Dostupni linkovi

Pokrivene žene: Zabrana nikaba je kršenje ljudskih prava


Protest protiv inicijative za zabranu nikaba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Video sa protesta protiv zabrane nošenja nikaba

Oko dvadeset žena, koje su odlučile da zbog vjerskih razloga pokriju svoje lice, protestovalo je u ponedeljak u Sarajevu pred zgradom zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine zbog inicijative Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se zakonski zabrani nošenja nikaba.

One smatraju da bi ovom zabranom bila prekršena njihova ljudska prava i tvrde da nikada nisu službenim licima onemogućile identifikaciju.

Tvrdnje da je zbog njihovog načina odjevanja onemogućena identifikacija, smatraju netačnim i kažu da bi zabrana nikaba prouzrokovala niz problema njima i njihovim porodicama. Čvrste su u stavu da nikab neće skinuti bez obzira na to šta parlamentarci odluče.
Dizdarević: Žele da nam ukinu pravo da izađemo na ulicu, kao bilo koji drugi građanin BIH, da uđemo u javni prevoz, da uđemo u prodavnicu


„Žele da nam ukinu pravo da izađemo na ulicu, kao bilo koji drugi građanin BIH, da uđemo u javni prevoz, da uđemo u prodavnicu. Time smo onemogućene bukvalno zatvorene u kuću. Time neko želi da dokaže onu teoriju o kojoj govore godinama bez ikakvog argumenta da je žena koja nosi nikab ili hidžab glupa, zaostala, neobrazovana da ne izlazi iz kuće. Evo ovom situacijom nas dovode u tu poziciju da mi ne možemo da se školujemo, da ne možemo da se zaposlimo i da moramo da sjedimo u kući“, kaže Nađa Dizdarević, predsjednica Udruženja za ljudska prava „Ravnopravnost za sve“.

Među okupljenima bila je i Amina Planić. Kaže da joj nikab nije smetao da završi fakultet, niti da vozi auto te da nikada nije bilo problema kada je tražena njena identifikacija. Inicijativu SNSD-a smatra čisto političkom.

„To je ono što evropski analitičari kažu, skretanje pažnje sa jako bitnih stvari na manje bitne, jer oni nisu u stanju da riješe glavne stvari, korupciju, mito, delinkvenciju, nemoral... Nego ovako ubiru poene“, kaže Planić.

Među rijetkim muškarcima na protestu je bio Edin Nuković. Došao je kaže da podrži svoju ženu i ostale, kako ih zove, sestre, u namjeri da odbrane svoje pravo da odluče hoće li ili ne pokriti lice.

„Tu su naše supruge i one su naši biseri. Ja jednostavno smatram da je žena u islamu nešto što je vrhunac“, kaže on.

Dizdarević je pročitala je pismo upućeno svim bh. parlamentarcima. Između ostalog je rekla da će žene koje nose nikab ukoliko predloženi zakon bude usvojen biti prinuđene da ga krše:

„Imate li pravo da nama oduzimate ono što je nama tako drago i sveto?“

Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji je predlagač Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 16. juna skinut je sa dnevnog reda na zahtjev Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. O njemu bi državni poslanici trebalo da raspravljaju u srijedu.

(Video dopisnice RSE iz MostaraTine Jelin o ženema koje su odlučile da se pokriju i onima koje to ne žele uraditi)
Pravo na izbor
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
XS
SM
MD
LG