Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NGO traže stalno zasjedanje Parlamenta BiH


Više od 20 nevladinih organizacija u BiH uputilo je zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da narednih mjeseci bude "ustalnom zasjedanju", odnosno da poslanici i delegati odustanu od odlaska na godišnji odmor. Razlog su ozbiljno zaostajanje zemlje u odnosu na region u ostvarivanju obaveza neophodnih za približavanje evropskim institucijama, nedovoljan napredak za liberalizaciju viznog režima i teška ekonomska situacija.

Već početkom naredne godine građani susjednih zemalja moći će slobodno putovati u zemlje Evropske unije - ali ne i građani BiH. Kako tvrde, predstavnici nevladog sektora, za to je kriva vlast koja ne radi svoj posao. Zbog toga traže stalno zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH i tokom godišnjih odmora kako bi BiH zadovoljila kriterije za ukidanje šengenskih viza, kaže Diana Šehić iz nevladine organizacije ”Prava za sve”:

„Parlamentarna skupština koja za godinu dana radi 30 radnih dana, a prima tako enormna primanja, je zaista ruganje građanima ove zemlje i traženje svih mogućih isprika da se ne uradi ono za šta su ih građani birali. Oni su odgovorni nama građanima da stvore ambijent u kojem ćemo mi moći živjeti kao i građani u drugim zemljama okruženja. Mi na ovaj način želimo da im pošaljemo jasnu poruku: Gospodo, končano uhvatite se posla.“

Brčko
Nevladine organizacije smatraju da uskraćivanjem godišnjeg odmora ili plaće se na najbolje utiče na rad političara. Ideja za ovakvu vrstu pritiska je potekla nakon sličnog događaja u Distriktu Brčko, kaže predstavnica Centra za civilno društvo “KYODO” Ljiljana Zita:

„Vidjeli smo da u Brčko Distriktu jako dobro funkcionira takva jedna mjera, istina na drugi način donesena, kada je rečeno da nema plaće, nema nikakvih isplata dok se ne donesu određeni propisi i na taj način uspjelo se postići ono što se htjelo. Propisi su razmatrani, usvojeni u onom obliku u kojem su trebali biti usvojeni. To isto očekujemo i mi.“


Podstrek za snažniji pritisak prema vlastima nevladine organizacije su dobile u uvjeravanju predstvanika međunarodne zajenice da bi iskazana volja zakonodavne vlasti mogla omogućiti građanima BiH da bez viza putuju u inostranstvo. Vernes Voloder, iz Nansen dijalog centra, kaže da su građani zbog neažurnosti predstavnika vlasti još jednom ispali žrtve njihove loše politike:

„Zaista bih volio da ti parlamentarci mogu barem jedan dan provesti ispod užarenog linoleuma koji se nalazi ispred konkretno njemačke ambasade i provesti čitav dan kako bi mogli dobiti vizu za posjetu svojoj rodbini, prijateljima van BiH. A u svakom slučaju ovo pismo sigurno da će na neki način doprinijeti da se ova procedura ubrza i da, ako ništa, nekog 1. 7. 2010. budemo postavljeni na bijelu šengen listu.“


Belkić: Nije sva odgovornost na Parlamentu
S druge strane parlamentarci misle da odgovornost nije samo na njihovim plećima. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić o tome kaže:

„Malo su teze zamijenjene. Nije sva odgovornost na Parlamentu. Radi se o širokom spektru pitanja. Uglavnom, u posljednje vrijeme pažnja javnosti je skoncentrisana samo na Parlament. Imate tu i drugih obaveza koje treba riješiti, kao što su interagencijska saradnja, edukacija, bolja sigurnost dokumenata, biometrijski pasoši itd. Dakle, ima tu niz aktivnosti i drugih organa. U julu mjesecu smo zakazali tri sjednice. Eventualno, kad je o odmoru riječ, ja znam tu praksu, mi poslanici imamo možda tu mogućnost po dvije sedmice, maksimalno do tri, ali smo apsolutno na stendbaju. Ako se stvari budu razvijale na način da treba i u avgustu održati sjednicu, mi ćemo to i uraditi.“

I delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Božo Rajić sličnog je mišljenja. Smatra da najveću kočnicu u radu Parlamenta, pa i u napretku BiH ka evropskim integracijama predstvlja Ustav, koji blokira svaki drugi napredak:

„Bez ikakve zle namjere, moram se osvrnuti na to da brojne građanske inicijative katkada pokušavaju biti supstitut vlasti, što je apsolutno nemoguće. Svaka njihova pozitivna zapažanja i inicijative se mogu prihvatiti, ali nije problem u intenzitetu rada Parlamenta i zasjedanju Parlamentarne kupštine BiH, problem je u političkom nesuglasju u pripremi zakonskih prijedloga koji će doći na Parlament. Dakle, ako se to riješi i dođu prijedlozi, Parlament može na ovaj ili onaj način ubrzati svoj rad i postići efekte u smislu ostvarenja preduvjeta i za ublažavanje viznog režima.“

Za nevladine oragnizacije to su samo opravdanja za nerad. Stoga zahtijavaju od predstvanika vlasti da pronađu načine i omoguće građanima bolji život i lakše putovanje u inostranstvo.
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG