Dostupni linkovi

Ukrajina traži da boršč postane kulturna baština


Ukrajinsko Ministarstvo kulture namjerava tražiti uvrštavanje boršča u UNESCO-ov popis kulturne baštine.
Ukrajinsko Ministarstvo kulture namjerava tražiti uvrštavanje boršča u UNESCO-ov popis kulturne baštine.

Ukrajina se priprema zatražiti posebno pravo na boršč - krepku, umirujuću supu od cvekle koja je vijekovima bila melem za ljude iz Evroazije i njihove potomke širom svijeta, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Poznati kuhar sa sjedištem u Kijevu, koji kao motiv navodi vlasništvo susjedne Rusije nad jednim od najprijatnijih jela, pomaže u pripremi ponude za uvrštavanje boršča na popis nematerijalne kulturne baštine pri UN-ovoj organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

U "značajnom koraku" prema prijavi za UNESCO, ukrajinsko Ministarstvo kulture i informisanja navelo je 6. oktobra da će uključiti "kulturu pripreme ukrajinskog boršča" na nacionalni popis od pet "elemenata nematerijalne kulturne baštine" - jedini koji uključuje hranu, a ne vez ili druge tradicije. Očekuje se da će ministar kulture uskoro potpisati odluku.

Jevgen Klopotenko tvrdi da se boršč u Ukrajini kuha i konzumira oko 1.500 godina.
Jevgen Klopotenko tvrdi da se boršč u Ukrajini kuha i konzumira oko 1.500 godina.

Ministarstvo je reklo da je Institut za kulturu Ukrajine, nevladina organizacija koju je osnovao kuhar Jevgen Klopotenko, pokretačka snaga napora za UNESCO-vo priznavanje kuhanog toplog jela - koje je posebno dobrodošlo zimi, ali se konzumira tokom cijele godine.

Klopotenko, koji je prije pet godina pobijedio na takmičenju za glavnog kuhara u Ukrajini, rekao je da je ukrajinska oznaka naslijeđa važna zbog onoga što je nazvao ruskom tvrdnjom da je "boršč ruska supa".

"Bilo je potrebno braniti boršč jer se nije radilo o hrani, već o nacionalnom identitetu", napisao je Klopotenko, maturant pariške kulinarske škole "Kordon Blu" (Le Cordon Bleu), u objavi na Fejsbuku (Facebook) uz zaključak: "Slava Ukrajini!"

Popis UNESCO-a slavi "kulturne prakse i izraze" zemalja učesnica, a ukrajinske vlasti rekle su da, ako bude postignuto, imenovanje neće biti isključivo - tako da se boršč identifikovati više kao ukrajinski nego ruski.

Ipak, mogao bi postati potencijalno moćan sastojak neformalnim raspravama koje se pojavljuju na društvenim mrežama i drugdje zbog porijekla jela.

Također bi mogao igrati ulogu u gorkim sporovima oko kulturne baštine i ukrajinskog identiteta. Ukrajinci su se dugo sporili s istaknutim ruskim istorijskim narativima koji žele omalovažiti Ukrajinu i ukrajinski jezik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da su Rusi i Ukrajinci "jedan narod", a američkom predsjedniku Džordžu Bušu mlađem (George W. Bush) je 2008. rekao da Ukrajina - nezavisna od raspada Sovjetskog Saveza 1991. - "nije čak ni država".

Napetost oko takvih pitanja naglo se povećala u posljednjih šest i više godina otkako je Rusija zauzela poluostrvo Krim, potaknula separatizam na istoku Ukrajine i podržala protukijevske snage u ratu u kojem je od aprila 2014. stradalo više od 13.000 ljudi.

Klopotenko je suvlasnik kijevskog restorana, ima jutarnju emisiju na ukrajinskoj televiziji i vodi projekt koji pruža jednostavne recepte školama i zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Na Fejsbuku je napisao kako je njegova uspješna prezentacija vijeću Ministarstva kulture plod dugotrajnog i mukotrpnog istraživanja koje je uključivalo slanje timova na ekspedicije širom zemlje od 44 miliona stanovnika da dokumentuju različite recepte za boršč, koji se, kako je rekao, kuha i jede u regiji posljednjih 1.500 godina.

Sigurno postoji na desetine, možda i stotine recepata za boršč - na ukrajinskom i ruskom jeziku koji se naziva ‘borshch’- s popularnim sastojcima koji idu zajedno s cveklom, uključujući kupus, grah i mnoge druge sastojke.

VIDEO: Jevgen Klopotenko isprobao jedan od mnogih recepata za boršč (na ukrajinskom)

Zapravo bi se "nematerijalno" moglo činiti pogrešnim nazivom kada je riječ o živopisnoj, mirisnoj, bogatoj supi koja se ponekad prelije izdašnom kašikom kiselog vrhnja.

Klopotenkovo istraživanje "uključivalo je više od godinu dana svakodnevnog i monotonog rada... ali jučer sam odnio pet litara boršča stručnom vijeću, stavio lonac na sto i rekao im da to moramo priznati danas", napisao je.

XS
SM
MD
LG