Dostupni linkovi

Nezvanično: Europol o Crnoj Gori kao "perionici novca"


Ilustracija
Ilustracija
Crnogorski mediji objavljuju izvode iz izvještaja Europola o organizovanom kriminalu i korupciji u Crnoj Gori, a prema ovim, još uvijek nezvaničnim, informacijama postoji ozbiljan razlog za zabrinutost.

Savjet EU za opšte poslove koji čine šefovi diplomatija Evropske unije zvanično je, juna prošle godine, podržao proljećni Izvještaj Evropske komisije uz zaključak da je Crna Gora postigla zadovoljavajući nivo poklapanja sa uslovima za članstvo, tzv. kopenhagenškim kriterijumima i da može početi pregovore o članstvu.

Istakavši posebnu važnost koju pridaje pitanjima vladavine prava, Savjet je ponovo podstakao Crnu Goru da se posveti konstatovanim nedostacima u domenu ljudskih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Crna Gora treba da pojača napore kako bi imala solidne rezultate u tim pitanjima u toku pregovora“, sugerisao je Savjet koji je na insistiranje Švedske pozvao Europol da podnese izvještaj o situaciji sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori, a Evropskoj komisiji je upućen zahtjev da izvještaj Europola uzme u obzir na kraju svog izvještaja o skriningu kojim bi ovog ljeta trebalo da se okonča prva faza pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

Sudeći po izvodima iz izvještaja Europol-a u koje su, navodno, uvid imale dnevne novine koje su i objavile dijelove ovog dokumenta, ocjene se mogu smatrati zabrinjavajućim.

„Europol upozorava da Crna Gora ima problem sa pranjem novca jer se nelegalno stečen ubacuje u legalne tokove i poslove. I dalje se ispituje kakve i kolike veze ovako stečen kapital ima veze sa državnim vrhom i koruptivnim radnjama. Pod posebnom lupom su"ruski tajkuni", čije poslovanje je godinama sumnjivo evropskoj policiji“, stoji u objavljenim izvodima u kojima se kaže i da Crna Gora spada u rang "najbitnijih" perionica novca, da je muče kriminal i korupcija, a da se "crvena lampica" posebno pali kada je u pitanju povezanost vlasti s kriminalcima.

Advokat i pravni zastupnik NVO MANS, Veselin Radulović kaže:

"Činjenica je da je Crna Gora na tranzitnom području kada se govori o trgovini narkoticima. Činjenica je i da ne postoje rezultati kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pravosudni organi Crne Gore nemaju tih rezultata. Takođe je činjenica da je puno tih slučajeva ostalo pod sumnjama nerasvijetljeno, kao i pod sumnjom da je tužilaštvo uopšte htjelo to da provjerava, što se i ponavlja kroz navode Europola. Oni imaju takođe veliku rezervu prema ponašanju one državne organe Crne Gore koji su dužni da suzbijaju korupciju i organizovani kriminal" .

Nimalo ružičasta slika

Po objavljivanju odluke Savjeta EU za opšte poslove, reakcija vlasti je bila pozitivna.

"Kada sam čuo da Europol treba da podnese izvještaj o napretku Crne Gore, prije svega o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, to me je zaista obradovalo", rekao je tada potpredsjednik Vlade, Duško Marković dodajući da je za Crnu Goru važno da, na evropskom putu ima ocjene objektivnih, profesionalnih i stručnih posmatrača.

"Europol jeste takav", rekao je tada Marković.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, po objavljivanju nezvaničnih informacija o teškim ocjenama u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom kažu da će ipak sačekati objavljivanje zvanične verzije.

"Mislim da je veoma teško komentarisati nešto što nije zvanično a posebno imajući u vidu činjenicu da smo imali ranije mnoge medijske najave koje su se nakon objavljivanja zvaničnih izvještaja ispostavile kao netačne. Tako da je jako teško komentarisati to što je objavljeno u medijima. U svakom slučaju sačekaćemo zvanični izvještaj Europola i onda vidjeti o čemu se tu radi. Ipak, smatram da te ocjene koje su date u medijima apsolutno ne stoje ili bar ne stoje u tom obimu i ne stoje na taj način kako je to prezentirano", ističe funkcioner DPS-a, Zoran Vukčević.

Advokat Veselin Radulović smatra da se konačne ocjene sigurno neće bitno razlikovati od ovih koje su već objavljene.

"Čini se da je uočeno i od strane Europola da te kriminalne strukture imaju izvanrednu konekciju sa izvršnom vlašću u Crnoj Gori i da je to razlog zašto ne postoje rezultati kada je brobra protiv korucpije i kriminala u pitanju. Svi znamo da ta izvršna vlast potpuno kontroliše pravosuđe i evo vidite na kraju, možda to i najbolje govori o razlozima zbog čega se ovoliko odugovlači sa ustavnim promjenama i zbog čega je taj izraženi otpor kod vladajuće strukture da usvoji one preporuke Venecijanske komisije koje bi omogućile da mi dobijemo institucije, prije svega tužilaštvo koje će raditi svoj posao. Vremenom bi se promijenila i ova slika koja nije nimalo ružičasta o kojoj ćemo vjerovatno čuti i u zvaničnoj verziji Europolovog izvještaja", kaže Radulović.
XS
SM
MD
LG