Dostupni linkovi

Brisel prati situaciju oko pritvaranja opozicionara Sandulovića u Srbiji


Oznaka na ulazu u Policijsku upravu u Nišu, gradu u kome se Nikola Sandulović od 5. januara 2024. nalazi u pritvoru.
Oznaka na ulazu u Policijsku upravu u Nišu, gradu u kome se Nikola Sandulović od 5. januara 2024. nalazi u pritvoru.

Institucije Evropske unije (EU) su potvrdile da prate situaciju i informacije o pritvaranju predsednika opozicione Republikanske partije Nikole Sandulovića.

Tužilaštvo u Nišu je prethodno potvrdilo za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Nikola Sandulović u pritvoru od prošle nedelje.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je naglasila da su evropske institucije u kontaktu sa relevantnim vlastima i zainteresovanim stranama.

"Važno je imati potpuno jasne činjenice oko ovog slučaja. Očekujemo da se poštuju prava svih građana. Svako pritvaranje treba da bude zasnovano na razumnoj sumnji da je izvršeno krivično delo, a sve verodostojne navode o nasilju treba da budu delotvorno praćene od strane relevantnih nadležnih organa", navela je u pisanom odgovoru Ana Psionero.

Prema odgovoru Tužilaštva u Nišu koji je RSE dobio, Sandulović je zadržan u pritvoru zbog "sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

Na koji način je Sandulović to po oceni Tužilaštva učinio, u izjavi za RSE nije navedeno.

To je prva zanična informacija o merama koje su zvanični organi u Srbiji preduzeli, nakon spekaulacija koje su prvih dana 2024. pratile ime Sandulovića.

Radi se o čoveku kontroverzne biografije, koja uključuje i ranjavanje u eksploziji automobila pre 13 godina, te hapšenje zbog "širenja panike" 2020. u vreme pandemije.

RSE nije dobio odgovore od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i Bezbednosno informativne agencije (BIA) na pitanje o razlozima pritvaranja, kao i o navodnoj policijskoj torturi kojoj je Sandulović bio izložen.

Nikola Sandulović je predsednik Republikanske stranke, koja od osnivanja 2015. nije prešla izborni cenzus i ušla u Parlament.

U javnim nastupima kritikovao je vlasti u Srbiji, dok je, između ostalog, govorio o simpatijama prema bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump) uključujući i podršku napadu njegovih pristalica na Kapitol Hil januara 2021. godine.

Sandulović se dovodio u vezu i širenjem lažnih vesti, što je kulminiralo u vreme pandemije, pa je zbog toga bio i priveden u martu 2020. godine.

No, najteži incident koji se vezuje za njegovo ime je iz januara 2010. kada je ranjen u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog automobila u Beogradu. Slučaj je do danas nerasvetljen.

XS
SM
MD
LG