Dostupni linkovi

Niži kreditni rejting za devet zemalja evrozone


Ilustracija
Ilustracija
Priredila Bojana Matić na osnovu agencijskih izveštaja

Američka kreditna agencija Standard i Purs snizila je rejtinge za devet zemalja - Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španiji, Portugalu i Kipru, što je bio svojevrsni petak 13. za evrozonu.

Agencija je objavila u petak reviziju kreditnih rejtinga 16 od 17 zemalja evrozone, odnosno svih osim Grčke.

"Još nije jasno kako će ova sniženja uticati na svetsko tržište. Ulagači su ih očekivali, međutim dugovanja u Evropi i dalje su na samoj ivici, i zaduživanja evropskih vlada bi mogla znatno da narastu", piše Si-En-En.

Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren kritikovao je odluku o smanjenju kreditnog rejtinga ovih zemalja

Prema njegovim rečima, ovaj potez je "nedosledan" pošto evrozona preuzima "odlučnu akciju" za okončanje dužničke krize.

Predsedavajući evrozone Žan-Klod Junker rekao je da su zemlje članice evrozone odlučne u nameri da učine sve što je potrebno za oporavak ekonomije.

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je da umanjivanje rejtinga ukazuje na neophodnost što brže primene novih pravila o fiskalnoj disciplini i mehanizmu za isplatu pomoći.

"Sada smo pred izazovom da što pre primenimo fiskalna pravila i da to učinimo odlučno, a ne da ih ublažavamo", rekla je Merkelova.

Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+.
Ilustracija
Ilustracija

U austrijskom slučaju takva odluka je doneta, kako se navodi, zbog "ranjivosti austrijskog bankarskog sektora", a Francuska je negativnu prognozu dobila zbog "pogoršanja političkih, finansijskih i monetarnih pokazatelja" u evrozoni s kojima je ta zemlja blisko povezana.

Francuskoj je kreditni rejting snižen prvi put od 1975. godine.

Maksimalan kreditni rejting zadržale su Nemačka, Holandija, Finska i Luksemburg, ali je Nemačka jedina dobila takvu ocenu uz stabilnu perspektivu, dok je za ostale tri zemlje ona negativna.

Za jedan nivo još su sniženi rejtinzi Sloveniji, Slovačkoj i Malti, a za dva nivoa Španiji i Italiji.

Belgija, Estonija i Irska zadržale su u ovoj reviziji postojeće rejtinge, ali sve uz negativnu perspektivu.
XS
SM
MD
LG