Dostupni linkovi

Nezadovoljnim seljacima policija blokirala ulazak u Beograd


Policija je kod Pančeva zabranila nastavak protestne vožnje vojvođanskim poljoprivrednicima koji su, nezadovoljni niskim otkupnim cenama žitarica i uljarica sa oko 350 traktora u srijedu ujutro krenuli prema zgradi Vlade u Srbije u Beogradu, gde su svoje zahteve nameravali da predaju premijeru i vicepremijeru Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću.

Poljoprivrednike iz južnog Banata i Srema policija je posle dve usputne blokade koje su prošli, zaustavila na sva četiri mesta na kojima su pokušali da uđu u Pančevo, gde im je rečeno da ne mogu nastaviti vožnju do Vlade Srbije. Umesto dolaska u Beograd, oni svoj protest nastavljaju blokadom pančevačke luke na Dunavu i silosa kompanije Graneksport koja trguje kukuruzom i drugim žitaricama.

Jedan od predstavnika poljoprivrednika Zoran Sefkerinac kaže da se neće povući do ispunjenja zahteva.

„U koloni imamo 350 traktora. Stotinak traktora ide na blokadu a 200-250 će ostati u koloni u desnoj zaustavnoj traci. Nećemo ići kući nikako do ispunjenja zahteva, nema smena, ostajemo tu gde jesmo čekamo Vladu da bude arbitar u ovom našem problemu. Iskoordiniraćemo kako ćemo predati naše zahteve, ali oni će im i svakako putem medija biti upućeni. Nezadovoljni smo otkupnim cenama svih naših proizvoda. Uopšte nisu realne cene i relevantne u odnosu na one u okruženju. Trenutno tražimo cenu suncokreta od 45 dinara za kilogram“, rekao je Sefkerinac.

Drugi deo poljoprivrednika, nezadovoljni niskim cenama uljarica, sa oko 250 traktora blokira zrenjaninsku fabriku ulja „Dijamant“.

Tvrde da su im troškovi ove godine porasli za 40 odsto, dok je otkupna cena kilograma žitarica, pšenice i kukuruza u odnosu na prošlu godinu smanjena za oko 60 procenata, što ih dovodi u bezizlaznu situaciju.

Njihov predstavnik Dragan Kleut objašnjava da su prethodnih mesec dana pokušavali da pregovaraju sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i rukovodstvom uljare „Dijamanta“, ali nije bilo nikakvih rezultata.

„Ima oko 250 traktora nezadovoljnih poljoprivrednika iz opštine Zrenjanin i okolnih mesta. Ne planiramo dea se raziđemo, nismo ovde došli na sat vremena ili dva sata. Ako treba do ispunjenja naših zahteva – nećemo se pomerati. Ne jednu noć, nego više uopšte nije problem. Da bi zaštitili svoju egzistenciju, bili smo prinuđeni na ovakav korak da skrenemo pažnju uljaraca i države na nas“, kaže Kleut.

Protestne vožnje organizovane su i ispred uljare u Novoj Crnji, kao i fabrike „Fidelinka“ u Subotici.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG