Dostupni linkovi

Beogradska izložba u zagrebačkom 'Tesli'


Ulaz na izložbu u Tehničkom muzeju
Ulaz na izložbu u Tehničkom muzeju

Među brojnim manifestacijama kojima se u Hrvatskoj obilježava obljetnica rođenja Nikole Tesle, izdvojili smo gostovanje beogradskog Muzeja nauke i tehnike u zagrebačkom Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" sa izložbom „Teslin svjetski sistem“. Izložba će u muzeju, koji zbog svog imena privlači turiste iz cijelog svijeta, biti otvorena cijelo ljeto.

Dvije godine nakon beogradske premijere povodom 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle, izložba „Teslin svjetski sistem“ beogradskog Muzeja nauke i tehnike otvara se u zagrebačkom Tehničkom muzeju "Nikola Tesla". Čime se izložba bavi, pojašnjava za naš program autorica, muzejska savjetnica Zorica Civrić Flores.

„Posle raznih tema o Tesli nekako se postavila tema bežičnog prenosa energije. Ta tema je interesantna, jer ima u sebi jednu mogućnost za konfuziju. Naime, ovo je izložba o jednoj viziji koja je ostvarena i o jednoj tehnologiji koja nije ostvarena, a sve se tiče bežičnog prenosa energije.“

O izložbi „Teslin svjetski sistem“ i zašto se za nju odlučila za naš program govori ravnateljica Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu Markita Franulić.

Markita Franulić
Markita Franulić

„Bila je presudna dosadašnja zajednička suradnja, kao i sama tema – svjetski sistem bežičnog prijenosa energije, znači nešto o čemu svi danas ovisimo, a zapravo mislimo da je nastalo prije dvadesetak godina – internet, protokoli, razmjene informacija. Zapravo ideje o tome su postojale već prije stotinjak godina, a Tesla – čije ime naš muzej nosi - je njihov autor.“

Tako da na izložbi možemo vidjeti ostvarene Tesline ideje – razni načini bežičnog prijenosa signala od teleprintera i radija do mobitela i računala, ali i ono što je još neostvareno, a bio je Teslin san i plan – bežično prenošenje velikih količina energije, za što je on mislio koristiti površinske i stacionarne valove Zemlje. Posjetitelji će moći vidjeti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama svog rada na svjetskom sustavu bežičnog prijenosa energije početkom dvadesetog stoljeća, kao i eksponate koji ilustriraju razvoj informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

Ovo nije prva razmjena izložbi između dva muzeja u Zagrebu i Beogradu, podsjeća Zorica Civrić Flores.

„Izložba 'Jugoton' koja je bila postavljena u Zagrebu je 2015. godine na našu veliku radost došla i u Beograd, jer je sećanje na Jugoton i na muziku koju smo slušali zajedničko. Tako da je ovo druga izložba koju razmenjujemo, pored zajedničke saradnje koju oba muzeja imaju u Asocijaciji tehničkih muzeja srednje i jugoistočne Evrope. Tako da smo mi zaista dva muzeja koja sarađuju ne samo nešto svečarski, nego – suštinski.“

Tesline anticipacije
Tesline anticipacije

Zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla ugostio je i izložbe muzeja iz Slovenije, Austrije i Japana, njihova izložba „Jugoton“ sljedeće godine putuje u Sloveniju, a ujesen idu u Italiju sa izložbom o hrvatskom renesansnom izumitelju Faustu Vrančiću.

Izložba „Teslin svjetski sistem“ će nakon svečanog otvaranja u muzeju u centru Zagreba koji zbog svog imena privlači turiste iz cijelog svijeta biti otvorena cijelo ljeto, pa sve do kraja listopada. Ova je izložba jedna od brojnih manifestacija kojima se u Hrvatskoj obilježava Teslin 162. rođendan, a u sklopu akcije „Tesla & Friends“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG