Dostupni linkovi

Oslobođeno još deset nigerijskih đaka nakon plaćenog otkupa


Napuštena učionica u selu Jangabe nakon otmice učenika, Nigerija (27. februar 2021., ilustrativna fotografija)
Napuštena učionica u selu Jangabe nakon otmice učenika, Nigerija (27. februar 2021., ilustrativna fotografija)

Otmičari na sjeveru Nigerije oslobodili su još deset đaka nakon plaćenog otkupa, ali su zadržali još 21 dijete uprkos obećanjima da će ih sve osloboditi, rekli su zvaničnici 19. septembra.

Otmičari su uzeli novac prije tri dana, rekao je Džon Hajab, predsjednik lokalne Hrišćanske asocijacije koja predstavlja roditelje.

Napadači su upali u Betel Baptističku srednju školu 5. jula i oteli najmanje 120 đaka iz njihovih hostela. Oni su od tada oslobađali đake po grupama, a posljednje puštanje prije ovoga bilo je 27. avgusta.

"Ovi banditi nas muče emocionalno, psihološki, fizički, finansijski. Stavljaju nas pod težak pritisak. Oslobađaju đake na kašičicu i kad oslobode jedan broj to je zato što hoće da traže još novca," rekao je Hajab.

Hajab je rekao da se nadaju da će uskoro izdejstvovati oslobađanje preostalog 21 đaka.

Oko 1.400 djece oteto je iz njihovih škola tokom prošle godine u Nigeriji i njih oko 200 još nije oslobođeno. U napadima je stradalo 16 djece, prema predstavniku Unicefa u Nigeriji.

Kako se sprema ponovno otvaranje škola širom Nigerije, Unicef je takođe saopštio da najmanje milion djece strahuje da se vrati u učionice jer se ne osjeća bezbjedno.

To dalje otežava krizu obrazovanja u Nigeriji u kojoj je više od deset miliona djece već van škole.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG