Dostupni linkovi

Nezapamćene klimatske prilike u Podgorici


Podgorica, 31.avgust 2012.
Podgorica, 31.avgust 2012.
Crveno sunce u izmaglici sa oblakom dima koji se gotovo spustio na leđa, oporost vazduha i osjećaj kao da nema kiseonika.

Tako bi mogao da se opiše doživljaj Podgoričana koji se, uprkos savjetima ljekara da je najbolje da se drže svojih domova i zatvorenog prostora, nađu na ulici. Tako je još od 24. avgusta, a optimizam ne ulivaju ni posljednja mjerenja koncetracije praškastih čestica u vazduhu.

"Srednja dnevna koncentracija praškastih materija 0M 10 u vazduhu na mjernom mjestu u Podgorici ovog 31 . avgusta možemo reći da je gotovo 3 puta veća od dozvoljenih vrijednosti. U 9 sati izmjerena je vrijednost od 207,7 mikrograma po metru kubnom. Podsjećamo da je srednja dozvoljena vrijednost 50 mikorgrama po metru kubnom", kaže Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

U agenciji, međutim, uvjeravaju kako zagađenost "nije alarmantna" pošto je nivo ugljen monoksida u vazduhu ispod propisanog.

Kako god, ovakve atmosferske prilike u glavnom gradu Crne Gore ne pamti sinoptičar Dušan Pavićević.

Podgorica, 31. avgust 2012.
Podgorica, 31. avgust 2012.
"Dešavalo se i ranije da se osjeti prisustvo dima u atmosferi iznad glavnog grada, odnosno bilo je i ranije požara ali nikada nije bilo u ovoj mjeri, da traje danima i da se dim osjeća u Podgorici. Za ovih 20 godina, koliko ja radim ovdje u Podgorici i pratim iz dana u dan sve te vrijednosti i vremenske prilike i neprilike ovako nešto nije zabilježeno", kaže Dušan Pavićević.

Nezabilježnim vremenskim uslovima usred ljeta osim brojnih požara u okolini Podgorice zbog dugotrajne suše doprinijelo je i to što vjetra gotovo da nema, što je vazdušni pritisak blago povišen i što se temperatura ne spušta iako je subjektivni osjećaj kao da je svježije.

Nema mjesta panici

Direktor domova zdravlja Podgorice u četvrtak uveče je, međutim, poručio sugrađanima kako nema razloga za paniku.

U prilog tome naveo je propise Svjetske zdravstvene organizacije koji "dozvoljavaju 35 dana neprekidno povećanu koncentraciju praškastih čestica u vazduhu".

Ipak, u podgoričkoj Službi hitne pomoći imaju više posla.

"Ovakve prilike jako loše podnose bronhitičari, opstruktivci - svi plućni bolesnici a isto tako i srčani pacijenti. Uglavnom se pacijenti žale na gušenje i ovoga jutra je najviše bilo poziva zbog tih simptoma. Pacijenti se raspituju šta da rade", kaže ljekarka Amela Purišić.

O tome kako se osjećaju za naš program govore i sami Podgoričani:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
Direktan link


Nade su Podgoričani najviše polagali u kišu koja je bila najavljena za vikend. No ona će nas, prema riječima sinoptičara Dušana Pavićevića, u narednim danima najvjerovatnije zaobići.

"Nekih izgleda za drugu polovinu sedmice ima, ali je to isuviše daleko da bi se moglo tvrditi da će do toga i zaista doći", kaže Pavićević.
XS
SM
MD
LG