Dostupni linkovi

Nezaposleni u RS: Do prava na zdravstveno prema novim pravilima


Od 1. januara 2020. godine svi nezaposleni da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu moraju se registrovati u nekoj od poslovnica Fonda zdravstva (na fotografiji: Fond zdravstvenog osiguranja u Banjaluci)
Od 1. januara 2020. godine svi nezaposleni da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu moraju se registrovati u nekoj od poslovnica Fonda zdravstva (na fotografiji: Fond zdravstvenog osiguranja u Banjaluci)

Marinko Vuković, pedesetogodišnji Banjalučanin, nekoliko godina je nezaposlen. Pravo na zdravstveno osiguranje na osnovu nezaposlenosti do sada je ostvarivao putem Zavoda za zapošljavanje. Od 1. januara ove godine to pravo može ostvarivati preko Fonda zdravstva, a nakon što je usvojen novi zakon 2019. godine.

Da bi to i pravno mogao regulisati, Marinko se mora registrovati u Fondu, što još uvijek nije uradio.

"Ne možeš doći za dan na red. Ne mogu više čekati. Doći ću u ponedeljak. Na biro za zapošljivanje sada moram da se javljam svaka dva mjeseca, a pitanje socijalnog osiguranja moram riješiti ovdje. Prije toga moram donijeti neke papire iz Poreske uprave za sebe i za ženu pošto oboje ne radimo", kaže Vuković.

Od 1. januara 2020. godine, zbog stupanja na snagu novog zakonodavstva u oblasti zdravstvenog osiguranja, svi nezaposleni da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu moraju se registrovati u nekoj od poslovnica Fonda zdravstva Republike Srpske. Kako bi osiguranici mogli nesmetano da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i prijave se u evidenciju ostavljen je i prelazni period koji je istekao 29. februara.

(Video o još nekim novim pravilima za nezaposlene iz 2018. godine)

I nezaposleni imaju obaveze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Potvrde u Poreskoj upravi

Marinko je jedan je od 87.000 registrovanih nezaposlenih u Zavodu za zapošljavanje.

Dragan Popović, savjetnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kaže da je nekoliko dana prije isteka ovog roka registrovano tek pedeset posto korisnika.

"Do 29. februara se nisu morali prijaviti svi u Fond, već samo bolesni. Tačno je da će nakon 1. marta svi koji se ne registruju biti odjavljeni sa zdravstvenog osiguranja, ali će se oni uvijek moći prijaviti da ostvare ovo pravo", objašnjava Popović.

Popović kaže daže radnici Fonda vrlo brzo imati mogućnost da sami provjeravaju podatke o prihodima građana (Fotografija: Banjaluka)
Popović kaže daže radnici Fonda vrlo brzo imati mogućnost da sami provjeravaju podatke o prihodima građana (Fotografija: Banjaluka)

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu kako su gužve nastale zbog nedovoljne informisanosti građana i zbog potvrda koje građani moraju donijeti iz Poreske uprave o poreskim prihodima. Lica bez prihoda, po novim propisima, moraju donijeti potvrdu iz Poreske uprave o visini prihoda za sve članove domaćinstva.

"Fond i Poreska uprava između donošenja i stupanja na snagu Zakona nisu imali dovoljno vremena da razrade tehničke mogućnosti pristupa velikog broja službenika Fonda bazama Poreske uprave. Sada je to u testnoj fazi završeno i mi ćemo vrlo brzo imati mogućnost da radnici Fonda na licu mjesta provjeravaju podatke o prihodima građana. Dok se ovo ne riješi građani će morati ići u Poresku upravu, jer tako predviđaju procedure za utvrđivanje ovog statusa", ističe Popović.

Sedamnaest kategorija osiguranika

Pravnik Darko Marijanović, čija je specijalnost oblast zdravstva, ocjenjuje da su Fond zdravstvenog osiguranje i Poreska uprava Republike Srpske trebali ostaviti duži period za provođenje novih propisa.

"Kada se zna da je u januaru veliki broj nerednih dana, to je suviše malo vremena da bi se sve napravilo kako treba i dala mogućnost onima koji ne dobiju pravo da dok još imaju zdravstvenu zaštitu koriste mogućnost zaštite svojih prava putem žalbi ili upravnih sporova", naglašava Marijanović.

Lica koja nisu stalno zaposlena, ali imaju neka primanja koja prelaze Zakonom predviđeni census, moraće od sada mjesečno da plaćaju zdravstveno osiguranje u iznosu od 80 konvertibilnh maraka
Lica koja nisu stalno zaposlena, ali imaju neka primanja koja prelaze Zakonom predviđeni census, moraće od sada mjesečno da plaćaju zdravstveno osiguranje u iznosu od 80 konvertibilnh maraka

U Fondu tvrde da nova zakonska rješenja predstavljaju značajno unapređenje socijalnih prava građana i da je cilj da se dobije jasna slika strukture osiguranih lica. Po novim propisima, postoji sedamnaest kategorija osiguranika, odnosno osnova za prijavu na zdravstveno osiguranje.

"Osigurali smo djecu do 15-e, odnosno 26-e godine ukoliko su na redovnom školovanju bez obzira na status koji imaju, dodatno smo ojačali osiguranje djece u okviru pronatalitetne politike, jer su žene osigurane u cijelom procesu od planiranja porodice, preko trudnoće, do navršenih godinu dana djeteta. Zaštitili smo cijeli spektar osoba sa teškim oboljenjima, rijetkim i onkološkim oboljenjima. Uveli smo kategoriju osiguranja lica preko 65 godina što do sada nije bio slučaj. Ovo znači povećavanje prava, jer ćemo mi u odnosu na postojeći broj osiguranih lica preko Zavoda za zapošljavanje imati preko 30.000 novih osiguranih lica u kategoriji preko 65 godina", pojašnjava Dragan Popović, savjetnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Neke kategorije ostaju izvan prava

Istovremeno, Olivera Mastikosa, savjetnica za socijalno-ekonomsku politiku u Gradskoj upravi Banjaluka pribojava se da neke kategorije osoba sa invaliditetom i nezaposlenih lica neće biti obuhvaćene novim sistemom zdravstvene zaštite

"Vidim da postoje određena unapređenja sa novim zakonom, međutim, mislim da je opet ostao nezaštićen ovaj dio nezaposlenih stanovnika između 20 i 50, jer oni ni po kojem osnovu, osim po osnovu bolesti i invalidnosti, ne mogu da ostvare pravo socijalne zaštite", kaže Mastikosa.

Lica koja nisu stalno zaposlena, ali imaju neka primanja koja prelaze Zakonom predviđeni census, moraće od sada mjesečno da plaćaju zdravstveno osiguranje u iznosu od 80 konvertibilnh maraka (40 eura).

Daleko veći problem će biti za veliki broj nezaposlenih lica koja nemaju sredstava, a nisu se uspjeli registrovati u Fond zdravstva. Ukoliko se razbole, nakon 1. marta više neće imati zdravstveno osiguranje dok se ne registruju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG