Dostupni linkovi

Britanski populista podržao Đokovića ispred Skupštine Srbije


Najdžel Faraž (na slici) rekao je na Tviteru da je u Beogradu gost porodice Novaka Đokovića
Najdžel Faraž (na slici) rekao je na Tviteru da je u Beogradu gost porodice Novaka Đokovića

Najdžel Faraž (Nigel Farage), britanski novinar i bivši političar, ocenio je da presuda australijskog suda kojom je ukinuta odluka tamošnjih vlasti da se najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću oduzme viza, pobeda slobode izbora.

U video snimku objavljenom na Tviteru 10. januara iz Beograda, Faraž je kazao da je u glavnom gradu Srbije gost porodice Novaka Đokovića.

On je rekao da, uprkos odluci suda, australijski ministar za pitanja imigracija Aleks Hok (Alex Hawke) i dalje ima mogućnost da donese odluku o deportaciji Đokovića iz te zemlje i ocenio da je “proizvoljna moć iznad vladavine prava”.

“Sada je noć u Australiji i ne mislim da će se to dogoditi, ali oni ga maltretiraju, govoreći mu: ‘Idi svojom voljom, jer ako te uhapsimo biće ti zabranjen ulazak tri godine.’ To je stvarno ružna taktika”, rekao je Faraž koji je video snimio ispred glavnog ulaza Narodne skupštine Srbije.


On je ocenio da je slučaj Novaka Đokovića “prva velika pobeda protiv ove velike države” od početka pandemije.

“Čvrsto verujem u slobodu izbora. Hej, on nema vakcinu, to je odluka mladog sportiste kao što je Đoković. Ako se testirao, u čemu je problem?”, upitao je Faraž u svom obraćanju.

Faraž je u nedelju, 9. januara, na Tviteru objavio snimak iz trofejne sobe Novaka Đokovića, kroz koju ga je proveo teniserov brat Đorđe Đoković. On je takođe 8. januara napisao da “ako mogu ovo da urade najboljem teniseru sveta, pomislite šta tek mogu da urade vama”.

Podršku Najdžela Faraža Đokoviću je na Tviteru prokomentarisao britanski teniser Endi Mari (Andy Murray) koji je u objavi 9. januara podsetio na Faraževe antiimigrantske stavove.

"Molim vas snimite trenutak kada im saopštite da ste veći deo svoje karijere vodili kampanju za deportaciju ljudi iz Istočne Evrope", napisao je Mari, referišući na snimak Faraža sa Đokovićevom porodicom.


Ko je Najdžel Faraž?

Faraževo ime prvenstveno se vezuje za Bregzit, to jest odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije (EU), što je i izglasano na referedumu 2016. godine.

U dva navrata – od 2006. do 2009. i od 2010. do 2016. godine – bio je na čelu desničarske, evroskeptične i populističke Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP). Od 2019. do 2021. godine vodio je populističku Bregzit stranku, koja je u međuvremenu promenila ime u Reform UK.

Kada je Britanija i zvanično istupila iz EU decembra 2020. godine, Faraž je ocenio da je “rat završen”.

Poznat je po svojim antimigrantskim izjavama. Polovinom prošle godine kritikovao je humanitarnu organizaciju Kraljevsku nacionalnu instituciju za spasavanje (RNLI), koja se bavi spasavanjem izbeglica i migranata na na morima. U svojoj emisiji na televiziji GB Njuz Faraž je ocenio da ilegalne krijumčarske bande RNLI koriste kao “taksi servis”.

U intervjuu iz 2015. godine, tadašnji lider UKIP-a je izjavio da ima „blagu preferenciju“ prema imigrantima iz zemalja poput Indije i Australije u poređenju sa onima iz istočne Evrope, jer oni „na neki način češće govore engleski, razumeju običajno pravo i imaju vezu sa ovom zemljom“.

Godinu dana ranije, u intervjuu za Njuzvik je rekao da se zalaže da se ljudima koji su HIV pozitivni zabrani doseljavanje u Veliku Britaniju.

Faraž je u više navrata davao oštre izjave o Džordžu Sorosu (George Soros), američko-mađarskom filantropu jevrejskog porekla, kojeg je u intervjuu za američki desničarski kanal Fox News nazvao “najvećom pretnjom po ceo zapadni svet”.

Kako prenosi Gardijan, Faraž je optužio Sorosa da nastoji da „podrije demokratiju i da suštinski promeni demografski sastav celog evropskog kontinenta“.

Takve izjave na liniji su sa stavovima drugih desničarskih i populističkih lidera, poput mađarskog premijera Viktora Orbana, ali i brojnih ultradesničarskih grupa, piše Gardijan.

XS
SM
MD
LG