Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nedelju dana od proglašenja nezavisnosti


Hašim Tači sa zastavom Kosova

Premijer Kosova, Hašim Tači, izjavio je danas da je nedelju dana posle proglašenja nezavisnosti, čitava teritorija Kosova pod kontrolom NATO-a, UNMIK-a i Kosovske policijske službe.

Tači je rekao da se napadi u Beogradu ne mogu dovoditi u vezu sa srpskim narodom koji živi na Kosovu.

Institucije Kosova sa velikom pažnjom prate događaje u severnoj Mitrovici i spremne su da se suoče sa svim izazovima, izjavio je premijer Kosova, Hašim Tači.

Nedelju dana po proglašenju nezavisnosti, Tači se osvrnuo na nemire u Srbiji, koje je nazvao primitivnim reakcijama, dodavši da se to ne može dovoditi u vezu sa srpskim narodom koji živi na Kosovu.

“Kosovo je i njihova domovina. Sva prava manjina u afirmativnom smislu biće poštovana,” kazao je Tači. On je rekao da će biti uz Srbe, ističući kako će se svi nezadovoljni veoma brzo adaptirati na pozivitnu i demokratsku realnost.

Premijer je rekao da se na celoj teritoeji Kosova pažljivo prati situacija, a posebno na severu.

“Sve što preduzimamo je za dobrobit svih građana i očuvanja teritorijalnog integriteta Kosova. Svaki deo teritorije Kosova je pod punom kontrolom NATO snaga, UNMIK policije i Kosovske policijske službe,” rekao je Tači.

Tači je prvi put posle proglašenja nezavisnosti obišao grob bivšeg predsednika Kosova, Ibrahima Rugove.

17. februara Skupstina Kosova usvojila je Deklaraciju o nezavisnosti, čime je Kosovo definisano kao država “formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija”, koji predviđa nezavisnost koju će nadgledati misija EU.

U Deklaraciji se kaže da je Kosovo “demokratsko i mutlietničko društvo”. Posle proglašenja nezavisnosti, SAD, većina zemalja EU, te zemlje Islamske konferencije priznali su Kosovo kao državu.

S druge strane, zvanični Beograd je kazao da nikada neće priznati državu Kosovo, a višednevnim protestima Srba izražava se protivljenje proglašenju nezavisnosti Kosova.

Inače, na institucijama Kosova već sedam dana vijori se nova zastava, koja ima plavu osnovu sa kartom Kosova bele boje u sredini, a iznad toga šest zvezdica, koje označavaju broj zajednica koje ovde žive.

XS
SM
MD
LG