Dostupni linkovi

Abkhaziju okupirali ruski špijuni


Čuveni Ritsa hotel u centru Sukhumia, arhiv
Čuveni Ritsa hotel u centru Sukhumia, arhiv
„Republika špijuna“ pod tim nazivom američki tjednik Newsweek opisuje kako su separatističku gruzijsku regiju „kolonizirale“ ruske snage sigurnosti. Autor naglašava da time lokalno stanovništvo nije mnogo oduševljeno, ali ističe da su se malčice kasno toga sjetili.

Sunčano ljetno poslijepodne u vrtu novoobnovljenog hotela u Sukhumiju s pogledom na Crno more. Grupa dužnosnika Ruske službe sigurnosti (FSB) i Ministarstva unutrašnjih poslova nazdravljaju čašama punih vodke za buduće ljetne odmore u seperatističkoj regiji Abkhaziji, najomiljenijem ljetovalištu Staljinove elite. Zapravo, Abkhazija je usprkos nominalno proglašenoj nezavisnosti postala ruska kolonija.

Novinar „Newsweeka“ opisuje kako je domaćin „partya“ Alexander Tshysba, šef odjela za privatizaciju i investicije primorskog grada Gagra, izgleda prilično zadovoljno.

Nakon 15 godina u Abkhaziju su stigle investicije, ali sve su pod kontrolom FSB. Oko 3.000 ruskih vojnika je stacionirano u Abkhaziji, a stari prijatelji FSB-a su počeli kupovati nekretnine.

„Naravno, oficiri ruskih tajnih službi koriste „specijalne veze koje su imali sa dugogodišnjim suradnicima“, objašnjava Tshysba uz smiješak.

KGB


Sukhumi, Novi distrikt, ruševne zgrada iz rata 1992.-1993., arhiv
„Specijalni odnosi“ ruskih tajnih službi s Abkhazijom počeli su i prije njenog otcjepljenja od Gruzije 1991. godine, u vrijeme sovjetskog KGB-a. U Staljinovo doba svaka obitelj u Abkhaziji imala je po jednog oficira KGB-a, tajnog agenta ili informatora.

Novinaru „Newsweeka“, bivši agenti sovjetske tajne službe su kazali da je Moskva sićušnoj južnokavkaskoj regiji dala specijalni status - autonomiju unutar Gruzije, upravo zato da bi KGB-ovci imali ugodno sjedište u najljepšem bulevaru punom palmi u Sukhumiju.

Vladimir Rubanov, general s tri zvjezdice koji je vodio analitički odjel KGB-a, kazao je da je ta služba uvijek imala specijalne ovlasti u Abkhaziji.

„Kada bi došao na praznike i otišao s prijateljem na pivo i jelo, ništa nismo morali platiti. Bilo je dovoljno pokazati iskaznicu KGB-a“,
rekao je on.

Mnogi nisu iznenađeni time što je današnja ruska Federalna služba sigurnosti , koja je naslijedila KGB-a došla u posjed lječilišta Mayak, bivšeg rehabilitacijskog centra za agente KGB-a.

Predstavnici Federalne zaštitne službe, koja štiti predsjednika i druge visoke državne dužnosnike, također dovode svoje obitelj u ljetovalište Kruschov koje se prostire na oko deset četvornih kilometara.

Danas bivši i aktualni oficiri FSB-a iznajmljuju ili privatiziraju luksuzne hotele, lječilišta, dače, prestižne komade zemlje.

Rusifikacija


Kuća prijateljstva Moskve i Sukhumia, koju je podigao major Yuri Luzhkov u Sukhumiju, arhiv
U dvije godine od kada je Rusija „oslobodila Abkhaziju i Južnu Osetiju od Gruzije“, rusifikacija ovih regija se ubrzala. Sve što je u Abkhaziji vrijedno završilo je u rukama ruskih investitora, preciznije vlasništvu FSB-a.

Za razliku od KGB-a koji je u doba Sovjetskog saveza bio država u državi, sadašnja Rusija kojom objektivno vlada Vladimir Putin, bivši agent KGB-a i njegovi ljudi, u posjedu su svih važnijih poslova u Rusiji.

Bivši agenti KGB danas su poslovn i ljudi koji su dobrodošli u Abkhaziju, srdačno dočekani od starih „drugova“, a sa sobom su donjeli i milijunske investicije. Primjerice, Rosneft, ruska državna natna kompanija, koja je poznata po bliskim vezama sa službama sigurnosti, u Sukhamiju je počela geološka istraživanja vrijedna 32 milijuna dolara, jer se obala Crnog mora smatra bogatom naftom.

I drugi predstavnici ruske elite krenuli su u „kolonizaciju“.

Gradonačelnik Moskve Yuri Luzhkov nije gubio vrijeme i kupio je ogroman komad zemlje oko mjesta Gagra, hotelski kompleks za 70 milijuna dolara kojeg mještani nazivaju „Projekt Moskva“. Luzhkov i u Sukhamiju gradi veliki biznis kompleks iz kojeg bi se trebali voditi poslovi u Abkhaziji.

Šef ruske Agencije za nuklearnu energiju Sergei Kiriyenko ima u vlasništvu vinariju, a Aleksandar Tkachev, guverner regije Krasnodar na jugu Rusije, kupio je daču koji je izgradio Staljinov šef tajne policije. Navodno lokalne vlasti nisu imale novca za renoviranje ogromne dače.

Putin City

No, najveći od svih investitora je ruski premijer Vladimir Putin koji je tokom prošlogodišnjeg posjeta Abkhaziji obećao pola milijarde dolara državne pomoći za jačanje obrane ove separatističke regije.

Pogled na luku u Sukhumiju, novembar 2009
Obećao je i milijune za velike projekte obnove gradića Pitsunda, poznatog po stablima borova koje su voljevi i ruski carevi, i sovjetski lideri, ali ih voli i nova ruska elita.

Ruska vlada namjerava izgraditi veliko ljetovalište koje vlasti u Abkhaziji nazivaju Putin Cityem. Riječ je o luksuznom resortu sa lukom za jahte, spa centrima, privatnim plažama. Taj bi centar trebao biti završen prije Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u Sočiju 2014.

I predsjednik separatističke gruzijske regije Sergei Bagapsh izjavio je za „Newsweek da je već primio 300 milijuna rubalja od devet milijardi koliko je obećano i da je s Putinom postigao sporazum kojim će ruskim građanima biti omogućeno da kupuju privatne objekte u Abkhaziji.

On je naglasio da će aerodrom u Sukhumiju, koji će se otvoriti idućeg mjeseca, biti suvremeniji od onog u Sočiju, te potvrdio da će se ruske rakete S-300 razmjestiti u Abkhaziji.

Međutim, nisu svi stanovnici Abkhazije oduševljenim priljevom novca iz Rusije i plaše se da će njihova novo stečena nezavisnost biti ugrožena.

Svakodnevica u Sukhumiu, radnik na staroj željezničkoj pruzi
Tamara Lakrba , glavna arhitektica u gradovima Gagra i Pitsunda, kaže da je bila zapanjena kada je vidjela projekt Putin Citya.

„Shvatila sam da su nam ruske snage sigurnosti poklonile nezavisnost kako bi ovdje mogli sve kupovati i graditi što ih je volja“, kaže mlada arhitektica.

„Mislim da Rusi ne razumiju da smo mi danas drugačiji, ne želimo ponovno biti država u vlasništvu KGB-a. Nećemo dopustiti ni da se naša zemlja vrati u sastav Gruzije, ali biti nezavisan, znači nezavisan od Rusije“, kaže Akhra Smyr mladi aktivist u Sukhumiju. On i njegovi prijatelji su frustrirani jer su ruski tenkovi uništili ceste, a i pozivni telefonski broj za Abkhaziju je sedam, isti kao i za Rusiju.

Nisu sretni ni u vojsci Akhazije, jer granicu s Gruzijom kontrolira FSB. Samo su dva prijelaza od njih deset pod kontrolom vojske separatisičke regije.

„Ne želimo biti ruska kolonija“, kažu u graničnoj službi.

Izgleda da su se kasno sjetili toga, primjećuje novinar Nesweeka.
XS
SM
MD
LG