Dostupni linkovi

Ni „o“ od odgovornosti javnih funkcionera


Milo Đukanović

Na posljednjoj sjednici Vlade, krajem prošle sedmice, premijer Milo Đukanović je poručio ministrima da će snositi ličnu odgovornost ako ne budu do kraja realizovane obaveze iz programa pristupanja Evropskoj uniji i programa rada Vlade. Ovo nije prvi put da Đukanović najavljuje i prijeti pozivanjem na odgovornosti ministara i drugiih funkcionera, no sem verbalne strogoće nije zabilježeno da je neko od funkcionera snosio odgovornost za propuste u radu.

Ocjenjujući nedopustivim tolerisanje neodgovornosti i neprofesionalnosti u okviru organa uprave na državnom i lokalnom nivou i konstatujući da je administrativna neefikasnost ključni uzrok sporijeg privrednog rasta i kašnjenja u realizaciji prioritetnih projekata, premijer Milo Đukanović je na posljednjoj sjednici Vlade poručio ministrima, da će snositi ličnu odgovornost ako ne budu realizovane obaveze programa Vlade i pristupanja Evropskoj Uniji. Dat je rok do kraja oktobra. Ovo nije prva prijetnja ili upozorenje javnim funkcionerima odnosno, Đukanović je svake godine u posljednjem mandatu najavljivao odgovornost i eliminaciju onih koji ne donose pravovremene odluke. Tako je bilo prilikom predstavljanja ekspozea krajem 2012 godine:

„Nedonošenje odluke i to u striktno zakonom predviđenom roku biće eliminatorni kriterijum za novu administraciju, ne samo na ministarskom nivou nego kod svakog zaposlenog u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima i službama.“

Nekoliko mjeseci kasnije, 2013 godine, Đukanović je još oštrije najavio, kako je rekao- istrebljivanje institucija od nelojalnih, nemoralnih i neprifesionalnih:

„Vjerovatno sam ja u tih par godina izašavši iz tih poslova bio u prilici da malo objektivnije sagledam stanje. Da sagledam, da kažem, svu neposvećenost, svu neprofesionalnost, svu nelojalnost, svu nemoralnost, koje imaju pojedinci ili djelovi naših državnih službi. I to je nešto što zaista predstavlja vrlo snažnu opomenu i vrlo ozbiljan stimulans meni, danas kao čovjeku koji stoji na čelu tog državnog aparata, da zaista državni aparat veoma efikasno istrijebimo od svega toga.“

A 2014. godine Đukanović je gostujući na televiziji Crne Gore ovako odgovorio na pitanje da li među ministrima ima onih koji bi trebalo da preispitaju svoju odgovornost:

„Svakako da ima. Dakle ne postoji danas niko ko je elementarno odgovoran čovjek, počev od mene pa nadalje, ko nema razloga da se svakog dana ne zapita da li je postupanjem ili propuštanjem da postupi, možeda proizveo neku lošu posljedicu po nacionalne interese Crne Gore i da zbog toga da kaže, dodatno promisli o svrsishodnosti i opravdanosti svog daljeg javnog angažmana.

U prethodne tri godine niko od državnih funkcionera nije pozvan na odgovornost, ne računajući ostavku ministra zdravlja Miodraga Radunovića koji je odmah potom imenovan za Đukanovićevog savjetnika. Nezavisni poslanik Mladen Bojanić podsjeća i na propali projekat kovertiranih ostavki i zaključuje da je najnovija prijetnja Đukanovića o ličnoj odgovornosti marketinški trik:

„U suštini odgovornost prema Đukanoviću su samo snosili oni za koje je posumnjao u njihovu lojalnost prema njemu. A ne zbog činjenja, nečinjenja ili pogrešnih poteza u samom radu Vlade. To je negdje zamagljivanje odgovornosti, zamajavanje javnosti. Podsjetiću da na prethodnom Premijerskom satu sam ga pitao šta će da uradi povodom individualizacije krivice, odnosno odgovornosti za štetu koju smo pretrpjeli za 180 miliona eura garancija koje smo platili u zadnje četiri godine. Naravno Đukanoviću nije bilo ni na kraj pameti da kaže da je neko odgovoran.“

Kome su upućene najnovije poruke i čemu služe prijetnje o ličnoj odgovornosti ministara koje je plasirao Đukanović pitali smo Slavena Radunovića iz Demokratskog fronta:

„One služe više za zamajavanje javnosti, za skretanje pažnje sa činjenice da u Crnoj Gori o svim bitnim pitanjima odlučuje Đukanović lično. Rijetko na političkoj sceni Evrope da postoji sličan sistem koji vrlo disciplinovano reaguje na sve što dolazi iz glave premijera. Tako da on nema apsolutno razloga, stvarnog razloga, da se ljuti na svoje ministre jer oni samo slušaju njegove naredbe. Do sad kao što znate, niko nije odgovarao za nedostatke u radu Vlade, baš iz razloga što Đukanović kontroliše sve i on ne može i ne želi da kažnjava ljude koji rade onako kako je to od njih tražio.“

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG