Dostupni linkovi

U napadu na crkvu u Nigeriji ubijen najmanje 21 vjernik


NIGERIA-SECURITY/

Naoružani napadači pucali su na katoličku crkvu u nedelju (5. juna) u Nigeriji i aktiviranjem eksploziva ubili najmanje 21 osobu. Među nastradalim je bilo i djece, rekli su lokalni zvaničnici.

Nasilje u crkvi svetog Franje u gradu Owo tokom nedeljne molitve izazvalo je međunarodne osude nakon napada u Nigeriji gdje je najpogođeniji jugozapad zemlje.

Richard Olatunde, portparol kancelarije guvernera rekao da je dinamit eksplodirao unutar crkve prije nego što su napadači počeli da pucaju.

"Oni nisu čak ušli u crkvu, picali su kroz prozore", rekao je potvrđujući smrt 21 osobe.

Ni jedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad i motivi još nisu jasni.

Jedan svjedok je rekao za agenciju France presse (AFP) da je vidio pet napadača naoružanih puškama na zemljištu crkve tokom napada.

Rodbina nastradalih vjernika tokom mise u nedelju (5. juna) okupila se ispred medicinskog centra u gradu Owo, Nigerija, 6. juni 2022.
Rodbina nastradalih vjernika tokom mise u nedelju (5. juna) okupila se ispred medicinskog centra u gradu Owo, Nigerija, 6. juni 2022.

Predsjednik Muhammadu Buhari osudio je "užasno ubijanje vjernika", dok je papa Franjo pozvao na molitvu za žrtve.

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za zapadnu Afriku i Sahel, Mahamat Saleh Annadif, osudio je, kako je rekao, "varvarsi teroristički napad".

Nigerija se još uvijek bori protiv 12 godina duge džihadističke pobune na svom sjeveroistoku, a teško naoružane kriminalne bande često provode racije i masovne otmice na sjeverozapadu.

Međutim, masovni napadi na jugozapadu zemlje relativno su rijetki, iako su otmice postale sve češće.

Džihadisti Boko Harama na sjeveroistoku u prošlosti su ciljali na crkve. U sukobu sa ekstremističkim grupama je ubijeno 40.000, a raseljeno još dva miliona ljudi.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG