Dostupni linkovi

Nije prošlo brisanje petokrake na kalendaru Hajduka


Frane Matošić na povučenom kalendaru Hajduka u dresu bez petokrake, photo Vladimir Dugandžić/CROPIX
Frane Matošić na povučenom kalendaru Hajduka u dresu bez petokrake, photo Vladimir Dugandžić/CROPIX
Nadzorni odbor splitskog “Hajduka” na hitnoj je telefonskoj sjednici u srijedu uveče obustavio dalju distribuciju “Hajdukovog” kalendara za 2012. godinu, na kojem su fotografije najboljih igrača “Hajduka” u proteklih 100 godina, ali je onima koji su igrali u vrijeme kada je petokraka zvijezda bila dio “Hajdukovog” grba, ta zvijezda – izbrisana.

Jednoglasno je zaključeno kako “sporni kalendar ne može predstavljati Hajdukovu sportsku povijest s neprimjerenim i netočnim povijesnim podacima".

"Hajduk je klub prebogate sportske tradicije stogodišnjeg trajanja, u tijeku kojih nikada nije mijenjao svoje ime niti skrivao svoje simbole, stoga se tiskani kalendar ne prihvaća kao službeni kalendar HNK-a Hajduk,” kaže se u zaključcima.

Splitski slobodni novinar Ivica Profaca u izjavi za naš radio potpuno podržava odluku o povlačenju retuširanog “Hajdukovog” kalendara.

“Mislim da je ovo jedan glupavi pokušaj brisanja vlastite povijesti. Jučer su se već pojavili vicevi – pa nismo mi valjda “Dinamo” da brišemo vlastitu povijest, jel?!”, konstatira Profaca.
"To je mentalna matrica koja se proteže otkako je Hrvatske - zaustavi, skini sve šta je bilo prije, nije valjalo", kaže novinar Zdravko Reić.

Odluku Nadzornog odbora “Hajduka” odmah je pozdravio i jedan od doajena hrvatskog sportskog novinarstva, novinar splitske “Slobodne Dalmacije” Zdravko Reić.

“To je najpamentniji potez Nadzornog opdbora, kao što je velik i zaista strašan gaf što su skinute zvijezde petokrake. To je poznati timbar, da tako kažem, mentalna matrica koja se proteže otkako je Hrvatske - zaustavi, skini sve šta je bilo prije, nije valjalo! To je ono što je loše i što pojedinci u “Hajduku” rade loše “Hajduku”. Ako uđete u stadion “Hajduka” i prođete hodnikom, vi ćete naći još od 1991. i 1992. godine puno tih slika gdje su zvijezde petokrake retuširane i maknute. Naravno, tijekom vremena čuda se događaju, pa tako ta zvijezda malo po malo izlazi van!””, kaže Reić.

Photoshop bez ideološke pozadine

“Zvijezda koja je bila u grbu “Hajduka” do devedesete nije tek epizoda”, kaže za naš radio splitski novinar Ivica Profaca, podsjećajući da je “Hajduk” među ostalim bio i prvi nogometni tim jugoslavenskih partizana kao savezničke vojske još usred Drugog svjetskog rata.

Naslovnica kalendara Hajduka za 2012.
Naslovnica kalendara Hajduka za 2012.
“To jedan od kamena temeljaca cijele prošlosti “Hajduka” kao kluba koji je u Drugom svjetskom ratu odbijao igrati u talijanskom prvenstvu, pa je odbijao igrati u prvenstvu NDH, pa je otišao na Vis i tamo postao saveznička momčad i kao takav igrao protiv Engleza u Bariju. Pa sve ono što se kasnije događalo – zlatna vremena “Hajduka” u sportskom smislu postignuta su upravo pod tom zvijezdom. Sjetimo se sedamdesetih godina i Tomislava Ivića i njegove momčadi koju evo i ja, kao netko tko nije fanatični “torcidaš”, i dan-danas znam napamet!”, navodi Profaca.

Mnogi su ovaj pokušaj brisanja “Hajdukove” povijesti povezivali sa osobom predsjednika Uprave “Hajduka” Hrvoja Maleša, za kog se zna da se slikao sa ustaškom kapom na glavi, a on sam je to kasnije minorizirao i nazvao “mladost-ludost”.
Mnogi su ovaj pokušaj brisanja “Hajdukove” povijesti povezivali sa osobom predsjednika Uprave “Hajduka” Hrvoja Maleša.

Profaca pak misli da u ovoj “akciji Photoshop”, kako je već zovu po Splitu, nema neke ideologije, već je to više pokušaj dopadanja nekome, da li gradonačelniku Kerumu ili kome drugom. Zanimljivo je da nitko u Splitu nije stao u obranu “prebrisanog” kalendara.

“U svakom slučaju, mene ohrabruje to što je Nadzorni odbor “Hajduka” kojeg su nedavno izabrali sami navijači vrlo, vrlo žustro reagirao i jako su mi se dopale reakcije sadašnjih navijača “Hajduka”, koji su sve samo ne netko tko bi se svrstavao pod crvenu zvijezdu, međutim kada čitam komentare na portalima oni su uz par izuzetaka svi jednodušni u osudi tog postupka kojeg su shvatili kao pokušaj brisanja jedne dosta svijetle povijesti “Hajduka”, navodi kolega Profaca.

Inače, obrazloženje autora kalendara bio je da su neke fotografije bile sa grbom, a neke bez, pa da su se odlučili na – citiramo - “vizualno ujednačavanje.” No ovoga puta im to nije prošlo.
XS
SM
MD
LG