Dostupni linkovi

Na severu Nigerije oslobođeno 137 dece od gotovo 300 otetih iz škole


Fotoarhiv: prazna učionica nakon otmice više od 300 učenica u školi u Zamfari, na severozapadu Nigerije, 27. februar 2021.
Fotoarhiv: prazna učionica nakon otmice više od 300 učenica u školi u Zamfari, na severozapadu Nigerije, 27. februar 2021.

Najmanje 137 dece od gotovo 300 koja su oteta pre više od dve nedelje iz škole u Kadunu, severozapadnoj državi Nigerije, je oslobođeno saopštila je 24. marta nigerijska vojska, prenela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Naoružani napadači na motociklima upali su 7. marta u školu Kuriga i odveli decu u šume pre nego što su snage bezbednosti stigle, dok su uplašene porodice bespomoćno posmatrale šta se dešavalo.

Školske vlasti saopštile su da je tokom napada oteto ukupno 287 učenika, od kojih je najmanje 100 starosti do 12 godina.

Najmanje 1.400 učenika oteto je iz nigerijskih škola od 2014. godine, kada su militanti Boko Harama zarobili stotine učenica iz sela Čibok u državi Borno. Poslednjih godina, otmice su koncentrisane u severozapadnim i centralnim regionima zemlje, gde desetine naoružanih grupa često ciljaju seljane i putnike za otkup.

Na fotografijama koje je objavila nigerijska vojska vidi se da deca izgledaju istrošeno dok su bila prekrivena prašinom, i dalje nose svoje plavo-belo-braon uniforme dok su transportovana nakon puštanja na slobodu.

"Napori će se nastaviti dok se ne pronađu drugi taoci i dok teroristi ne budu uhapšeni, procesuirani i izvedeni pred lice pravde prema nigerijskom zakonu", izjavio je portparol nigerijske vojske edvard (Edward) Buba.

Guverner države Kaduna Uba Sani, koji je prvi najavio spasavanje, nije izneo detalje o operaciji. AP navodi da je U nedelju bilo nemoguće kontaktirati njegovu kancelariju kako bi se razjasnile informacije o broju oslobođenih učenika.

Pod rastućim pritiskom da se okončaju masovne otmice u severnoj Nigeriji, predsednik Bola Tinubu je obećao da njegova administracija "razmenjuje detaljne strategije kako bi osigurala da škole ostanu bezbedna utočišta učenja, a ne jazbine za bezobzirne otmice“.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu u nigerijskoj državi Kaduna, za koju su meštani optužili banditske grupe poznate po masovnim ubistvima i otmicama kako bi tražile otkup u severnom regionu pogođenom sukobima.

U Nigeriji je 2022. donesen kontroverzni zakon kako bi se okončao rastući broj otmica, prema kojem je plaćanje otkupnine kažnjivo. Za to je predviđena zatvorska kazna od najmanje 15 godina, a niko do sada nije uhapšen.

XS
SM
MD
LG