Dostupni linkovi

Nike šut protiv Irana


Članovi iranske fudbalske reprezentacije dolaze u Moskvu na aerodrom Vnukovo, 5. juni. 2018.

Selektor iranske reprezentacije upozorio je Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da se usprotivi američkom proizvođaču sportske opreme, kompaniji Nike, zato što je odbila da igračima obezbijedi kopačke tokom mjeseca u kojem se odigrava Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Kada je iz kompanije Nike najavljeno da će isključiti iranske igrače, naglašeno je da se ova odluka povezuje s odlukom administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da ponovo nametne sankcije kao dio izlaska iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine u kojem je zamjena za oslobađanje od sankcija bio prekid osporavanog nuklearnog programa Teherana.

Iranski mediji su izvijestili da će čak i Saman Ghoddos (Saman Godos), Iranac s dvojnim državljanstvom Švedske i Irana te fudbaler FK Ostersunda na poziciji napadača kojeg sponzorira Nike, biti primoran da nosi drugu marku kopački.

"Igrači se naviknu na sportsku opremu koju nose i nije u redu mijenjati je sedam dana prije tako važnih takmičenja", izvještavaju mediji da je dugogodišnji trener i selektor iranske reprezentacije izjavio 6. juna.

Prva utakmica u grupi B koju je Iran igrao protiv Maroka u Sankt Peterburgu završena je rezultatom 1:0 u korist Irana.

Ostaje nejasno kada je tim izviješten o ovoj odluci kompanije Nike.

"Pozvali smo FIFA-u da nam pomogne u ovom slučaju", dodao je trener iranske reprezentacije Carlos Queiroz (Karlos Keiroš).

Iranski selektor ozbiljno je shvatio odluku iz kompanije Nike
Iranski selektor ozbiljno je shvatio odluku iz kompanije Nike

Oblačenje i opremanje reprezentacije tokom najgledanijeg svjetskog sportskog dešavanja – Svjetskog prvenstva – predstavlja multimilionsku trku među sponzorima i sportskim gigantima, firmama kao što su Adidas, Nike i Puma, među ostalim, iako su menadžmenti sponzora smanjili svoja očekivanja pred ovogodišnje prvenstvo zbog posrtanja koje prati rusku ekonomiju.

Iran je jedan od najuspješnijih azijskih fudbalskih nacija. Ove godine peti put se pojavljuje na Mundijalu iako je njihova jedina pobjeda na ovom turniru na svjetskom nivou bila 1998. godine kada su pobijedili reprezentaciju Sjedinjenih Država rezultatom 2:1.

"Sankcije znače da mi, kao američka kompanija, u ovom trenutku, ne možemo davati sportsku opremu igračima iranskog nacionalnog tima", rečeno je iz Nike medijske službe u e-mejl poruci upućenoj RSE.

Ovu odluku kompanije Nike osudio je Nacionalni iranski savjet u Americi (NIAC) koji je pozvao vladu SAD-a da poduzme hitne mjere i da osudi ovu "sramnu situaciju".

"Vlade koje uvlače politiku u međunarodna sportska takmičenja, uključujući i sam Iran kada bojkotuje utakmice s Izraelom, suočava se sa zasluženim opomenama. Ova situacija, nažalost nimalo se ne razlikuje", potpredsjednik NIAC-a za politiku Jamal Abdi (Džamal Abdi) je rekao u izjavi 6. juna.

"Ovo se suprotstavlja svim tvrdnjama da Trumpova administracija ovim cilja na iransku vladu, a ne iranski narod", dodao je Abdi.

Mehdi Mahdavikia, bivši kapiten iranske reprezentacije, takođe je kritikovao odluku kompanije Nike.

"Svjetsko prvenstvo je mjesto gdje se nacije trebaju ujediniti", Mahdavikia je napisao na svom Twitter nalogu u kojem je kritikovao odluku Nikea, nazvavši je "nelogičnom".

Kao i većina američkih kompanija, Nike koja ima svoje sjedište u državi Oregon nema zvanično predstavništvo u Iranu zbog postojećih sankcija. Ali njihova sportska obuća i drugi proizvodi dostupni su širom Irana.

Nike tvrdi da će 60 posto od svih igrača iz 32 reprezentacije na Svjetskom prvenstvu nositi njihove kopačke, uključujući i igrače Njemačke i Španije.

Prema izvještajima: BBC, IRNA i Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG