Dostupni linkovi

Zrak u Sarajevu neće biti čist ni do 2026., kaže premijer Uk


Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, 10. 8. 2021.
Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, 10. 8. 2021.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je, komentirajući činjenicu da je Sarajevo svjetski rekorder po zagađenosti zraka, kazao da provode višestruko paralelne procese posljednje tri do četiri godine kako bi smanjili štetne emisije, prenosi Fena.

Uk je poručio da je to dugotrajan proces te da zrak u Sarajevu neće biti čist ni do kraja mandata aktuelne vlade 2026. godine.

Sarajevo je posljednja tri dana ponovo dospjelo na vrh ljestvice gradova s najvećim onečišćenjem zraka, navodi se na portalu AirVisual, koji prikuplja informacije s mjernih stanica iz država diljem svijeta.

Struka je, kazao je Uk, ocijenila da su faktori zagađenosti grubo podijeljeni u tri dijela: geografski položaj, saobraćaj i ložišta.

Uk kaže da geografski položaj ne mogu mijenjati, ali da ulažu u gradski saobraćaj, utopljavaju javne zgrade te mijenjaju individualna ložišta.

Naglasio je da je urbanističkim planom koji je u prednacrtu, Vlada prošli četvrtak, 14. decembra, donijela odluku izgradnje tramvajske pruge prema Dobrinji i Šipu.

"Sve ovo je paralelan proces koji neće biti okončan do 2026. godine, već će smanjiti zagađenost do prihvatljivog nivoa", zaključio je premijer Uk.

Prema podacima o kvaliteti zraka, indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo je u utorak u jutarnjim satima iznosio alarmantnih 235, što je više nego u Dhaki u Bangladešu ili indijskom Delhiju, dok je u srijedu iznosio 240, znatno više nego u pakistanskom gradu Lahore, gdje je indeks zraka bio 200.

Proglašena uzbuna

Glavni grad BiH u četvrtak, 21. decembra, je još zagađeniji od prethodnih, te je Vlada Kantona Sarajevo (KS) proglasila epizodu "Uzbune", uz primjenu interventnih mjera zbog prekomjernog zagađenja zraka.

Tokom Uzbune, zabranjuje se svim fizičkim i pravnim licima da voze automobile i teretna vozila čiji motori imaju normu EURO3 i manju.
Za praćenje provođenja ove mjere su zaduženi Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Također se privremeno zaustavljaju svi tehnološki procesi koji rezultiraju emisijama prašine u zrak, gdje je to tehnički izvodivo, odnosno ako tehnološki procesi omogućavaju zaustavljanje.

U slučaju da zbog karakteristika tehnološkog procesa nije moguće njihovo potpuno zaustavljanje, iste je potrebno svesti na tehnički minimum.
Okolišna inspekcija KUIP-a je zadužena za praćenje provedbe ove mjere.

Epizoda Uzbune propisuje i maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš, kao i obezbjeđenje besplatnog javnog prevoza ili subvencioniranja voznih karti tokom trajanja te epizode.
Nosilac ove mjere je Ministarstvo saobraćaja KS, saopćeno je iz Vlade KS.

XS
SM
MD
LG