Dostupni linkovi

Opozicija i antiratni aktivisti zahtevaju da se Nikitinu odobri ulazak u Srbiju


Antiratni aktivista i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin
Antiratni aktivista i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin

Deo opozicije u Srbiji i antiratni aktivisti uputili su zahtev vlastima u Srbiji da se osnivaču Ruskog demokratskog društva Peteru Nikitinu odobri ulazak u državu.

Nikitinu je 13. jula, kako je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE), zabranjen ulazak u Srbiju odlukom Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Niktin je antiratni aktivista, organizator protesta podrške Ukrajini i kritičar vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako je naglasio, "nije dobio objašnjenje" zašto mu je, kao stranom državljaninu koji ima dozvolu za dugotrajni boravak u Srbiji, zabranjeno da uđe u državu.

Od ranih jutarnjih sati 13. jula, na beogradskom aerodromu čeka da vlasti u Srbiji promene odluku.

"Očigledno po mišljenju (vlasti u Srbiji), o Putinu može da se govori samo dobro ili ništa. Mislim da je naredba stigla iz Rusije, a odluku dovodim u vezu sa direktorom BIA Aleksandrom Vulinom, jer je on taj koji donosi takve odluke", rekao je Nikitin za RSE.

I deo opozicije i mirovnih udruženja zabranu ulaska Nikitinu u Srbiju dovodi u vezu sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije Aleksandrom Vulinom.

Vulin od 11. jula pod američkim sankcijama - između ostalog, zbog širenja ruskog uticaja u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija nisu odgovorili na upit RSE zašto je Nikitinu zabranjen ulazak u Srbiju.

U znak podrške Nikitinu, antiratni aktivisti su protestovali ispred Skupštine Srbije 13. jula u popodnevnim časovima.

Protest ispred Skupštine Srbije u centru Beograda 13. jula, u znak podrške Peteru Nikitinu.
Protest ispred Skupštine Srbije u centru Beograda 13. jula, u znak podrške Peteru Nikitinu.

Šta piše u odluci da se Nikitinu zabrani ulazak?

Odluku da mu se odbija ulazak u državu, Niktinu je uručila granična policija na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", oko četiri časa ujutro 13. jula.

Granična policija se u odluci poziva na član Zakona o strancima, prema kojem se strancu odbija ulazak u Srbiju ako je protiv njega na snazi "zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja, odnosno zabrana ulaska u Srbiju".

"Nema nikakvog drugog obrazloženja, niti mi policija daje bilo koje drugo objašnjenje", naglašava Nikitin.

Nikitin na odluku o zabrani ulaska u Srbiju ulaže žalbu.

"Neću mrdati sa aerodroma dok me ne puste da uđem u državu, ili nasilno ne deportuju", rekao je on.

Advokat tvrdi da je zabrana ulaska 'nezakonita'

Advokat Čedomir Stojković, koji je jedan od zastupnika Nikitina, tvrdi da je odluka da se njemu zabrani ulazak u državu "nezakonita", jer ima odobreno stalno nastanjenje.

Stalno nastanjenje je dozvola za dugotrajni boravak stranca.

Advokat Stojković dodaje da Nikitin ima i ličnu kartu Srbije.

"On nije hteo kao stranac da uđe u Srbiju, već da se vrati kući. Proterivanje bilo koje osobe kojoj je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji se može vršiti samo na osnovu sudske oduke – a ta odluka ne postoji. Protiv Nikitina nikada nije pokrenut bilo kakav sudski postupak", tvrdi Stojković.

Kako je došlo do zabrane?

Kako kaže Nikitin, na aerodromu "Nikola Tesla" je zadržan po povratku iz Frankfurta, gde je bio na odmoru.

"Oko pola jedan iza ponoći na pasoškoj kontroli mi je oduzet pasoš i rekli su mi da čekam. Više puta sam pitao šta se dešava. Četiri sata kasnije su mi rekli da su dobili nalog od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da ne smem u zemlju", dodao je on.

Istakao je i da je ovo "prvi put da se tako nešto događa" i da nikada ranije nije imao probleme pri ulasku u zemlju.

Ruske pretnje antiratnim aktivistima u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Antiratni aktivisti traže da se ukine zabrana

Nakon što je Nikitinu 13. jula zabranjen ulazak u Srbiju, udruženje "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" saopštilo je da "osnovano sumnjaju" da su antiratni protesti koje je Nikitin organizovao "jedini razlog njegovog maltretiranja".

"Ujedno, ovo je opasan presedan jer bi od danas svakom aktivisti koji nije po meri vlasti u Srbiji moglo da se dogodi da mu se bez pojašnjenja oduzmu Ustavom i zakonima zagarantovana ljudska prava", navodi se u saopštenju.

Udruženje zahteva da se Nikitinu "momentalno ukine" zabrana ulaska u Srbiju, i pokrenulo je onlajn peticiju tim povodom.

Grupa Oktobar u saopštenju ističe da u odluci da se Nikitinu zabrani ulazak u Srbiju nema "nikavog legalnog uporišta".

"Radi o čisto političkoj odluci i revanšizmu Bezbednosno informativne agencije, kojim ta agencija još otvorenije staje u zaštitu interesa Ruske Federacije u Srbiji umesto u zaštitu građane Srbije", naglašeno je u saopštenju.

Parola "Da li su Rusi u Srbiji bezbedni?" na protestu podrške Peteru Nikitinu, 13. jul 2023.
Parola "Da li su Rusi u Srbiji bezbedni?" na protestu podrške Peteru Nikitinu, 13. jul 2023.

Opozicionom poslaniku nije dozvoljeno da dođe do Nikitina

Opozicioni poslanik Demokratske stranke (DS) i član Odbora za ljudska i manjinska prava u Skupštini Srbije Srđan Milivojević izjavio je za televiziju N1 da mu nije dozvoljeno da na aerodromu poseti Petera Nikitina.

Rekao je da je pokušao da dođe do Nikitina kako bi mu dostavio pomoć – hranu i vodu.

"Ja sam došao do beogradskog aerodroma, ali zaustavljen sam na terminalu, rečeno mi je da ne mogu da vidim antiratnog aktivistu Nikitina. Meni je neverovatno da ne možemo da ga posetimo", objasnio je Milivojević za N1.

Milivojević ističe da nije hteo da krši aerodromske procedure i mu je policija prenela da Nikitin ima dovoljno hrane i vode u delu aerodroma gde se nalazi.

Naglašava i da su Nikitinu "bitno narušena ljudska i manjinska prava" koja garantuju Ustav i zakoni Srbije.

"Mene je frapiralo da mi zaista dobijamo potvrdu da je BIA postala sredstvo i oružje u rukama vlasti za demonstraciju antievropske politike", dodao je on.

Biti protiv Putina u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

Demokratska stranka je u saopštenju pozvala "evropske i druge međunarodne institucije da hitno reaguju i pozovu režim u Beogradu na odgovornost, kao i da pruži odgovarajuća obrazloženja" zabrane ulaska Nikitinu u Srbiju.

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da zabrana ulaska Nikitinu u Srbiju otvara pitanje "da li vlast Aleksandra Vučića od sada zabranjuje ulazak u Srbiju Putinovim kritičarima".

"SSP smatra nedopustivim proglašavanje čoveka koji sa dvoje dece u Srbiji živi već sedam godina, nepoželjnim u našoj zemlji i označavanjem da je bezbednosna pretnja po Srbiju", dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se da je "dodatno je uznemirujuće što se taj postupak po nalogu Bezbednosno-informativne agencije dogodio uoči sastanka Aleksandara Vučića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenka".

Demonstranti u Beogradu pozvali na prekid ruske agresije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Ko je Peter Nikitin?

Peter Nikitin je dugogodišnji protivnik režima Vladimira Putina i antiratni aktivista.

Rođen je u Rusiji. Ima državljanstvo Rusije i Holandije, gde se sa porodicom preselio kao dete.

Naglašava da u Srbiji živi od 2016. godine, i da ima dozvolu za dugotrajni boravak.

"Tu su mi i dvoje dece koji su srpski državljani. Živim u Beogradu. Ja nemam gde da idem, moj dom je ovde, u Srbiji", istakao je on.

Član je više mirovnih udruženja koja su u Srbiji od početka ruske agresije organizovala skupove podrške Ukrajini.

Jedan je od osnivača "Ruskog demokratskog društva", udruženja ruske dijaspore u Srbiji koja se protivi ratu i Putinovom režimu. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, hiljade Rusa došlo je u Srbiju.

Nikitin je zbog organizacije skupova podrške Ukrajini više puta bio meta napada desničarskih pokreta i organizacija.

Nikitin zaustavljen tri dana nakon sankcija direktoru BIA

Do zaustavljanja ruskog antiratnog aktiviste Petra Nikitina na aerodromu, došlo je tri dana nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Kao jedan od razloga za sankcije, pored navoda o umešanosti u korupciju i trgovinu drogom, SAD su navele i Vulinove veze sa Rusijom.

U odluci američkog Ministarstva finansija je navedeno da je Vulin koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju. Vulinova dela SAD su nazvale "destabilizirajućim, koja su omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu".

Vulinova stranka, Pokret socijalista, koja je i deo koalicije sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, odbacila je navode i kritikovala SAD.

Vulin, poznat po svojim bliskim odnosima sa Moskvom, te kontakte nije prekinuo ni nakon što je Rusija započela invaziju na susednu Ukrajinu u februaru 2022.

Evropska unija je uvela više paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Srbija se do danas nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji, uprkos mnogobrojnim pozivima.

Vulin je protiv uvođenja sankcija Rusiji i više puta je ponovio da ih Srbija neće uvoditi.

Pre nego što je u decembru 2022. imenovan za čelnika BIA, Vulin se nalazio na poziciji ministra policije, a pre toga odbrane.

XS
SM
MD
LG