Dostupni linkovi

Nezavisna komisija za medije na Kosovu traži da se privremeno ukinu TV kanali iz Rusije


Nezavisna komisija za medije na Kosovu traži da se privremeno ukloni emitovanje televizijskih kanala iz Rusije u cilju sprečavanja širenja propagande i zaštite javne bezbednosti.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da se radi o kanalima Russia Today (RT), Rusija 24 i Planeta RTR.

“Ova odluka se odnosi na sve operatere, uključujući one koji deluju u sredinama sa srpskom većinom i koji emituju neke od ovih ruskih kanala”, navedeno je.

U srpskim sredinama na Kosovu je gotovo sve kablovske operatere preuzela kompanija MTS d.o.o., ćerka firma Telekoma.

MTS d.o.o. je kompanija osnovana 2015. godine na osnovu Briselskog sporazuma Kosova i Srbije. Na čelu ove kompanije su uglavnom ljudi koji su bliski aktuelnoj vlasti u Srbiji, a osnivač je sa udelom od 100 odsto je Telekom Srbija.

Nezavisna komisija za medije na Kosovu napominje da je ova odluka doneta kako bi se sprečilo širenje ruske propagande i zaštitila javna bezbednost na teritoriji Kosova a ne kako bi se ometala i narušavala sloboda govora i sloboda medija.

Zvanični stav Kosova je da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine na koju je Rusija 24. februara pokrenula invaziju. SAD, Evropska unija i zemlje širom sveta osudile su vojni napad Rusije na Ukrajinu, i zvaničnoj Moskvi uveli oštre sankcije.

Nezavisna komisija za medije je odgovorna za regulisanje, upravljanje i praćenje spektra radiodifuznih frekvencija na teritoriji Kosova.

Izdaje licencu javnim i privatnim emiterima, donosi i sprovodi politiku emitovanja i reguliše prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica koja pružaju audio i audiovizuelne medijske usluge.

XS
SM
MD
LG