica oštećen je most, ali najveća šteta su svakako uništeni malinjaci. Mi smo kao gradska uprava tražili od proizvođača maline da osiguraju svoje malinjake kod osiguravajućih društava ali i da nabave mreže za zaštitu malinjaka, a gradska uprava je davala subvencije za nabavku tih mreža koje nisu jeftine.”

Iako poljoprivrednici nemaju mnogo poverenja u osiguravajuća društva, počeće da osiguravaju svoje malinjake, kažu malinari u okolini Užica:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Direktan link

Dok se u bajnobaštanskom kraju šteta procenuje, samo zbog uništenih malinjaka, na oko 500 miliona dinara, u Kosjeriću je duplo veća, komisije su još uvek na terenu. Očekuje se pomoć od republike, jer Kosjerić, kao ni Bajina Bašta, nema sredstava da pomogne meštanima uništenih sela. Predsednik opštine Milijan Stojanić kaže:

„Komisije su još uvek na terenu, procenjuje se šteta. Samo u uništenoj mailini, šljivi, povrću je više stotina miliona dinara, a gde su uništeni putevi, štete na objektima. Stigli su stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede da našoj komisiji pomognu u proceni i da posavetuju šta dalje sa uništenim poljoprivrednim kulturama. Očekujemo pomoć iz Republike, jer mi ta sredstava nemamo.”

  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Vladimir Nikitović

    U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG