Dostupni linkovi

Evropska komisija o BiH: Nezavisnost sudstva mora biti ojačana


Jačanje vladavine prava i javne uprave na svim nivoima vlasti ostaje prioritet
Jačanje vladavine prava i javne uprave na svim nivoima vlasti ostaje prioritet

Evropski komesar Johanes Han (Hahn) je ocijenio da se Bosna i Hercegovina nalazi u ranoj fazi reforme javne uprave. Zabilježeno je nazadovanje u izmjenama zakonskog okvira za državnu službu u Federaciji, čime je povećan rizik za politizaciju.

Upozorio je da da su se nastavile političke prijetnje usmjerene na pravosuđe te da nezavisnost sudstva mora biti ojačana. Uprkos ovim i drugim slabostima, očigledni su rezultati u ostvarivanju reformskog paketa, rekao je Han.

„Bosna i Hercegovina napravila je progres u odnosu na ključne prioritete koje nalaže reformski proces. Ovo je otvorilo put Vijeću za opšte poslove Evropske unije da od Komisije zatraži mišljenje o aplikaciji za članstvo.

Ovaj progres sad mora biti kontinuiran. Državni lideri moraju se suočiti s duboko ukorijenjenim strukturalnim problemima koji su onemogućavali njen razvoj. Jačanje vladavine prava i javne uprave na svim nivoima vlasti, kao i daljne jačanje saradnje na svim nivoima ostaje prioritet“, rekao je evropski komesar Han.

Ključni zahtjev iz Izvještaja - nastavak i pojačano ostvarivanje reformi koje je BiH preuzela, izdvaja ambasador Osman Topčagić, bivši šef Misije BiH pri EU.

"Redovni godišnji izvještaj za Bosnu i Hercegovinu, prema očekivanju, stavlja fokus na daljnje reforme u oblasti pravosuđa, jačanja vladavine prava, na borbu protiv korupcije, reformu javne uprave, ali i na socio-ekonomske reforme koje su u Bosni i Hercegovini definisane u okviru tzv. reformske agende.

Ono što je izazov i što se naglašava u godišnjem Izvještaju je da se postignuti napredak treba održati, intenzivirati u narednom periodu i da usvojeni mehanizam koordinacije treba da zaživi. To će se najbolje vidjeti i manifestovati u aktivnostima vezanim za odgovaranje na Upitnik, koji očekujemo da Evropska komisija dostavi početkom decembra ove godine.

Treba naglasiti da je ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jedna od vodećih aktivnosti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Druga aktivnost je vezana za odgovaranje na Upitnik i, kad se steknu uslovi, pregovaranje o pojedinim poglavljima ACQUIS-a“, kaže Topčagić

Han je kazao da je BiH napravila napredak u ključnim oblastima, ali i da je upravo to trasiralo put za uručenje upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo. Predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS Branislav Borenović, podsjeća da je cilj BiH kandidatski status do kraja naredne godine.

"Izuzetno je bitna 2017. godina zato što ulazimo u mnogo ozbiljniju fazu nego što smo do sada bili, u fazu u kojoj ćemo, u zavisnosti od Upitnika i odgovora na pitanja koja su nam postavljena, dobiti konačno stav da li smo spremni da budemo zemlja kandidat i da li smo spremni da uđemo u ozbiljan proces otvaranja pregovaračkih poglavlja", kaže Borenović i dodaje:

"Na tom putu do članstva najvažnije je da BiH usvoji evropske standarde, procedure i pravila, kako bi bili ravnopravan dio bar onog dijela evropskih zemalja koje su nam bliže po nekim ekonomskim i socijalnim parametrima. Zato se zalažemo za mnogo snažniji proces evropskih integracija, u kojem ćemo stvarati institucije koje su dovoljno kredibilne i kvalitetne da odgovorno rade svoj posao.

Prvenstveno mislimo na pravosudni sistem, na pravosuđe u Bosni i Hercegovini, koje skoro ništa nije uradilo po pitanju krupnih afera koje su se dešavale, i odnos javnog Radio - televizijskog servisa Republike Srpske, koji je u službi isključivo samo jedne političke stranke, što je već toliko postalo očigledno i da bi bilo dobro da se nešto učini po tom pitanju. Ako se to već moglo u uraditi Makedoniji, ne vidim zašto to ne bi bilo moguće u Bosni i Hercegovini.“

Poslanik u Parlamentu BiH, Senad Šepić, inicijator stvaranja tzv. Bloka za Evropu koji bi okupio predstavnike vlada svih nivoa, civilni sektor, akademsku zajednicu, naglašava da se jedino tako – na opštoj platformi mogu ostvariti pomaci na putu integrisanja BiH u EU.

"Politički lideri, umjesto da zajednički vode zemlju, često se sukobljavaju. Energija se pogrešno troši na unutrašnja previranja, više vještačke priče, na neko dokazivanje pozicije Bosne i Hercegovine, entiteta, na priče o referendumu, majorizaciji itd. Potreban je drugi odgovor, koji nudimo kroz rad Bloka za Evropu. To je nadstranačka, nadentitetska, nadnacionalna, Platforma koja nudi mogućnost da se svi kapaciteti unutar institucija Bosne i Hercegovine udruže sa kapacitetima iz civilnog društva i da zajednički damo što bolje rezultate.

Javnosti je poznato – sutra neće u Evropsku uniju ući niti jedan pojedinac od nas, niti predsjedavajući Vijeća ministara, niti ministri, niti parlamentarci, niti bilo koja vlada, već će ući cjelokupno društvo i cijela država Bosna i Hercegovina. S tim u vezi, ja znam da postoji jako puno kapaciteta, jako puno inicijativa, jako puno pozitivne energije u našoj akademskoj zajednici, u ljudima koji žele da na takav način pomognu ove procese Bosne i Hercegovine“, izjavio je Šepić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG