Dostupni linkovi

Nije pretplata nego taksa: Premijerovo kratkoročno obećanje


Ilustracija, foto: Vesna Anđić
Ilustracija, foto: Vesna Anđić

Skupština Srbije raspravlja o paketu medijskih zakona, među kojima je i Zakon o javnim servisima koji predviđa ukidanje TV pretplate i uvođenje takse od 2016. godine.

Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić više puta obećavao da će pretplatu ukinuti, građani je neće plaćati svega godinu i po dana, a onda - “nije šija nego vrat”, kaže kolumnista Dragoljub Petrović.

Razliku ne uočavaju ni građani sa kojima smo razgovarali:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link

Dok je gotovo 75 odsto onih koji u prethodnom periodu nisu plaćali TV pretplatu prolazilo bez posledica, uvođenjem taksi, to će, prema rečima ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca postati obaveza.

“U ovom trenutku imamo godinu i po dana finansiranja javnog servisa iz budžeta, dovoljno vremena da javni servisi stanu na svoje noge, da se ostaže do uvođenja takse”, rekao je Tasovac.

Na svega toliko, odnosno na godinu i po dana, premijer Vučić ispunio je obećanje koje je, uz niz kritika na račun RTS-a, davao građanima u predizbornoj kapanji, ali i prošle godine kada je preko svog Tviter profila sam podsetio.

„TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati.“

Na ovu poruku podsetio je tokom rasprave u Skupštini Marko Đurišić iz opozicione Nove demokratske stranke. Iako smatra da je taksa ili pretplata dobar način finansiranja javnih servisa, ocenio je da su građani prestali da plaćaju pretplatu kada je Vučić 2013. sa pozicije potpredsednika vlade pozvao na "neplaćanje pretplate". Na to je burno reagovao šef poslaničke grupe Vučićevih naprednjaka Zoran Babić, koji je rekao da premijer nije pozvao na neplaćanje pretplate.

A građani koji spadaju u 25 odsto onih koji su pretplatu redovno plaćali, kažu da se osećaju izigrano.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Iako se tvrdi da potraživanja za neplaćenu pretplatu neće nestati već da se razmatraju modeli za izmirivanje dugova, Dragoljub Petrović ne veruje u to.

“Čini se da će oni koji su to plaćali godinama biti namagarčeni jer će Vlada verovatno u nekom trenutku oprostiti dugove koji su nastali neplaćanjem. A nastali su upravo tako što je Vlada već skoro dve godine najavljivala da će ukinuti pretplatu i onda se većina građana ponašala u tom smislu. Oni su faktički ljude doveli u zabludu time što kažu da je ovo što sada dolazi obavezno, a ovo što je do sada bilo je bilo nešto doborovoljno. Mada nama nijedna Vlada nije rekla da je ta pretplata nešto što mi možemo a i ne moramo da plaćamo. I onda mi se čini da će oni koji su plaćali posle svega imati one karakteristične uši na glavi, dok će ovi koji nisu plaćali dobiti neki oprost uskoro kao još jedan popularan potez - Vučić i Vlada su nam oprostili silne novce koje dugujemo”, kaže Petrović.

XS
SM
MD
LG